Du skal ikke tåle så inderlig vel…

august 7, 2009


Innsatsen i Afghanistan bærer frukter. Ifølge Oberst Ole Asbjørn Fauske «begynte 400 000 jenter på skolen for første gang i Afghanistan i fjor. I år begynte 500 000 jenter. I slutten av 2009 vil 2,5 millioner jenter gå på skolen. For fem år siden var det ingen.»

Dette er helt fantastisk, og definitivt verd innsatsen i Afghanistan. Å trekke seg ut av Afghanistan og overlate landet til sin skjebne ville være tragisk, og etter min mening nærmest ondsinnet. Befolkningen trenger den hjelpen de kan få. I stedet for å trekke styrkene tilbake bør vi helle øke innsatsen, også på det sivile området. Det er viktig at endringene blir langvarig og at Afghanistan ikke faller tilbake igjen.

Dette har dessuten en annen viktig dimensjon, den at utdannelse for kvinner er svært viktig i bekjempelse av overbefolkningen. Undersøkelser viser at der kvinner får utdannelse og jobb, der går fødselsraten ned.

High fertility rates have historically been strongly correlated with poverty, high childhood mortality rates, low status and educational levels of women, deficiencies in reproductive health services, and inadequate availability and acceptance of contraceptives. Falling fertility rates and the demographic transition are generally associated with improved standards of living, such as increased per capita incomes, increased life expectancy, lowered infant mortality, increased adult literacy, and higher rates of female education and employment.

Ref: http://dieoff.org/page75.htm

Økt befolkning betyr økt belastning på miljø og klima. Det betyr også større konsekvenser som følge av endringer i miljø og klima. Med andre ord en dobbelt negativ effekt. Og en ting kan man være helt sikker på: Klimaendringer kommer uansett. Enten det er menneskeskapte eller naturlige årsaker.

pearls_20081004_too_many_people

Fra: Pearls before swine

Legg nøye merke til hva som er beskrevet som korrelert med fødselsnedgang: økt levestandard, økt inntekt, lavere barnedødelighet, økt kunnskapsnivå og økt utdannelsesnivå og yrkesaktivitet for kvinner. Alle sammen positive ting som vi har en etisk forpliktelse å jobbe for uansett.

Min konklusjon er at innsatsen i Afghanistan er enormt viktig, og at det er umoralsk, ufint og direkte uintelligent å trekke oss ut og overlate Afghanistan til seg selv. Vi har en moralsk plikt til å hjelpe!

Du skal ikke tåle så inderlig vel
Den urett som ikke rammer deg selv

Arnulf Øverland

Reklamer

8 Responses to “Du skal ikke tåle så inderlig vel…”

 1. ukorrigert Says:

  Les også Håvar Krane sin blog, som angriper dette fra en helt annen, men også svært viktig. vinkel.

 2. Anders Says:

  Absolutt. Grunnen til at vi gikk inn i Afghanistan var også at dette var et «teroriststyrt» land med støtte fra andre land og styrtrike personer igjen.

  • ukorrigert Says:

   Håvar Krane, som jeg linker til i kommentaren ovenfor, tar for seg mye av terrorisme-vinklingen.

 3. asfd Says:

  Ja, det er jo den hvite manns byrde å passe på at de har det bra og følger vår levestandard i andre land.


 4. […] og Afghanistans kvinner trenger all den støtte de kan få fremover. Både gjennom militær innsats for å beskytte mot den volden Taliban truer med, og […]


 5. […] synes jeg Afghanistan fortjener all den hjelp landet kan få. Selv om det er langt igjen før de har et skikkelig demokrati på plass. Å bare overlate […]

 6. hans k. Says:

  hehehehe,,,haavar krane er en taper!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: