Forskere og eksperter

august 26, 2009


Avisene er glade i uttalelser fra forskere og eksperter. Det gir uttalelsene tyngde og troverdighet. Noe som ikke er annet enn lureri. Av mange grunner.

Før det første er verken ekspert eller forsker noen beskyttet tittel, hvem som helst kan kalle seg dette. Eller mer relevant, avisene kan kalle hvem som helst for en ekspert.

En annen grunn til at dette er lureri er noe som kalles appell til autoritet. Dette er en såkalt tankefeil. Kort sagt er en tankefeil en logisk fallgrube, noe som lurer en til å trekke konklusjoner på feil premisser. For eksempel at noe er riktig, fordi en ekspert har sagt det.

Selvsagt er det naturlig å gå til eksperter for å få svar. Fordi vi forventer at eksperten gir et godt svar. Men her er det fallgruben kommer inn. Et svar er ikke nødvendigvis godt bare fordi det kommer fra ekspert. Et godt svar, eller et godt argument avgjøres alltid av kvaliteten på argumentet, og kun det.

Et velbegrunnet argument er alltid bedre enn et dårlig begrunnet argument, uavhengig av hvem som fremsatte hvilket argument. En ekspert er altså en vi går til for å få et godt svar, altså et velbegrunnet svar. Er ikke svaret godt og velbegrunnet, så kunne vi like hjerne spurt noen helt andre.

Er man ikke oppmerksom på dette i politisk sammenheng, så er man et lett offer for propaganda. Noen har funnet frem til eksperter som uttaler seg om en sak. Men dette kan være hvem som helst. Det kan være en person med egne politiske motiver. Det kan være en person som har jobbet med noe, men langt fra er dyktig i jobben sin.

Reklamer

One Response to “Forskere og eksperter”


  1. […] til at jeg kan si noe om disse ekspertenes utgangspunkt og motivasjon ligger i måten de uttaler seg på. Om valgfriheten sier Emblem at det […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: