Fornærmet på andres vegne?

august 26, 2009


Dagbladets Magasinet har en fin artikkel om den galskapen som pågår i forhold til å fjerne ord og uttrykk som kan virke fornærmende på enkelte minoriteter.

Blant mange eksempler Arbeids- og inkluderingsdepartementet gitt ut brosjyren «Et inkluderende språk» der det advares blant annet mot begrepene «fremmedspråklig», «den vestlige verden» og «synlig minoritet».

Det jeg spør meg selv om er hvem som egentlig blir fornærmet. Hvor ofte er det minoritetene selv, og hvor ofte er det andre, organisasjoner og interessegrupper, som blir fornærmet på disses vegne?

Reklamer

2 Responses to “Fornærmet på andres vegne?”

 1. Alf P. Steinbach Says:

  Akkurat denne galskapen i Storbritannia er interessant siden de for tiden også er inne i en diskusjon om påtvungen biometrisk ID, og allerede er det mest overvåkede samfunnet på moder jord.

  Jeg ser det slik at det er snakk om å igjen tøye grensene for hva folk vil godta å innordne seg etter.

  De aller fleste i Norge har jo for eksempel godtatt sikkerhetskontroll og ID-krav ved flyreiser.

  Til tross for at det ikke er godt for noe, koster en milliard eller mer i året, og gir ganske uønskede overvåking- og kontroll-muligheter.

  Til slutt er det skapt et klassesamfunn med (1) det brede lag av sauer som godtar og følger alle regler og påbud, bærer biometrisk ID, og godtar feite bøter for å si «det var som svarte!» på et offentlig sted, og (2) de få på toppen, eliten i gutteklubben Grei, som forstår at de relle reglene har å gjøre med hva du klarer å komme deg unna med, lyver og manipulerer.

 2. Vri Says:

  Rent bortsett fra at mange ord har mer enn en betydning, er det komiske med dette at det uansett er behov for ordene noen mener er nedsettende. De har en betydning og er i aktiv bruk. At noen misbruker dem endrer ikke på det.

  La meg ta ett betent eksempel. «Neger» er en omskriving av det spanske ordet for svart, «negero». Det ble opprinnelig brukt for å beskrive en svært synlig fysisk egenskap hos mennesker fra Afrika, nemlig hudfargen. Derfra var veien kort til den nedsettende formen «nigger», og ordet «neger» ble et fyord fordi det lignet for mye på den nedsettende formen.

  Den neste beskrivelsen man tok i bruk var rett og slett «farget». Men det var også negativt, fordi raseskillestyrer som for eksempel Apartheidregimet i Sør-Afrika brukte det. Slikt vil man ikke bli forbundet med.

  Så ble ringen sluttet når man tok i bruk sort/svart, som borgerrettsbevegelsen i USA brukte med stolthet på 60-tallet. Det kunne da umulig være så galt? Men igjen har det blitt politisk ukorrekt, rett og slett fordi ordet atter en gang beskriver en fysisk egenskap med en problematisk historie, og fordi en gruppe mennesker med vilje bruker det som et nedsettende begrep.

  Dette viser at ordvalget er mer eller mindre likegyldig, fordi betydningene følger etter så lenge noen har behov for å uttrykke dem. Vi mennesker vil alltid ha behov for å beskrive fysiske egenskaper og andre karaktertrekk menneskene omkring oss måtte ha. Det vil alltid være behov for å beskrive for eksempel hudfarge.

  Konklusjonen er at hvis man vil gjøre noe med nedsettende språk, hjelper det ikke å kvitte seg med ordene. Politisk korrekthet tanketomt pjatt og idioti på høyt nivå. Det må bekjempes med alle tilgjengelige midler, slik at vi kan konsentrere oss om å finne løsninger på de virkelige problemene: Hvordan kan vi endre holdningene?

  Både holdningen «du er mindre verdt enn meg» og holdningen «det er synd på oss» bidrar til å ivareta det samme gamle stereotypiske tankegodset. Hvis vi ikke klarer å kaste dem av oss, er det som i monopol: Vi kommer alltid tilbake til start.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: