Rasisme eller ikke

august 18, 2009


Det finnes ikke noe rasistisk i å påstå at en kvinne ser ut som en mann. Uavhengig av kvinnens etnisitet og hudfarge. Det kan derimot være veldig usaklig og totalt unødvendig. Ikke alt er greit å si i alle situasjoner, selv om det er sant.

Om det er rasistisk å påstå at hvite aldri vil klare å løpe like fort som svarte er en annen sak. Teknisk sett kan det være en rasistisk påstand (en folkegruppe er bedre enn andre), men personlig anser jeg det som svært sannsynlig at det er sant. Statistikken tyder på det. Når det gjelder idretter som er avhengig av (relativt) få egenskaper, og marginene er veldig små, så øker sannsynligheten for at den genetiske sammensetningen blir avgjørende.

Fortsatt spiller kultur en veldig stor rolle. En person med store genetiske fordeler vil ikke vinne uten at rette kulturen er til stede. Vedkommende trenger alt av oppfølging, riktig ernæring, riktig trening osv. for å bli best. På samme måte vil ikke all mulig ekspertise og trening hjelpe om man ikke har de rette fysiske egenskapene. Jeg synes det blir kunstig å si at det ene er viktigere enn det andre.

Personlig synes jeg vi skal snakke om rasisme litt sjeldnere, og spare det til situasjoner der rasisme brukes for å behandle mennesker dårlig.

Reklamer

18 Responses to “Rasisme eller ikke”

 1. Vidar Says:

  Hjertens enig. Det utstrakte misbruket av begrepet «rasisme» bidrar bare til å utvanne det!
  Kvinner og menn er selvsagt ikke av forskjellig rase, ei heller kristne og muslimer… Egentlig er det tull å snakke om at MENNEKSER tilhører forskjellige raser, vi tilhører jo alle MENNESKE-«rasen»…
  RASISME bør som begrep forbeholdes negativ forskjellsbehandling basert på etnisitet/hudfarge!

 2. Anja Says:

  Som jeg skulle sagt det selv. Dette er vel ikke rasisme!? Bare den kjipe sannheten om man kan kalle det det. Hoen har alltid vaert slik…har selv trent sammen med hamnaar han var paa topp. Kansje ikke den som resonerer seg frem til det mest passende aa si til en hver tid. Det var ikke rasistisk sagt,det var rett og slett stygt satt.Nedverdigende for en kvinne. Mange mennesker har kalt deg homo paa grunn av utseendet ditt Hoen,saa du vet jo selv hvor vondt det gjoer aa faa alle oeyner rettet mot deg paa grunn av utseendet? Husker du ikke?? Saa lenge dama har rent mel i posen i forhold til doping saa synes jeg hun er toeffere enn toget. Etter all omtale av utseendet hennes baade her og andre land saa tror jeg meg selv i samme situasjon hadde hoppet forran foerste tog…stakkars jente.Haaper hun vinner hele driten…pardon my french 😉

 3. Trond Says:

  Tull at det er rasisme å påpeke at en kvinne ser ut som en mann.

  Men slit er tidens politiske korrekthet. Blir en mørkhudet sur for noe så kan rasismekortet trygt brukes.

  Derimot er det rasisme å mene at svarte (Negre, i dette tilfellet i praksis etterkommere av bantuer.) som gruppe har genetiske fordeler fremfor hvite i sprint.

  En annen ting er at det er overveiende sannsynlig riktig, selv om det er politisk ukorrekt.

  Tilsvarende er øst-afrikanere totalt dominerende på lengde.

  Dette er det lov å påpeke, selv om det er rasisme.

  Det er også lov for store media å opplyse om at europeiske jøder (Askenazier) er den gjennomsnittlig mest intelligente etniske gruppen med sin IQ på 115.

  Å opplyse om at negre, under ellers like forhold, ligger i snitt 20 IQ-poeng under hvite, er farlig for din karriere. Selv om det er grundig dokumentert gjennom mye forskning.

  http://en.wikipedia.org/wiki/IQ_and_Global_Inequality

  http://honestthinking.org/no/rase.html

 4. Odd-Egil Says:

  Hun ser ut som en mann, løper som en mann og da Eurosport intervjuet henne, så hørtes hun ut som en mann. Dyp maskulin røst.
  Anja, det er ikke bare Steinar Hoen som har reagert på «dama», men store deler av det internasjonale friidrettsmiljøet.
  Stå på Steinar, det er flott at noen tør snakke om det folk tenker på.

 5. Eirik Says:

  Hvordan kan man si at dette er rasisme? Han hadde desutten aldri utalt seg på denne måten om det hadde vært rasistisk. Hun burde også tatt det som eit kompliment, det er vel kvinnens kropp som er topp trent som ser mannlig ut, som har også sin fordel for denne idrettsgrenen. Å lage så mye styr ut av dette er helt latterlig.

 6. einar Says:

  så snart en neger fanger opp noe som han mener er upassende eller taler imot han, roper han rasisme.
  Latterlig, usakelig og direkte stupid

 7. Stian Says:

  Hvite kan ikkje løpe så fort… Grei nok setning og uttalelse det.

  Men viss vi sier det andre veien..

  Svarte klarer ikkje holde seg unna kriminalitet!!
  Det er bevist at over 60% av lovbrudd i oslo skjer der personer med utenlandsk opprinnelse er innblandet!
  Disse svarte menneskene som kommer til Norge å ødelegger den fine kulturen vår!

  I denne artikkelen kommer det nokså klart frem det han mener; Hvite klarer ikkje løpe så fort (….personer med en annen hudfarge enn svart klarer ikkje løpe så fort )<—- Rasisme!!

  • Anonym Says:

   Kriminalitet er et produkt av dårlige holdninger og FATTIGDOM. Hvis man ser på levestandard sammen med kriminalstatistikken og ser det i sammenheng med etnisitet har du svaret. Uttalelsen kommer på bakgrunn av at personer av vest-afrikansk opprinnelse har fysiske fortrinn som gir dem naturlige fordeler i sprintidretter. Skal vi kanskje også rope diskrimering hver gang noen påpeker at det er forskjell på damer og menn?

 8. Ante Says:

  Enig at ordet «rasisme» er misbrukt så det holder. At noen politisk korrekte har stått for denne utvaskingen av begrepet er ikke til å underslå.

  Så afrikanere/negere springer fortere enn en hvit mann? So what?
  Og det er ikke å underslå at mørkhudede også er overrepresentert i voldelige kriminal statestikker…men akkurat det er vel rasistisk å si selv om det er sant.

 9. ompa Says:

  Hva med sjakk spillere? vill vi noen gang se en mørk sjakk mester?….Det bør vi kanskje ikke nevne for det er vel rasistisk når det går den veien… At det er forskjeller mellom etniske grupper er blitt et ikke tema akkurat som forskjellene mellom kvinner og men, selvom vi vet all at men er langt bedre utrustet fysisk, det er ikke diskutabelt engang, men det er fortsatt et svært tabu belagt tema.
  Når skal vi begyne å se på realitetene her i verden isteden for å være så hysterisk bekymret for å fornerme noen?

 10. R.Roll Says:

  Nå har det seg slik at afrikanere har en genetisk fordel når det gjelder bl.a sprint. Genet ACTN3 er minst mutert hos negere, og mest mutert hos asiater. Derfor vil vi aldri ha en hvit supersprinter, -med mindre han bruker gendoping.

  Når det er sagt, så går det begge veier. Hvite er genetisk overlegne i andre ting, som f.eks utholdende styrke (maraton etc), samt andre ting som går på logikk og tankegang.

  Og det er slettes ikke rasistisk å påpeke disse forskjellene. Det er bare fakta.

 11. løype Says:

  jeg så hverken amerikanere eller briter på det bildet der jeg.

  må være flaut å «vise» seg frem på sånne olympiske grener uten noe etnisitet

 12. løype Says:

  rtrr

 13. Kim Says:

  Tja, er sannhet og rasisme motsetninger? Det spørs forsåvidt helt hvordan man ønsker å definere begrepet; om det MÅ være snakk om nedlatende bruk eller om det kan brukes om rene faktaspørsmål.

 14. øhh Says:

  Han løperen er en mann og det var ikke rasistisk sagt siden alle synes at det ligner på en mann, er hele verden rasister da? *facepalm*

 15. Nisse Says:

  forskning tyder på at mørkhudede har lavere iq enn asiater og hvite mennesker..

  er dette grunnet genet eller miljø det er spørsmålet.

  hvorfor er da en påstand om at hvite er smartere enn svarte rasistisk, mens at svarte er mer atletiske enn hvite ikke er rasistisk?

  lurer på hvordan reaksjonen hadde blitt om man hadde vist et bilde av steven hawking og skrevet en svart mann vil aldri bli så smart som dette.

 16. Vidar Says:

  Kan vi ikke bare fastslå følgende;
  Det har intet – absolutt intet – å gjøre med «rasisme», at en sportsreporter påpeker at han syns en utøver som stiller i kvinneklassen ser utrolig mye ut som en mann!
  Det er heller ikke malplassert eller «stygt» å hevde dette – det er faktisk sportsreporter Hoens JOBB å «kommentere» det som skjer på idrettsstevnet! (Og med spekulasjonene om at vedkommende «kvinne» muligens for noen år siden var en MANN, er Hoens kommentar nærmest en underdrivelse!)
  Godt ikke de «politisk korrekte» styrte media slik for 30-40 år sia, da Knut Bjørnsen (tror jeg det var) konsekvent kalte en østeuropeisk «kvinnelig» idrettsutøver av det noe kraftige slaget, ikke med hennes korrekte navn Pamo Revirama eller noe slikt, men derimot med en langt mer forståelig vri for norske lyttere, nemlig Panoramaræva! Jeg glemmer aldri den idretts»kvinnen»! 😉

 17. Rune S Says:

  Det Steinar Hoen har sagt er

  1) IKKE rasisme!

  2) IKKE noe som jeg mener han skal lastes eller kritiseres for, selv om det skulle vise seg at alt er helt OK i test.Ser hun mannlig ut i hans øyne så er det hans mening.

  3) Det er heller ikke diskriminerende. Noen kvinner ser ser mannlige/maskuline ut, noen menn ser kvinnelige/feminine ut. Når ble det forbud mot å uttrykke dette?

  Når vi nå hører at friidretten selv vil teste henne grundig for kjønn mm i etterkant av stevnet så er det tydeligvis en grunn for det, og da blir hele denne debatten enda mer uvesentlig.

  Stå på Steinar, du kommenterer akkurat slik en ekstern kommentator skal, og til nå synes jeg du har valgt dine ord meget bra! Det skal være lov å ta standpunkter og si hva man synes når det ikke er verre enn dette…


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: