På tide å forkaste likhetstanken

august 24, 2009


I dag har Dagbladet kjørt en kampanje en rekke artikler om hvordan økt bruk av helseforsikringer truer det offentlige helsevesenet. Hvorfor det truer helsevesenet sies det ikke så mye om.

Jeg er veldig glad i klartekst, og ikke så glad i å tolke og gjette. Jeg kan gjette meg til mange dårlige begrunnelser, men liker ikke å tillegge folk meninger.

Men uten å ville det, legger vi med forsikringsbransjens inntog en tidsinnstilt bombe under den helsetjenesten de fleste av oss har vært så stolte av, sier professor i sosialmedisin Steinar Westin til Dagbladet.

Jeg hadde derfor satt pris på om Westin kunne utdypet hvordan det offentlig helsevesenet ble dårligere av at folk i økt grad anskaffer (stort sett via jobb) helseforsikring og dermed også benytter private tilbud.

Et argument som ser ut til å ligge som et premiss under artikkelen om Westin er at fordi noen har helseforsikring, så kommer disse foran køene, og dermed får noen hjelp fortere enn dem skulle hatt. De venter ikke pent i kø, slik likhetstanken forventer at de skal gjøre. Personlig ser jeg ikke det på det som et problem at noen slipper unna køene, jeg synes det er positivt.

Her vil jeg tro noen vil skyte inn og hevde at de private foretakene utarmer det offentlige, ved å ta de beste legene og personellet. Private foretak klarer altså å utkonkurrere det offentlige, ved å både ha kortere ventelister og tilby sine ansatte høyere lønn. (Noe å tenke på for ansatte i det offentlige helsevesenet! Privatisering kan presse frem økt lønn fordi det blir konkurranse om dere!)

Her bør man etter min mening slutte å surmule og skylde på alle andre, og begynne å tenke seg om. Det er ikke helseforsikringene som undergraver systemet. Det er systemet som undergraver seg selv ved å ikke være effektivt og godt nok!

Og som sagt så er det på tide å forkaste likhetstanken. Den har nemlig et stort problem, likhet kan oppnås på to måter:

 • Forbedre situasjonen for de som har det dårligst
 • Forverre situasjonen for de som har det bra

Mitt forslag er å kun fokusere på det første punktet, jobbe med å skaffe et best mulig grunnleggende helsesystem, og legge til siden misunnelsen over at enkelte er ekstra heldig stilt. Kanskje kan vi til og med tørre å tenke tanken på at selv den fattigste og mest velferdsavhengige kan få behandling av en person ansatt i en privat bedrift!

Likhetstanken er en politisk ideologi som blir et falskt mål som skygger for det vi egentlig burde fokusere på. Det er langt viktigere å fokusere på at alle mennesker i Norge, uavhengig av økonomisk og sosial status, har tilgang på gode helsetjenester enn at alt skal være likest mulig.

For en fornuftig ting sier vår telefonhealing-troende helseminister: – Vi vil ikke ha et totalitært samfunn og jeg er usikker på om det lar seg gjøre innenfor EØS-lovgivningen.

Jaja, takk EØS sier nå jeg.

Reklamer

6 Responses to “På tide å forkaste likhetstanken”

 1. Kåre Says:

  Tenk om en viss del av de som nå er med på å tette opp det offentlige systemet blar opp og går til en privat ordning. De slipper køene og det gjør faktisk andre også.

  Det er virkelig på tide å gi slipp på drømmen om et klasseløst samfunn. Noe slikt vil helt enkelt ikke eksistere med mindre styresmaktene setter minimum og maksimum på hva du kan tjene, eie og styre. Regimer kaller vi slikt.

 2. predikeren Says:

  De mener det truer helsenorge fordi:
  Den som vil kjøpe helsetjenesten må kjøpe den av noen. Den private klinikken ansetter en som ellers ville jobbet i det offentlige. Jo flere som kjøper privat, jo flere leger må den private klinikken ansette, og disse rekruteres fra det offentlige helsevesnet.

  I tillegg er dette dyrt så den private kunden må kunne betale. Ikke noen god løsning for fattige folk.
  Og dersom det offentlige betaler for kundene også når de bruker de private klinikkene? Ja, da kunne vel likegodt de private legene bare vært der de kom fra?

  • ukorrigert Says:

   Hvorfor ansetter ikke det offentlige disse personene? Fordi det private tilbyr høyre lønn og bedre vilkår? I så fall betyr det at det offentlige rett og slett ikke verdsetter helsepersonell godt nok, og underbetaler både leger og pleiere.

   Du likestiller også det offentlige og det private i forhold til effektivitet og tilbud. Det er dessverre slik at det offentlige har en tendens til å være byråkratisk og ineffektivt i forhold til et privat marked.

   • predikeren Says:

    De hentes ut av de offentlige stillingene ved å få bedre lønn og bedre avtaler. Det er ikke et korps av arbeidsledige leger som står klar for det private markedet, det er leger ansatt et sted, som «kjøpes» over til private institusjoner.
    Importer leger, så har vi en berikelse av legetilbudet!

   • ukorrigert Says:

    Å basere seg på import er som å pisse i buksa for å holde seg varm. Det er ikke en bærekraftig politikk.

    Men som sagt, du likestiller det offentlige og det private i forhold til effektivitet. Hvis en lege kan gjøre mer produktivt arbeid i en mer effektiv organisasjon, så vil vi kunne få mer ut av hver lege.

    Det er en klar tendens til at offentlig byråkrati spiser opp mye av effektiviteten.


 3. […] paradoksale med dagens politikk, som spiller på frykten for de private, for å sørge for mest mulig likt tilbud til alle, er at den virker mot sin hensikt. Det er skapt et system der fattige står i offentlige […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: