Opphavsretten burde fjernes i privat sammenheng

august 27, 2009


Samfunnet er til for individene. Dersom samfunnet slutter å ta vare på menneskene i samfunnet og i stedet beskytter andre interesser på bekostning av menneskene, da er det noe galt.

Vi trenger et næringsliv, det er det ingen tvil om. Og vi trenger lover og regler som beskytter næringslivet, også mot individer, det er det heller ingen tvil om. Men å beskytte næringslivet er ikke et mål i seg selv, det er et middel for det egentlige målet, skape et godt samfunn for individene. Næringslivet er til for menneskene, og har ingen egenverdi i seg selv.

Dersom reglene som beskytter næringslivet begynner å gå på bekostning av individene i større grad enn næringlivet tjener individene, da er det som sagt noe galt.

Det eksisterer en underholdningsindustri som produserer bl.a film og musikk og annen kultur. Det er positivt for oss mennesker. Vi har en opphavsrett som beskytter åndsverk. I kommersiell sammenheng er dette viktig, så man sikrer at den som er verkets opphavsmann kan tjene på sitt verk. Det hindrer f.eks at en stor distributør kan spre mange kopier av et verk via sitt distribusjonsnett, mens opphavsmannen blir sittende igjen med noen småpenger.

For å ikke miste formålet av syne, så er dette å sørge for at det produseres kultur som når folket. Formålet er spredning av kultur.

Det finnes en annen måte å spre kultur på, deling mellom privatpersoner. Det finnes effektive måter å dele musikk og film på på nett, slik at kultur kan nå ut til flest mulig mennesker. Dette er veldig positivt.

Men her kommer igjen opphavsretten inn. Den hindrer denne delingen av kultur, for å beskytte kommersielle interesser. Loven er gått fra å tjene samfunnets individer, til å være en hindring for samfunnets individer. Det motsatte av hva formålet med en lov skal være. Kommersielle interesser beskytter vi fordi det i siste instans kommer folket til gode. Å beskytte kommersielle interesser er å beskytte et middel for å oppnå målet. Men en lov som beskytter middelet på bekostning av målet, er åpenbart feil.

Her vil mange selvsagt innvende at uten denne beskyttelsen, så vil kulturprodusentene forsvinne. Det er en påstand jeg ikke tror noe på. Det finnes ingen undersøkelser som bekrefter denne påstanden. Derimot finnes det mange måter å tjene penger på uten detaljsalg. For film og musikk gjelder konserter, kino, radio, TV, merchandise osv. Og mange, meg inkludert, er villig til å betale for merverdien av å ha et fysisk og forseggjort produkt. Vi er også villig til å betale for den ekstra kvaliteten man for eksempel kan få på en Blu-Ray. Noen er til og med villig til å betale kun for å støtte de produsentene man liker.

Personlig synes jeg folk skal betale. Jeg synes folk skal kjøpe god musikk og god film. Men jeg er ikke typen som mener at fordi man burde, eller ikke burde gjøre noe, så skal det finnes en lov som regulerer det. Min mening er at opphavsretten burde å slutte å gjelde i privat sammenheng, og at deling av kultur mellom mennesker burde være fullt ut lovlig! Kanskje vil det bli noe mindre kultur produsert, men samtidig vil den tilgjengelige kulturen for samfunnet individer bli langt langt større enn med en opphavsrett som begrenser kulturdeling.

Saker om opphavsrett og kulturdeling:
Største piratbeslag hittil i Sverige

Les også: – Nei til kunstneropprop mot fildeling

Reklamer

7 Responses to “Opphavsretten burde fjernes i privat sammenheng”

 1. Haakon Says:

  Så tungt skrevet! Kunne du ikke bare sagt at flere får kultur om en stjeler det og deler det med vennenne sine ?

  Og at du vil gjør stjeling lovlig fordi det kommer folket til gode ?

  La oss si at Volvo finner opp en ny type kollisjonspute. De har brukt hundrevis av millioner på dette og effekten er kjempefin. Skader, whiplash osv viser veldig bra resultater.

  Det er da i folkets interesse at denne kollisjonsputen kommer ut på markedet i flere biler enn bare Volvo, ikke sant ?
  Vil du da gjøre det lovlig for andre å ta denne tingen som har vært så dyr å uytvikle sånn uten videre ?

  I såfall – tror du Volvo kommer til å sikkre bilene sine bedre i fremtiden ?

  • ukorrigert Says:

   Kopiering og stjeling er ikke det samme. Kopiering reguleres av åndsverksloven, mens tyveri reguleres av straffeloven.

   Stjeling innebærer å borta noe fra en annen, mens kopiering innebærer å fremstille en kopi.

   Stjeling innebærer å forbryte seg på andres eiendom. Åndsverksloven hindrer forbrukerne og forvalte egen lovlig anskaffede eiendom fritt.


 2. Jeg ville vært hjertens enig med bloggeren om det sto «den kommersielle opphavsretten burde fjernes i privat sammenheng». Den ideelle opphavsretten ser jeg virkelig ikke noe poeng i å fjerne.

  Og hva gjelder det lille kommentartrollet Haakon så skal jeg la være å kommentere vissvaset om tyveri, da det er hevet over enhver tvil at fildeling ikke på noen måte kan likestilles med denslags, hverken juridisk eller moralsk. Det er og blir et brudd på opphavsretten, hverken mer eller mindre. Derimot synes jeg godt denne Haakon kunne lest i det minste overskriften på blogposten før han begynte å klage om Volvos patent på kollisjonsputer. «I privat sammenheng» er et aldri så lite stikkord her.

 3. Haakon Says:

  Det blir bare surr å skille på om noe er komersiellt eller privat!

  Hvordan skal man sjekke dette ?
  Om jeg er DJ og henter musikken min på PirateBay, hvordan kan noen ta meg for dette ?
  Jeg har jo lov til å hente musikk der som privatperson, men ikke som DJ om jeg skal tolke dere rett.

  Forklar…

  • ukorrigert Says:

   Det er ikke noe vanskelig å skille mellom bruk i komemrsiell sammenheng (selge varer og tjenester) og å dele mellom privatpersoner.


 4. […] mener jeg deling i privat sammenheng burde være lovlig, men det er ikke det dette innlegget handler […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: