Arbeidslivet blir tøffere, flere blir trygdede

august 24, 2009


Leser i Aftenposten at 18000 flere er over på uføretrygdelser, sykepenger, attføring eller rehabiliterings enn for fire år siden.

Tidligere Arbeids- og Inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen pekte i 2006 på at utstøting fra arbeidslivet er den største utfordringen.

Det overrasker meg ikke i det hele tatt. Dagens regjering fokuserer for lite på private bedrifter og bedriftenes vilkår. Det blir det færre arbeidsplasser av. LO kjører hardt på økte rettigheter for arbeiderne, det blir en belastning for arbeidsgiverne og det blir det heller ikke arbeidsplasser av.

Når hver ansatt blir dyrere så må man klae seg med færre ansatte, og det stille høyere krav til prestasjonene hos den enkelte. Det er klart det blir utstøting fra arbeidslivet med denne politikken.

Bedrifter er avhengig av ansatte, og ansatte er avhengig av bedrifter. Kjører man ikke en bedriftsvennlig politikk så går det uunngåelig ut over de ansatte.

Les også:
Uføreutgiftene i Norge til himmels

Reklamer

7 Responses to “Arbeidslivet blir tøffere, flere blir trygdede”


 1. […] ideologier stå i veien for kreativitet og nytenking. For dagens system ser dessverre ut til å råtne innenfra. Posted by ukorrigert Filed in Uncategorized 1 Comment […]

 2. K Says:

  Jeg skulle ønske hver og en som synes 180 000 brutto og sykdom som gjør deg ufør skulle ha prøvd det. Bare en måned. Tror ikke det er mange som hadde sutra over høye utgifter til uføre da.

  Det er mange som sier at «han har bare vondt i en fot og det er jo mye jobb som kan gjøres uten bruk av foten» når de ser en som er uføretrygdet på grunn av ett eller annet med en fot. (Dette er bare et eksempel). Det folk ikke ser, er at de fleste av daglige gjøremål er langt mer energikrevende hvis du ikke har alle kroppsdeler inntakt. Og i tillegg kan det tenkes at vedkommende har smerter. Det krever også krefter for å tåle dette. Da er det ikke sikkert det er restarbeidsevne igjen.

  Hvis du ikke skjønner hva jeg mener eller er uenig, så prøv følgende eksperiment: Ta på deg en sko som er to nummer for liten. Ha på deg denne natt og dag i ei uke og se om det påvirker hverdagen din. Så får du litt innblikk i hvordan det er å leve med smerte. I tillegg kan du prøve å leve på et minimum økonomisk. Gudd løkk.

  Uansett hvor mange arbeidsplasser som blir laga så er det jo noen som faller utenfor. Vi har eldrebølgen og høy andel av befolkningen i arbeid, og da blir også uføretallene høye. Alt henger sammen.

  • ukorrigert Says:

   Det du snakker om er en tenkt enkeltpersons hverdag. Det som er problemet er at stadig flere havner i en situasjon der andre må jobbe dobbelt for å fø både seg selv og være med på å fø de som ikke er i stand til å fø seg selv.

   Det er ikke en bærekraftig utvikling. Det er en utvikling som før eller siden vil ende i en kollaps om vi ikke snur utviklingen. Og hvis systemet kollapser, da kun du snakke om at det vil være hardt å være ufør.

   • K Says:

    Hva mener du med at noen må jobbe dobbelt? Har de 75 eller 80-timers arbeidsuke?

    Hovedgrunnen til at uføreutgiftene har økt er at lønnsøkningen også har vært stor. Uføretrygden blir regnet ut i fra hva du har tjent. Er du ufør får du utbetalt 66% av det du tjente da du var frisk.

    Jeg oppfatter det sånn at du ser for deg et scenario der det blir flere og flere uføretrygdedehvis den rødgrønne regjeringen får fortsette. At økningen av trygdeutbetalinger IKKE kommer av eldrebølgen eller høy arbeidsdeltakelse i forhold til befolkningstall? Men at det altså er den rødgrønne regjeringen sin «skyld»? Stemmer det? kan du være mer spesifikk?

    Kan du forklare meg hvordan dårligere rettigheter for arbeidstakere kan bidra til at flere er i arbeid? Skal folk som i utgangspunktet er for syke arbeide likevel?

    Kan du være mer spesifikk på hva du mener med «mer bedriftsvennlig»?

   • ukorrigert Says:

    Dobbelt: Både for seg selv og for en annen.

    Ja, jeg mener økningen i andelen uføretrygdede kommer av politikken som føres.

    Det er ikke rettighetene i seg selv det går på, men situasjonen for bedriftene. Dersom arbeidstakere har veldig mye rettigheter, så betyr det økte kostnader for bedriftene og økt risiko for bedriftene ved ansettelser. Det betyr at bedriftene kan ha færre ansatte, og må stille høyere krav til den enkelte ansatte.

    Dette betyr et generelt tøffere arbeidsliv, og at flere havner utenfor og har vanskeligere for å komme inn igjen.

    Det er mye lettere å gi folk en sjanse hvis det er fort gjort å ansette en person, og fort gjort å sparke han igjen.

    Men nå må du ikke tolke dette svart/hvitt som om at jeg er motstander av rettigheter generelt. Man må bare ikke være blind for konsekvensene.

 3. Thorbass Says:

  Kanskje er det også ett problem med de mange dårlige sjefene vi har i dette landet.
  Ledere som følger opp sine ansatte, legger til rette og støtter mennesket i «arbeideren» er vel heller sjelden vare. «Ikke mitt problem om folka ikke fikser livet» er vel en holdning som er vanligere blandt det norske folk og deres «ledere» enn pizza grandiosa. Den holdningen påvirker SELVFØLGELIG de ansatte, og det blir da mye lettere å bare gi faen..

  Det er ditt problem. Eller rettere sagt, det blir ditt problem, mer eller mindre, direkte eller indirekte.

  Den sosialistiske instillingen hjelper nok heller ikke. For det koster ikke noe, eller i hvertfall lite, å unnlate å forbedre seg. DET er ikke sunt det!


 4. […] i går stod det i Aftenposten at det de siste fire årene er 18000 flere på uføretrygdelser, sykepenger, attføring eller rehabilitering. Og flere og flere stoler ikke på det offentlige helsesystemet, og lapper på med private […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: