Frp sett gjennom Magnus Marsdals kikkert

august 11, 2009


Bilder lyver ikke. Det du ser på bildet er sannheten.

Men det er et lite utsnitt av sannheten, et ofte sminket utsnitt, og det lille utsnittet noen andre har valgt å vise deg. Du ser verden gjennom en kikkert, men det er noen andre som holder kikkerten og fokuserer for deg. Det som er utenfor fokus, det ser du ikke. Hvis bildet skal vise deg et sannferdig inntrykk av virkeligheten, så må du stole på at den som holder kikkerten ønsker å vise seg hele sannheten. Man kan være uærlig som bare det, og gi et helt feil inntrykk av noe, selv om man ikke sier noe annet enn sannheten.

Jeg hørte på radioen i dag at Marsdal gir ut en bok i forbindelse med valgkampen titulert «Frp på en to tre».

Motivasjonen til Marsdal for å gi ut denne boken er i tillegg til hans politiske bakgrunn langt ute på rød side(1), må vi formode, at valget vinnes ved lunsjbordene i bedriftene. Boken skal ifølge Marsdal inneholde skyts for å angripe Frp i slike diskusjoner.

Modellen er Kolberg og hans drittpakker om Frp jakt på Frp-koden(2), der man tar et knippe politiske saker, gjerne saker som appeller til egoisme og tap av DINE rettigheter, og serverer dem helt ute av kontekst. Logikken er at du skal bli skremt når DINE rettigheter blir tatt fra deg. Den er også at når noen blir overfalt med slike utvalgte fakta, som den som blir overrumplet selvsagt ikke har detaljkunnskap om, så vinner man fort og greit diskusjonen ved lunsjbordet.

Om man ikke overbeviser motparten, så blir vedkommende i hvertfall kneblet, og tilhørerne kan le litt av den dumme målbundne Frp’eren. Slik man gjerne gjør når man føler seg bedre og smartere og litt mer kulturell.

Jeg har åpenbart ikke lest boken til Marsdal, og tviler på at jeg kommer til å støtte han økonomisk ved å gjøre det. Men jeg tør sette en knapp eller to på at Marsdal sin versjon neppe gir et mer objektivt og helhetlig bilde av Frp sin politikk enn Kolberg sin versjon. Jeg tror heller hans kikkert, den han lar deg se på Frp sin politikk med, er ekstra fininnstilt på de detaljer han vil du skal legge merke til.

Hvis noen slår deg i hodet med Frp-fakta på arbeidsplassen, spør om kilden. Hvis kilden er Marsdal, så er det på sin plass å finne en mer troverdig kilde for å sjekke sammenheng og helhet, før man går videre med den diskusjonen. Man skal alltid være skeptisk til ting (spesielt sitater) tatt ut av sammenheng.

(1) Tidligere leder i norske Attac, medlem av rød ungdom og journalist i Klassekampen (ref: Wikipedia)
(2) Marsdal har også skrevet en bok med denne tittelen

Reklamer

7 Responses to “Frp sett gjennom Magnus Marsdals kikkert”

 1. ukorrigert Says:

  Her er en blogg som gir et liten smakebit. Den andre kommentaren (av J B) er min:

  • ukorrigert Says:

   To relevante linker:
   Eldre vil ha privat hjemmehjelp
   Telefonstorm etter Ap-utspill

   Dette er eksempler på personer som ønsker privat hjemmehjelp. Marsdal og de rødgrønne ønsker offentlig drevet hjemmehjelp. Greit nok, men jeg synes ikke de har rett til å ta fra mulighetene til de som ønsker noe annet enn dem selv.

  • ukorrigert Says:

   En annen link til DLF’eren Onar Åm sin blogg, og en reiseskildring fra Singapore og det private helsevesenet der.

   Nå er det å sende en DLF’er for å rapportere om private tjenester på linje med å sende en SV’er for å rapportere fra midtøsten. Men det er interessant lesning uansett.

 2. Pål Jensen Says:

  Kritikken av Marsdals bok ville nok ha vunnet i troverdighet om du først hadde lest boken, i det minste lest litt i den. For øvrig er ethvert sitat pr. definisjon trukket ut av sin sammenheng. Og hvis en skal bruke lunsjpausen til å lese opp hele Frp-programmet og andre kilder for sitatene, så blir det en veldig lang og dørgende kjedelig lunsjpause.
  Pål Jensen

  • ukorrigert Says:

   Troverdighet kommer ikke av hva man har lest, men hvilke begrunnelser man gir.

   Jeg har linket til et utdrag i kommentaren rett ovenfor. Du kan selv lese den og gjøre deg opp en mening. Hvis du leser den med et kritisk blikk, så har jeg oppnådd noe av det jeg ville med posten min.

   Og nei, et hvert sitat er ikke trukket ut av sin sammenheng. Det er fullt mulig å sitere på en ærlig måte.

  • Pål Jensen Says:

   Enig i at vi kan og bør sitere på en ærlig måte. Det motsier ikke det jeg skrev.
   Pål Jensen

 3. Kåre Says:

  Hvilke rettigheter? Rettighetene til å støtte våre svakeste med trygd så de slipper å ta innvandrerjobber? Retten til å velge trygd eller innvandrerjobb? Retten til å få den statlige avgiftsneven langt oppi ræva?

  Hadde Marsdal stått som politisk nøytral ville kanskje bøkene hans være aktuelle å lese.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: