Ingen løsninger i Arbeiderpartiets eldreplan

august 11, 2009


Eldreomsorgen trenger ikke flere regler, forskrifter og reguleringer for å bli bra, den trenger en grundig omorganisering og nytenkning.

Mitt forslag er en tredeling:

 • Staten sørger for finansieringen
 • Drift gjøres av private bedrifter, som må konkurrere om å levere best mulig tjenester og trekke klienter til seg for å få betalt
 • Kommunene er klage og kontrollinstans som sørger for at klientene blir hørt og får de tjenester de har krav på

En slik tredeling vil gjøre det mye lettere å faktisk nå igjennom med krav, det vil gi større diversitet i tilbudet og mer mulighet for å få et tilpasset tilbud og det vil gi de som utfører tjenestene insentiv til å skape best mulig tjenester.

Dagens system har flere ulemper.

 • En hovedulempe er at pasientenes og kommunenes interesser står imot hverandre. Pasienten har interesse av mer omsorg, kommunen har interesse av å spare på pengene.
 • En annen ulempe er at kommune skal betale, gjennomføre og er klageinstans. Kommunen skal med andre kontrollere og følge opp seg selv. Den store faren med dette er at pasienter som klager og setter krav kan risikere å få kranglefantstempel.
 • Kommuner har lite insentiv til å være kreative og finne løsninger. Pasienter risikerer å bli møtt med at «vi har vedtatt at dette er den behandling du vil få», eller «dette er ikke en del av det pedagogiske opplegget.»

Forslaget mitt med en tredeling vil løse opp i mye av dette. Når kommunen får i hovedsak et oppfølgingsansvar, så forsvinne problemet med at det å følge opp og hjelpe pasienter innebærer kostnader for kommunen.

Risikoen for å bli stemplet som kranglefant blir også mye mindre, fordi man klager ikke på de samme som står for behandlingen. Man klager på bedriften som utfører tjenesten, eller staten som ikke bevilger de nødvendige midlene, mens man klager til kommunen.

Og private bedrifter i konkurranse har alltid insentiv til å finne bedre og kreative løsninger, dersom konkurransen er lagt opp på disse premissene.

Forslagene i Arbeiderpartiets eldreplan (Dagbladet, VG, TV2)er alt annet enn kreative og nyskapende. Se for eksempel på verdighetsgarantien.

Ap ønsker at de eldre skal få en normal døgnrytme, godt kosthold og normal og god boform. Dersom ikke situasjonen oppleves som verdig kan man gå til Helsetilsynet, og det kan opprettes sak.

Supert! Man er ikke garantert god behandling, men man er garantert sak og byråkrati. Det var nok en lettelse for Bjørg Hidle (83). En liten kamp mot kommunens byråkrater er nok det som skal til for å få litt variasjon i hverdagen!

Ellers er løsningene det vanlige. Litt mer penger her og der, og «bedre» ditt og datt, uten at det finnes noen konkretisering eller plan for hvordan ting skal bli bedre. Ikke noen helhet, ingen visjoner, ingen kreativitet. Alt skal løses byråkratisk, gjennom offentlige institusjoner, reguleringer og omfordeling av penger.

Det var jammen bra de fikk hjelp av Gro, for hvordan dette ville gått ellers…

Reklamer

4 Responses to “Ingen løsninger i Arbeiderpartiets eldreplan”

 1. Kruttlappen Says:

  Eldreomsorgen er skammelig dårlig, til tross for valgløfter fra alle partier. Et etterslep som henger tilbake flere tiår. Og unnskyldningen om «høy nok oppslutning» er temmelig malplassert, når nesten alle partier tilsynelatende holder eldreomsorgen høyt.

  Løfter om flere hender og plasser er et refreng som stadig går igjen, men vi som jobber i helsevesenet ser ikke noe til de. Mulig de hendene blir plassert i en mørk krok på et kontor eller lignende, for de stikker seg ihvertfall ikke hjelpende fram der vi og de eldre trenger de!

  Utspillet om at de eldre som trenger det, skal få sykehjemsplass, er allerede godt fundamentert i dagens lovverk om kommunehelsetjenesten. Hva godt hjelper det å lansere dette som nytt valgflesk? Det er jo allerede lovbestemt! Problemet er jo at de eldre stadig blir utsatt for krenkelser av sine lovbestemte behov og rettigheter. Da er ikke løsningen å spille refrenget på nytt igjen, men å dra huet ut av sanda, sette seg inn i virkeligheten, og HØRE på både de eldre og oss som vet hvor skoen trykker. Det mest irriterende jeg ser, er Stoltenberg og andre politikere på besøk på et sykehjem som er grundig forberedt på storfint besøk, og hvordan de da later som at de ser behovene og lover gull og grønne enger foran medienes kameraer og de eldre.

  Eldreomsorgen er blitt en stor hype på Stortinget, virkeligheten er en gedigen fiasko som stadig kommer til å bli mer synlig når de eldre blir eldre og vi blir flere eldre. I dag er det over 700 000 over 65 år i Norge. 90% av disse er hjemmeboende. Over de neste par tiårene kommer dette til å nesten dobles. Dette er kanskje ikke så viktig for de som sitter på tinget i dag, ettersom at de da etter noen perioder på tinget har opptjent full pensjon, og kan overlate den synkende skuta videre, mens de selv fritar seg for ansvaret og mesker seg med egne goder?

  Nei, dagens politikk og politikere lukter ansvarsfraskrivelse lang vei.

  -Sykepleier

 2. Gunnar Says:

  Jøss her kommer de samme løgnene og lovnaden som Jens Stoltenberg hadde for 4 år siden og hva har skjedd, ikke en dritt. Det eneste de duger til er å glise på bilder og komme med tomme ord, de burde skamme seg, men vet sikkert ikke hva det er der de lever i sin drømme verden.

  Nei nå har løgnerne sittet nok lenge i regjeringen, nå må vi få en regjering som tenker på det Norske folket og gir dem en bedre hverdag og alderdom.

  Stem FRP slik at de får flertall og la de få prøve seg i noen år.

  Mvh
  Gunnar

 3. jan Says:

  Sukk.

  Det er ikke flere sykepleiere.

  Ikke HELE norges yngre befolkning vil være sykepleiere.

  Så med mindre du vil invitere latvia eller estland til å gjøre jobben isteden, eller øke sykepleiere lønningen til 1 mill kroner i året.

  Så er DET INGEN løsning her.

 4. Gunnar Says:

  Det finnes ca 10000 som er tvunget til deltids stillinger og så kommer alle som har skaffet seg andre jobber pga lønn og at de ikke vil jobbe deltid.
  Vi har folk og gjøres arbeidet mer atraktivt så kommer flere til å utdanne seg, ingen vil ha stillinger som er på 17,49% 21.61% osv osv.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: