Systemet råtner

august 26, 2009


En dag er det slutt på oljen i Nordsjøen. Det er ikke overraskende om det skjer i de fleste som leser dettes innleggets levetid. Og når det skjer så må vi i langt større grad leve på verdiskapningen i det private næringslivet, uten inns.

Myndighetenes største oppgave i dag bør derfor være å legge til rette for det private næringslivet. Og forholdene er tydeligvis ikke optimale. Nå er det Think som flagger ut. Å lage biler i Norge blir åpenbart for dyrt, selv miljøvennlige elbiler under en regjering som har miljø som satsningsområde.

Samtidig melder NAV av vi i fremtiden vil bli mer avhengig av utenlands arbeidskraft. «Norsk velferd blir mer og mer avhengig av utenlandsk hjelp, sier NAV-direktøren.»

Og i går stod det i Aftenposten at det de siste fire årene er 18000 flere på uføretrygdelser, sykepenger, attføring eller rehabilitering. Og flere og flere stoler ikke på det offentlige helsesystemet, og lapper på med private helseforsikringer slik at de kan slippe unna køene i det offentlige systemet.

For meg virker det klart at «den norske modellen» ikke er bærekraftig. Dagens offentlige sektor er for stor, ineffektiv og kostbar. Når modellene er avhengig avstadig påfyll av arbeidskraft fra andre land, så burde det være et klart signal om at noe er galt. For dette er å pisse i buksa for å holde seg varm. Systemet råtner innenfra.

Mer av det samme er etter min mening helt feil medisin. Det er på tide å begynne å tenke annerledes, først og fremst begynne å virkelig legge til rette for vekst i det private næringslivet. Det er her fremtidens skattegrunnlag er. Så næringslivet må være sterkt om det skal klare belastningen fra det offentlige. Nye utflagginger tyder på at det ikke er situasjonen nå.

Reklamer

2 Responses to “Systemet råtner”


  1. […] PDRTJS_settings_90329_post_1192 = { "id" : "90329", "unique_id" : "wp-post-1192", "title" : "Man+kan+ikke+be+et+folk+ta+seg+sammen", "item_id" : "_post_1192", "permalink" : "http%3A%2F%2Fukorrigert.wordpress.com%2F2009%2F08%2F27%2Fman-kan-ikke-be-et-folk-ta-seg-sammen%2F" } Kristin Clemet er inne på et viktig problem i sin kronikk. Vi blir stadig flere nordmenn på trygd, fler står utenfor arbeidslivet og vi blir mer og mer avhengig av arbeidskraft utenfra. Systemet råtner. […]


  2. […] Det kommer stadig rapporter om elendige forhold på gamle- og sykehjem. Sykehuskøene er fortsatt lange. Eldrebølgen nærmer seg, og NAV melder at vi må importere masse arbeidskraft i fremtiden for å beholde velferden. Bedrifter flagger ut. Og miljø- og klimautfordringene gjøres det lite med. (Se: systemet råtner.) […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: