Klar melding til sykepleiere fra Hanssen: Dere er ikke verd høyere lønn!

august 25, 2009


– Det blir ikke flere leger og sykepleiere av at de ansettes på et privat sykehus. Legene får bare høyere lønn. Det er ikke sånn at arbeidsledige leger går rundt på gata. Derfor fungerer ikke Høyres helsemodell, sier helseminister Bjarne Håkon Hansen (Ap) om Høyre-forslag.

Ref: Dagbladet

Jeg tar for gitt at det ikke bare er leger som får høyere lønn, men også resten av sykepersonalet, slik som pleierne.

Jeg har også vært av den oppfatning at høyere lønn for bl.a sykepleiere var noe regjeringen var for. For å øke yrkets status, og for å trekke flere til yrket. Men Hanssen sier her i klartekst at det ikke er tilfelle. En helsemodell der bl.a sykepleiere får høyere lønn vil i følge Hanssen ikke fungere.

Det skulle være rimelig klar melding til dere som jobber i det offentlige.

Hanssen har heller ikke spesielt stor tiltro til norske helsearbeideres profesjonalitet:

– Dersom pengene skal følge pasienten i et slikt system vil det bety at belønningen for å operere blir stor. Jeg frykter det blir fristende for leger ved de private klinikkene å gi flere operasjoner. Ved en meniskskade blir det jo ikke noe penger uten en operasjon, sier Hanssen.

Er dette et utbredt problem blant tannleger i dag, eller er dette snakk om skremselspropaganda fra Hanssen? Den samme Hanssen som i går beskyldt forsikringsselskapene for skremselspropaganda når de brukte helsekøene i argumentasjon for helseforsikring.

Det paradoksale med dagens politikk, som spiller på frykten for de private, for å sørge for mest mulig likt tilbud til alle, er at den virker mot sin hensikt. Det er skapt et system der fattige står i offentlige helsekøer, mens rike kjøper privat tjenester. I inn- eller ut-land.

Tetzschner mener sosialdemokratiet har skapt et klasseskille hvor de som har råd betaler dobbelt for den behandlingen de trenger – først over skatteseddelen, deretter direkte til et privat sykehus for å hoppe over køen.

– Bjarne Håkon tjener jo på lange helsekøer fordi folk da velger et privat alternativ som staten ikke sitter igjen med regninga på, sier Tetzschner.

Denne redselen for at private skal tjene penger på å utføre samfunnsoppgaver er etter min mening en sykdom, en ideologisk forgifting. På tide å begynne å tenke på hva som fungerer, i stedet for å la dogmer og forstokkede politiske ideologier stå i veien for kreativitet og nytenking. For dagens system ser dessverre ut til å råtne innenfra.

Reklamer

6 Responses to “Klar melding til sykepleiere fra Hanssen: Dere er ikke verd høyere lønn!”

 1. Haakon Says:

  Kanskje han burde være mer opptatt av hva de ansatte gjør for lønna si enn bare hva de skal kreve ?

 2. Kristian S Says:

  Dette var et dårlig innlegg, En ting er å kommentere på hva politikere sier, en annen ting er å tillegge folk meninger du ikke har dekning for å vite om de har. Faktum er at vi fortsatt har for få leger i Norge, og at vi heller ikke har sykepleiere i overflod. Poenget med at den totale mengden helse som kan leveres ikke vil bli vesentlig høyere med en privatisering er godt syns jeg.

  Når det gjelder stykkpris finansiering så er det noe som bør diskuteres, men ser vi på land som USA så ser vi at dette fører til et enormt forskjellsbehandlende helsevesen som fortsatt bruker medisiner som i Norge har vært gammeldags i 30 år til fattige pasienter og der rike pasienter får ultrahøy behandling. Resultatet er at USA bruker enorme summer på helse uten å få tilsvarende forbedret folkehelse.

  • Gjest Says:

   At lønningene i privat sektor kan settes høyere må jo bety at effektiviteten er høyere (gitt at samme beløp betales for en gitt behandling). Det betyr mer behandling med samme antall hender.

   Det kan jo også tenkes at høyere lønninger påvirker flere unge til å velge utdanning innen helsevesenet…

  • ukorrigert Says:

   Jeg har ikke tillagt Hanssen noe som helst, jeg ser rett og slett bare på konsekvensen av hav han sier. Eneste jeg har lagt til er at jeg tar for gitt at høyere lønn ikke bare gjelder leger.

 3. Den Moderne Mann Versjon 2 Says:

  Som mannskjemper vil jeg gjerne legge til at også lege er i ferd med å bli et «kvinneyrke». 2 av 3 nyutdannede leger er kvinner og kvinner er ventet å bli i flertall i løpet av ca. få år, tror det var snakk om 3-5 år.

  Grunnen til at jeg nevner det, er at jeg protesterer på at kvinner har denne offerrollen som feministmedia bidrar til. Feminismen er basert på offerrollen og media har det med å dra frem offentlige ansatte nær pensjonsalder. F.eks. «glemmer» man å nevne at unge kvinner tjener 93% av det unge menn gjør(og da er ikke «uoffisiell overtid tatt med») og at kvinner er i flertall på de aller fleste prestisjetunge studiene. For øvrig er 60% av psykologene kvinner og 8 av 10 og 7 av 10 på psykologstudiene ved UIO og UIB er kvinner. Hvor er likestillingstiltakene der?

  Veldig bra innlegg forresten.

 4. Anita Says:

  Fortjener en god del høyere lønn i den bransjen. Er nok uenig med Hansen her.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: