Man kan ikke be et folk ta seg sammen

august 27, 2009


Kristin Clemet er inne på et viktig problem i sin kronikk. Vi blir stadig flere nordmenn på trygd, fler står utenfor arbeidslivet og vi blir mer og mer avhengig av arbeidskraft utenfra. Systemet råtner.

Men Clemet gjør en elementær feil i sin vurdering, hun skiller ikke mellom enkeltpersoner og et folk. Du kan be en enkeltperson ta seg sammen, men du kan ikke be et folk ta seg sammen.

Clemet sammenligner med arbeidsomme polakker. Men er polakker fra fødselen av mer arbeidsomme mennesker enn nordmenn? Har polakker arbeidsgener vi nordmenn mangler? Selvsagt ikke. Vi formes av våre omgivelser. Som enkeltpersoner og som folk.

Som enkeltpersoner kan vil til en viss grad frigjøre oss og trosse omgivelsene. Men for et folk gjelder statistikk, og spesielt loven om de store tall som sier at gjennomsnittet vil konvergere mot forventningsverdien. Hvis omgivelsene gir en forventningsverdi som er latskap og utnyttelse av trygdesystemet, så er det et slik folk vi vil få. Enkeltpersoner har ansvar for seg selv. Politikerne har ansvar for den generelle utviklingen. Med andre ord, dersom nordmenn er late, så er det politikernes ansvar.

Utfordringen er å finne en løsning for å få nordmenn ut av velferdsfellen. Det er ikke en enkel utfordring, for det er mange årsaker til at vi sitter der. Og mange av tiltakene er vanskelig gjennomførbare, fordi tiltakene ofte er så enkle å stemple som usosiale.

Ta en tenkt person på trygd. Vedkommende kan jobbe hvis han vil, men det er behagelig å gå på trygd. Dessuten hvis han begynner å jobbe, så mister han noe av trygden. Økonomisk får han da lite igjen for å jobbe, og risikerer til og med å gåi tap. Han sitter i fellen.

Det enkleste tiltaket mot slike personer er å stramme inn kriteriene for å få trygd. Men dette oppleves usosialt, det medfører strengere og ofte mer uverdig behandling og vurdering av den enkelte, det kan ramme de som virkelig trenger det osv. Det er med andre ord ikke bare personen selv som sitter i fellen, men like mye politikerne.

Min løsning (les: forsøk på å gjøre problemet mindre) på problemet er en mer indirekte tilnærming; Legge til rette for å enklere ansette folk i det private næringslivet. Altså rett og slett gjøre ansettelser billigere, slik at flere bedrifter kan tørre å ta sjansen på noen som har gått på trygd en stund. Og slik at mer av utgiftene ved å ha ansatte går i den ansattes lomme, og mindre til avgifter og andre kostnader. Med andre ord skape et mindre hardt arbeidsliv enn det vi har i dag.

Problemet er altså ikke at nordmenn er et dårlig folk, men dårlig moral. Problemet er at vi har havnet i velferdsfella og sliter med å krabbe ut av den igjen. Løsningen er ikke at folket med tå seg sammen, men at politikerne leter etter løsninger for å legge til rette for at folk søker ut i arbeid igjen.

Reklamer

13 Responses to “Man kan ikke be et folk ta seg sammen”

 1. Lillian Says:

  Kristin Clemet: Vi hadde noen som hjalp oss med oppussing, og de gjorde en utrolig jobb. De sto på hele tiden, jobbet ti timer om dagen, og gjorde virkelig et imponerende arbeid

  De polske arbeiderne som drar til Norge for å tjene seg rike, er vel kanskje ikke gjennomsnittet av den polske arbeidsmann.
  I Polen er lønnen veldig lav sammenlignet med Norge, og det vil altså si at en polakk tjener svinaktig godt når han er i Norge og jobber. Hadde en norsk arbeider fått tredobbel lønn på en midlertidig jobb, ville nok selv den lathansen lagt seg i selen og jobbet både ti og tolv timer om dagen!
  Mange utlendinger reiser til Norge og jobber på spreng, for så å dra tilbake til hjemlandet og dermed sitte veldig greit i det. All ære til dem for det, men det er ikke riktig å dømme oss nordmenn nord og ned på det grunnlaget. Dra da heller ned til Polen og se hvordan de arbeider der! Tro det eller ei, Kristin Clemet, men du vil GARANTERT få et annet inntrykk av polsk arbeidsmoral!

  • ukorrigert Says:

   Godt poeng.

   Og det går på mye av det samme som jeg beskrev, polakker er nok ikke et mer arbeidsomt folkeslag av natur, men når forholdene ligger til rette for det så kommer arbeidsviljen.

 2. Christian Says:

  Generalisering er ikke bra. Veldig mange nordmenn som har en beinhard arbeidsmoral. Kjenner også noen karer som burde fått en tupp bak så de kunne komme seg av trygdevogna. Når man ikke ønsker å se de mulighetene som ligger foran enn så skal du heller ikke få en krone. Synd på de som er uføre, men det må bli bedre ordninger, man må skille mellom graden av ufør. Det skal ikke være lett å bli trygdet og det må være lik behandling for alle! Alle har jo vondt av og til.

  • ukorrigert Says:

   Clemet har noen gode poeng, men formen på utspillet ser ut til å sende mange rett i skyttergrava.

   Hun, og sikkert jeg også, burde nok spesifisert mer konkret hva som var problemstilling, og at vi ikke er ute etter å ta alle uføretrygdede.

 3. the Dog Says:

  Kjære deg. Ikke kjøp Kristin Clemets neofascistiske holdninger. Som er så typisk for en velutdannet vestkantfrue med fin papirflyttejobb bak en eller annen kjølig glassfasade på riktig kant av byen. Åååhh så deilig lett det er for denne fruen å taste ned og sende ut sine motbydelige synsinger. For fru Clemet har aldri fått møkk under neglene, aldri fått slitasjeskader av arbeidet, aldri fått psykiske skader av et stadig hardere og mer kynisk arbeidsliv. Denne djevelske høyrepropagandaen om at vi, folket, må yte mer, stadig mer og helst for lavere lønn. Og hvorfor det? Jo MARKEDET krever det, det hellige markedet og de uovervinnelige kapitalkreftene! For tror du det er atraktivt å bli uføretrygdet? Å måtte leve på eksistensminimum resten av livet! Jeg kjenner folk som er avhengig av NAV for å overleve og som ikke har råd til en skarve kaffekopp på Kaffebrenneriet! Der fru Clemet og resten av de fisefine fascisthorene sitter og klynker og pistrer over hvor late nordmenn er blitt og hvor fantastisk hardt de underbetalte østeuropeiske SLAVEARBEIDERNE står på når de pusser opp hjemmene til fiffen. Så kjære bloggvenn, tenk igjen før du omfavner Clemet og hennes medsammensvorne. Vennlig hilsen the Dog.

  • ukorrigert Says:

   Det finnes de som rettmessig får trygd. Det er ikke disse personene Clemet snakker om. Hun snakker om det blir fler og fler som havner utenfor arbeidslivet. Og det er på tross av at det ikke blir fler og fler som ikke kan være i arbeid.

 4. anders Says:

  at det går ann å synke så langt å sparke uføre trygdete som allerede er nede både psykisk og fysisk. det er helt utrolig hvor langt disse politikkerene kan synke!.. stop invandringer av disse lykke jegerene som ap/sv har dørene på vittgap for først, så blir det ferre uføre her i norge. så må dere ikke glemma at uføre også betaler skatt!

  • ukorrigert Says:

   Det er ingen som har sparket disse. Det Clemet snakker om er problemet at fler og fler havner utenfor arbeidslivet og ender på trygd, til tross for at det ikke er grunn til at fler og fler skulle trenge dette.

   Vi har med andre ord en utvikling som ikke er bærekraftig. Færre og færre arbeidsakere får en høyere og høyere belastning for å holde i live et helsebudsjettet. Dette vil føre eller siden kollapse.

 5. undrende Says:

  Har cristin clemet forhøy lønn ?Er hun grådig eller fortjener hun 2 mill i året.Nå fremstår hun som en lavtlønt som trenger billig arbeidskraft fra Polen også.Utrolig ar hun ikke skjemmes.Først sitter hun ien svært godt lønnet stilling og så har hun frekkhetens nådegave til å ville ta de som ikke er så heldige som henne.Typisk høyrepolitikk som vil fjerne almenne goder.veldedighet fra såkalte snille høyrefolk er vel det hun vil ha istedenfor trygdeordninger. Vi skal stå med lua i hånden og tigge etter arbeid hos grådige høyrefolk.

  • ukorrigert Says:

   Personangrep på Clemet er totalt uinteressant. Er det noen grunn til at du angriper Clemet i stedet for problemstillingen?

 6. Les først, kommentér etterpå Says:

  Kommentar til Anders og The Dog

  Det står vel ingen ting om at uføretrygdede er målgruppa, i hverken artikkelen eller i ukorrigerts bloggpost! Fins mange former for trygd, bl.a. arbeidsledighetsTRYGD. Er selv uføretrygdet, men følte meg aldeles ikke støtt av innspillet. Jeg vet nemlig at det ikke er noe i veien med arbeidsmoralen min, men evnen. Hadde jeg kunnet, ville jeg mer enn gjerne jobbet 200% – heller enn å leve på ussel trygd.

  Sårt punkt?

  • ukorrigert Says:

   Hyggelig at ikke alle går rett i skyttergrava, men klarer å se problemstillingen som ligger under. 🙂

 7. James Bonde Says:

  La oss få et amerikansk system der sosialhjelpsatser er minimale og trygd sjeldent blir innvillget selv ved alvorlig sykdom. Men da bør vi forberede oss på å øke bevilgningene til politi, fengselsvesen, rettsapparat med 1000%. La oss skape et helvete som de har i mange andre land.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: