Helsevesenet må omstruktureres

august 3, 2009


I dag ligger en politisk ideologi bak struktureringen av helsevesenet. Mye ansvar er lagt på kommunene fordi man ønsker lokal makt. Man ønsker at «de som kjenner hvor skoen trykker» selv skal bestemme.

En fin tanke på overflaten, men det fungerer dårlig i praksis.

Pleietrengende barn sviktes grovt

Barn med kraftig nedsatt funksjonsevne sviktes av det offentlige som ikke gir nødvendig og livsviktig oppfølging. Tilsyn utført av Statens helsetilsyn i år, viser at lovbrudd begås i to av tre kommuner.

Det første problemet med dagens organisering er at hver enkelt kommune selv prioriterer hvor mye de vil satse på de enkelte utfordringene i helse, og på budsjettet må helsesatsingen samtidig konkurrere med andre ting som vedlikehold av rådhus og snømåking. Dette er ikke hensiktsmessig, og systemet lappes derfor gjerne på med øremerking av midler.

Ideelt sett burde alle ha krav på den samme prioriteringen av helsetjenester, uavhengig av hvilken kommune man sokner til. Det får man ikke når prioriteringene overlates til den enkelte kommune.

Martin er heldig som har en mor som tørr å kreve det han har rett på. Foreldre TV 2 har snakket med forteller at de ikke våger å klage til det offentlige, i frykt for å miste det de har fått. Statens helsetilsyn har fra flere hold blitt varslet om at disse barna sviktes.

Dette er et annet problem som følger av dagens struktur. Kommunen bevilgninger penger, er den som utfører oppgavene og er i stor rad den som etterser at oppgavene blir utført. Kommunen bevilger, utfører og kontrollerer alt selv. Da er det åpenbart at slike situasjoner som den siterte kan oppstå. Det er tøft å skulle utfordre og stille krav til en motpart som sitter på all makt i saken. Mange er livredde for å bli stemplet som kranglefanter og bli fanget i en situasjon der alt av byråkrati brukes imot en.

Tredeling
Jeg ønsker meg en tredelt modell. Staten skal stå ansvarlig for finansieringer. Gjennomføring av tjenestene settes ut på anbud. Kommunenes ansvar er oppfølging av den enkelte pasient og kontroll av tjenestene.

Dette løser flere ting:

 • Kvaliteten på tjenestene er ikke lenger avhengig av den enkelte kommunes prioriteringer
 • Kommunen spiller på lag med pasienten i alle klagesaker, mot staten eller mot bedriften som utfører tjenesten
 • Det muliggjør konkurranse på utføring av gode tjenester

Det står også dårlig til med en del norske sykehjem. Noe Ap-veteranen Haakon Lie slo alarm om før han døde. Dessverre gis her mye av skylden til «anbudsdrift av sykehjem». Det er synd av flere grunner. For det første er det unyansert, det er mange måter å legge opp et system med anbudsløsning på. For det andre er det mye dårlig også på sykehjem som drives 100% kommunalt.

Mitt viktige poeng er: Legg til side litt de politiske ideologiene og tenk struktur og tilrettelegging. Hva legger man opp til med den strukturen man implementerer? Det er ikke vanskelig å legge opp til en anbudsløsning som premierer firmaer som skulker unna mest mulig. Det er veldig veldig lett. Men det er fullt mulig å tenke seg litt om og så lage en struktur som premierer firmaer som gir best mulig omsorg. Klarer man å lage et system som kobler god omsorg opp mot god fortjeneste. Da har man den mest ideelle samfunnststrukturen som alle tjener på.

Privatisering og anbud er altså ikke saliggjørende i seg selv. Men gjort riktig er det ingen ting som skaper så mye effektivitet og innovasjon som konkurranse. Sørger man for at man vinner konkurransen ved å være samfunnstjenelig, da har man en win-win situasjon.

Reklamer

4 Responses to “Helsevesenet må omstruktureres”

 1. Møkklei Says:

  Kommunene får for lite i overføringer fra staten til å kunne ivareta de plikter den samme stat har pålagt dem. Det er noe man ikke kommer bort fra. Kommunebudsjettene overstyres av fylkesmannen,- de får ofte hele greia i retur med beskjed om å endre ting før budsjettet godtas. Slik har det vært i alle år, og slik forblir det. Dessverre. Kommunen her trenger egentlig en ny stilling, men for å få råd til det, måtte de kuttet i et tilbud til psykisk syke. De valgte å droppe den nye stillingen for ikke å ramme de svakeste. Så lite har de å gå på. Skolene har plutselig måttet slå sammen klasser for å spare penger, så elevene fikk noen lite hyggelige brev i sommerferien,- mange har havnet i en klasse mens vennene er i en helt annen, for det er ikke tatt hensyn til noe som helst. Når budsjettet gir nærmere en million kr mindre pr skole, er det fryktelig stor reduksjon. Heia, de røde som satser på skole. Not!! Man kan ikke satse på noe som helst når det ikke følger med nok penger til kommunene.

  • ukorrigert Says:

   Slik systemet er lagt opp i dag så vil det alltid bli for lite til et eller annet. Man kan selvsagt øke ansatte, øke bevilgninger osv, men det er et løp som aldri vil slutte.

   Mitt forslag vil selvsagt ikke fjerne behovet for nødvendige ressurser, men formålet er å tenke litt annerledes på dette. I stedet for å la alt være byråkrati-organisert så må man tenke tilrettelegging for å ta naturlige eksisterende mekanismer til hjelp.

   Mange har et negativt forhold til konkurranse. Men konkurranse har skaper en naturlig innovasjon og fremgang. Dette kan utnyttes positivt ved å legge til rette for konkurranse på de rette vilkårene.

   Feil bruk kan konkurranse føre til sparing på bekostning av tilbudet.

   Men riktig brukt kan konkurranse føre til innovasjon, effektivitet og besparelser uten at det går på bekostning av tilbud og tjenester.

   For at det skal skje må man sørge for at pengestrømmen følger kvaliteten på tjenestene.

 2. predikeren Says:

  Jeg likte tanken på at staten betaler og kommunene er «på parti» med brukerene! Kommunale eldreombud vil gjøre en langt bedre jobb om staten spanderte!

  • ukorrigert Says:

   Ja, ikke sant! Slik det er nå skal kommunen passe på seg selv, det sier seg selv at det ikke er noen god løsning.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: