Stoltenbergs tafatte angrep og manglende løsninger innen eldreomsorgen

august 21, 2009


I følge VG tar Stoltenberg er knallhardt oppgjør med Frp sin eldrepolitikk.

Store ord

Store ord

Hvorfor VG bruker så sterke ord kan man spekulere i, for det som kommer frem er verken spesielt hardt eller spesielt knall. Derimot er det gamle resirkulerte beskyldninger servert på en svært tafatt måte av en statsminister som viser alt annet enn statsmannstakter, og et parti som tydeligvis har lagt opp til en «dagens beskyldning»-taktikk mot Frp(*).

– Frp lovet flere sykehjemsplasser, det ble færre.

Fordi flere soner bor hjemme lenger, og fordi flere dobbeltrom er gjort om til enkeltrom. Dekningen er med andre ord den samme som før. (Politikere er alt for glad i slenge utvalgte «fakta» i hodet på hverandre, uten å se ting i helhet og sammenheng.)

«Ofte opplever personalet at mange må vente lenge på å få hjelp. Særlig om natta. Brukere kan ligge og vente i urin og avføring uten at noen kan komme med en gang», skrev Lie i notatet som ble publisert i VG 3. august.

– Oslo Fremskrittsparti er ansvarlig for det Håkon Lie fortalte om. Frp lovet i 2003 flere sykehjemsplasser uavhengig av hvem som sitter i regjering. Det har ikke blitt flere, men færre sykehjemsplasser, understreker Stoltenberg.

Dette er ikke noe som gjelder utelukkende Oslo. Rapporter om problemer med eldreomsorgen kommer fra hele landet. Arbeiderpartiet som regjeringsparti har et klart ansvar her. Det er regjeringen som er ansvarlig for det overordnede systemet. Det er regjeringen som legger premissene for kommunene. Det er dermed ansvarsfraskrivelse å legge alt ansvar på kommunene, og så ikke ta noe ansvar når dette er en dårlig politikk.

Og det er her Arbeiderpartiet svikter i forhold til fremtiden. De innser ikke at noe er feil organiseringen av systemet. Arbeiderpartiets løsning er derfor slik den er på alt for mange områder, «mer av det samme, men bruke mer ressurser på det».

I motsetning til Arbeiderpartiet tenker faktisk Frp nytt. Sylvi Listhaug fra Fremskrittspartiet sier:

– Vi har et ansvar i Oslo og derfor jobber vi for å bedre kvaliteten, men Lie sa jo selv at problemene finnes over hele landet. Jeg har jobbet på sykehjem selv i fem år og jeg vet at det som trengs er en systemendring og en holdningsendring.

Jeg vet ikke hva hun mener med holdningsendring. Hvem sine holdninger er det et problem med? Jeg håper hun mener politikerne, og ikke det hardtarbeidende personalet på diverse sykehjem. Men det jeg er helt enig i er at vi trenger en systemendring.

Vi må gå vekk fra privatiserings-fobien og begynne å sette bedre helsetjenester som mål. Når det å unngå privatisering blir en målsetning i seg selv, da har politikken sviktet. Da har vi fått sekundære mål som fort kan stå i veien for det som burde vært målet: En bedre eldreomsorg.

Eldre og syke i Oslo er sterkt bekymret for å miste hjelpen de får gjennom privat hjemmehjelp. Omsorgsfirmaer opplevde telefonstorm etter Aps utspill om å droppe privat hjemmehjelp.

Ref: nrk.no

Det er ikke noe feil med privatisering, konkurranseutsetting og profittering. Men det må bare gjøres på riktig måte.

Man kan konkurrere på billigst mulig tjenester til kommunene. Det blir feil, fordi man vinner konkurransen ved å kutte ned på tilbudet til det minimalt aksepterte. Her settes kommunens interesser i å spare opp mot de omsorgstrengende interesser.

Man kan konkurrere på best mulig tjenester til de innsatte pasientene, det blir riktig fordi omsorgsbedrifter som leverer dårlige tjenester vil miste kunder og tape økonomisk.

Og profittering skal man ikke være redd for. Disse pengene vil det skattes av, og bedrifter bruker som regel overskudd til forbruk og nyinvesteringer, det blir det mer skatter av og mer arbeidsplasser av. En situasjon der bedrifter tjener på å utføre samfunnsoppgaver på en god måte er en situasjon alle vinner på. Det er ikke en situasjon å frykte av politisk-ideologiske årsaker.

Private hjemmehjelpere i Lillehammer må si nei til nye oppdrag. Flere eldre mener det er for mye «gjennomtrekk» blant de ansatte i den kommunale hjemmehjelpstjenesten.

Ref: nrk.no

(*) I går var det Hadia, for to dager siden Gerhardsen og Giske osv.

Reklamer

2 Responses to “Stoltenbergs tafatte angrep og manglende løsninger innen eldreomsorgen”


  1. […] Hadde noen klart å få Halvorsen til å innrømme at politikken ikke fungerer, så hadde det vært en seier. Hadde man fått velgerne til å innse at SVs politikk er lite effektiv, så hadde dette vært en seier. Men å presse frem en slik unnskyldning som dette har ingen virkning i den retningen. Jeg kan garanter at det eneste Halvorsen & Co vil gjøre fremover er mer av det samme, bare med større innsats, mer ressurser (som skal hentes inn gjennom mer skatt og avgifter, eller kutt på andre budsjetter), mer tvang og reguleringer. Dette er all virkemidlene SV kjenner. Å f.eks bruke markedet på en positiv måte er utelukket, både for SV og AP. […]

  2. boalber Says:

    Ap og sv gjør norge dyrere.
    Med alle sine avgifter har ikke det norske da mener jeg de etniske norske kari og ola nordmann mye igjen i lommeboken sin. Kan ikke sosialist svina bare gå av en periode så kanskje det blir bedre i norge. Gi også frp en sjanse, de kan ikke gjøre ting alt for galt, kanskje de også kan gjøre ting bedre.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: