Afghanistans demokrati må beskyttes

august 17, 2009


Vi har fått «demokrati» i Afghanistan. I anførselstegn fordi demokrati krever mer enn bare et valg.

Demokrati krever også et åpent samfunn, slik at velgerne kan se hva som foregår, det krever utdanning slik at velgerne kan forstå hva som foregår, det krever ytringsfrihet slik at det som foregår kan belyses fra forskjellige vinkler og det krever frihet for innbyggerne til å gjøre sine personlige valg og leve sine private liv uten risiko for å bli straffet og forfulgt av myndigheter eller andre grupperinger.

Så i Afghanistan har vi fått «demokrati». Det er en begynnelse, det er bedre enn det var under Taliban og tidligere, men det er langt igjen.

Én faktor står mer i veien for demokratiet enn noen annen, og det er religion og kultur.  Jeg betegner det (her) som én faktor, fordi de er så tett vevd sammen at det er vanskelig å si hvor gammel barbarisk stammekultur stopper, og hvor ny barbarisk islamisme begynner.

Afghanistans president Hamid Karzai er ikke den som bestemmer i Afghanistan, han er ikke mer sjefen der enn paven er sjefen i vatikanet. Hvis Karzai går for mye på tvers av gammel kultur, hvis han går for mye på tvers av de religiøses krav, så vil han miste sin makt. Enten ved at blir sabotert direkte, eller ved at han mister den støtte han trenger fra konservative religiøse krefter (VG, Dagbladet).

Afghanistan og Afghanistans kvinner trenger all den støtte de kan få fremover. Både gjennom militær innsats for å beskytte mot den volden Taliban truer med, og gjennom sivil innsats for bl.a bygge opp skoler og få kvinnene på skolen. Den nye loven som gir ektemenn rett til å sulte sine kvinner dersom de nekter sex har en annen side som har fått mindre oppmerksomhet, den at kvinner må ha ektemannens velsignelse for å arbeide utenfor hjemmet (og formodentlig skaffe sg utdannelse?).  Hva som er verst i et personlig perspektiv skal jeg ikke si noe om. Men fra et samfunnsperspektiv er det utrolig viktig at kvinner får utdannelse og jobb. Det forbedrer kvinners kår på sikt, det styrker lokalsamfunnet sosialt og økonomisk, og ikke minst er det veldig viktig i forhold til å redusere overbefolkningen, da det er vist en klar sammenheng mellom kvinners utdannelse og redusert befolkningsvekst.

Afghanistans nye lov er et tilbakeslag. Men Afghanistans gryende demokrati er verdt å kjempe for. Både fordi alle mennesker som tror på frihet og demokrati som viktige verdier har en moralsk plikt til å kjempe for det også for befolkningen i Afghanistan, og fordi det er viktig i den langsiktige kampen for at menneskeheten skal takle klimaendringene som kommer (uavhengig av om de er menneskeskapte eller naturlige).

Reklamer

8 Responses to “Afghanistans demokrati må beskyttes”


 1. […] i forbindelse med Afghanistan møter jeg meg selv litt i døra. Jeg er veldig opptatt av at det landet skal få hjelp til å bli et skikkelig demokrati, og i den forbindelse mener jeg det er svært viktig at jenter og […]

 2. poppy Says:

  Ja da er vi tilbake der hvor Russerenes okkupasjon, ga kvinner samme rettigheter som menn, og hvor USA utstyrte og finansierte disse religiøse fanatikerne.

  Kanksje det er på tide å lytte til kvinnene?

  De vil ha fremmed tropper ut og slutt på helfinansiering av de gamle krigsherrene, som beskytter voldtektsmenn, som voldtar barn og kvinner.
  Der er disse vestens militære støtter, ikke på grunn av de har kommet på bedre tanker, vedrørende menneskerettigheter. Eller som en kvinne uttalte Det er faktisk værre nå enn under Taliban. – Under Taliban ble voldtektsmenn henrettet, men i dag går de fri!

  Disse lovene som ble innført omhandler 10% av befolkningen Shiamuslimer. Hvilket signal sender dette ut til de øvrige 90%. Er Kazai så viktig for demokratiet, at han kan ofre kvinnene og demokratiet for å bli valgt?

  Kvinner i kamp kan du lese mer om her!

  http://www.rawa.org/index.php

 3. TerjeB Says:

  Hva skjer med kvinnene og resten av befolkningen i Afganistan hvis de vestlige troppene trekkes ut i morgen?

  • poppy Says:

   Vil korrigere tallet på shiamuslimer den skal være ca. 20%.

   Spørsmålet her er jo i hvilken grad vestlig styrker fremmer frigjøring av kvinner. Karzai og USA er avhengig av krigsherrene og deler de opp i hvilken nytteverdi de har. Nordalliansens kamp mot Taliban, var ikke en krig for eller mot demokrati, kvinnerfrigjøring. Det var mer som en maktkamp om å få styre undertrykkingen.

   Amerikanerne var inne på samarbeide med Taliban.

   [New York Times, 12/8/2001] The oil company Unocal is hopeful that the Taliban will stabilize Afghanistan and allow its pipeline plans to go forward. According to some reports, “preliminary agreement [on the pipeline] was reached between the [Taliban and Unocal] long before the fall of Kabul .… Oil industry insiders say the dream of securing a pipeline across Afghanistan is the main reason why Pakistan, a close political ally of America’s, has been so supportive of the Taliban, and why America has quietly acquiesced in its conquest of Afghanistan.”

   Representatives of the Taliban are invited guests to the Texas headquarters of Unocal to negotiate their support for the pipeline. Future President George W. Bush is Governor of Texas at the time. The Taliban appear to agree to a $2 billion pipeline deal, but will do the deal only if the US officially recognizes the Taliban regime. The Taliban meet with US officials. According to the Daily Telegraph, “the US government, which in the past has branded the Taliban’s policies against women and children ‘despicable,’ appears anxious to please the fundamentalists to clinch the lucrative pipeline contract.” A BBC regional correspondent says that “the proposal to build a pipeline across Afghanistan is part of an international scramble to profit from developing the rich energy resources of the Caspian Sea.”

   • ukorrigert Says:

    Hvordan er det gått med den rørledningen siden den gang, Poppy?

    Forøvrig er samarbeid en god ting. Demokratiet blir ikke vunnet over natten, og med vold alene.


 4. Greit å ha litt kontroll på dissa kvinnfolka!

 5. PC Says:

  Sjekk linken og les boka, Christopher Hitchens, God Is Not Great, How Religion Poisens Everything.


 6. […] har et skikkelig demokrati på plass. Å bare overlate landet til seg selv, fordi det fortsatt er mye som ikke fungerer, er verken logisk eller […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: