Svineinfluensa er ikke farligere enn vanlig influensa

juli 25, 2009


NB! Jeg er ikke lege. Jeg uttaler meg kun som privatperson som følger med på nettet.

Frykten for Svineinfluensa, A(H1N1), fremstår for meg som noe overdrevet. Dødeligheten er lav, og de fleste som blir syke blir mindre syke enn ved vanlig influensa og raskt friske igjen. Smittsomheten er også på linje med vanlig influensa.

I følge tall fra bl.a European Centre for Disease Prevention and Control så er det ca 160,000 laboriatoriebekreftede smittede og ca 1000 døde. Det gir en dødelig på ca 0.6% mot ca 0.1% for vanlig influensa. Men det reelle tallet er allikevel en del lavere ettersom ikke alle tilfeller blir rapportert inn og bekreftet i laboratorier. Det er mulig å bli smittet av svineinfluensa uten å bli spesielt syk, og da blir man selvsagt ikke med i statistikken heller.

En utfordring med svineinfluensa i forhold til vanlig influensa er at immuniteten i befolkingen er lavere. Influensavirus muterer ofte, slik at vaksine for ett år ikke holder til neste års utbrudd (se: antigenic drift) Allikevel bevares en viss immunitet, og denne restimmuniteten begrenser utbredelsen av den nye influensavarianten.

Svineinfluensa-viruset er influensavariant som har lite slektskap med de vanlige influensaene, dermed er det lite immunitet i befolkningen mot dette viruset. Det gjør at selv om viruset ikke er mer virulent (smittsomt), så kan det allikevel få større spredning. Det er altså ikke virusets egenskaper, men befolkningens immunitet som er faktoren.

Men siden de fleste bare får milde symptomer og blir fort friske, i løpet av en uke, så synes jeg mediene overdriver. Som privatpersoner her vi relativt lite å frykte. Og jeg tror ikke AS Norge får store problemer av at en større andel av befolkningen enn normalt er fraværende fra jobb en periode i høst. Norge kollapser tross alt ikke i fellesferien heller.

Fugleinfluensaen, H5N1, er det derimot grunn til å bekymre seg for, dersom den skulle mutere til en versjon som er lett spredbar mellom mennesker, mens den samtidig beholder dødeligheten. Mens vanlig influensa har dødelig på ca 0.1%, og svineinfluensa er omtrent i samme leia, så har fugleinfluensa en dødelighet på over 50%! Men dette er basert på det lave antallet mennesker som er smittet, og disse personenes levekår er ikke sammenliknbare med norske forhold.

Min oppfordring til medier og myndigheter er å la vær å overdrive svineinfluensaen. Det er ingen vits å rope ulv før den egentlige ulven, fugleinfluensaen, eventuelt har mutert til en smittbar versjon.

Info om svineinfluensaen:
Folkehelseinstituttet
VG: Dette bør du vite om svineinfluensaen
Forskning.no: – Medienes framstilling helt ute av proporsjoner
2009 flu pandemic
Wikipedia: Influenza
Swine flu death rate estimates ‘flawed’
Times online: Deadly strain of swine flu gets under radar of the immune system
Take a deep breath, Swine Flu’s not that bad
Hvor farlig er svineinfluensa? (Tett på nett, folkehelseinstituttet svarer)
Statistikk Norge (Velg Influensa A (H1N1))

Artikler om utbruddet:
Dagbladet: Avlyser 4H-leiren
Dagbladet: – Bli hjemme
VG: Avlyser 4H-leir etter svineinfluensautbrudd
Forskning.no: Hurtigtester H1N1-vaksine

Reklamer

43 Responses to “Svineinfluensa er ikke farligere enn vanlig influensa”

 1. Frode Says:

  Siste oppdaterte tall viser en dødlighet for svineinfluensa på 0,6%. For vanlig influensa er dødligheten 0,1%. Så forskjellen er vesentlig.

 2. Kim Says:

  Det er riktig at H1N1 ikke er mer smittsom enn vanlig influensa, men den har hakket høyere dødelighet. Faren er uansett ikke dødeligheten, men det faktum at vi ikke har immunitet. På individnivå er ikke dette stort verre enn vanlig influensa, noe de fleste takler helt fint, men på samfunnsnivå er det potensielt smått katastrofalt, og DET er faren her.

  Tenk deg hva som hadde skjedd om 20% (eller mer) av arbeidstakere ble sengeliggende samtidig. Skaden på infrastruktur og økonomi kan bli ganske betydelig. DERFOR er det viktig å forhindre smitte, ikke fordi du kommer til å dø om du blir syk.

  • ukorrigert Says:

   Immunitet mot nye influensatyper har man generelt ikke uansett. Det er derfor man må vaksinere seg hvert år.

   Så med mindre det finnes en viss restimmunitet som fungerer delvis i forhold til varianter som likner, slik at det statistisk blir færre syke, så kjøper jeg ikke helt den.

   Uansett så er det snakk om kortvarig sykdomsforløp. De fleste er friske på en uke. Jeg tror nok vi klarer oss med redusert kapasitet en liten periode uten at det får de helt alvorlige konsekvensene.

 3. Ole-Egil Hvitmyren Says:

  Når 36 av 70 personer på en buss blir smittet så er det noe galt.

  Det som hausses opp i media er ikke egentlig dødeligheten, men at man kan ende opp med at titalls prosent av arbeidsstokken er sengeliggende samtidig, like etter ferien. Dette ER alvorlig.

  Ikke noe vi skal ha panikk for, men å innføre regler som at ved influensasymptomer skal man holde seg hjemme så kan det være at det går greit.

  • ukorrigert Says:

   Det synes jeg er greie regler ved vanlig influensa også. Mange mennesker dør av influensa hvert år.

 4. Lege Says:

  Du har tydeligvis ikke medisinsk bakgrunn for det du sier. Det er en grunn til at vi ber om å utvise forsiktighet og unngå smitte. Helsedirektøren advarte senest i går mot å tro at svineinfluensaen ikke er verre enn vanlig influensa. Du bør snarest slutte med slike villedende innlegg som faktisk kan gjøre skade for de som tror på dette!

  • ukorrigert Says:

   Heisan Lege.

   Nei jeg har ikke medisinsk bakgrunn, men jeg har referanser til påstandene mine. Som lege burde du vite at dokumentasjon er viktigere enn autoritet.

 5. ukorrigert Says:

  Til «Lege», og dere andre. Selv om jeg har vært delvis avvisende i kommentarene så setter jeg pris på tilbakemeldingene. Jeg har oppdatert posten min på bakgrunn av dem.

  Men som jeg skriver der, dersom dere kommer med påstander er det veldig fint om dere samtidig kommer med referanser som bekrefter dem.

  Jeg er fortsatt av den oppfatning at frykten og tiltakene er overdrevet.

 6. Helene Says:

  Sånn som jeg hadde forstått det (uten å ha noen som helst referanse eller link :)) er svineinfluensaen mer smittsom, og man frykter derfor at et stort antall mennesker skal være sengeliggende samtidig.. Som nevnt tidligere altså. Også var det noe med at yngre mennesker var mer utsatt enn eldre når det gjelder dette viruset. Er ikke kjempebekymret men blir det unormalt mye sykdomsfravær i Norge på én gang, kan det bli problematisk…

  • ukorrigert Says:

   Alle steder jeg har sjekket hevder at svineinfluensa ikke er mer smittsom enn vanlig influensa.

   Det er kommet frem påstander om mindre immunitet og derfor mulighet for flere syke. Jeg har ikke funnet noe som bekrefter eller avkrefter den påstanden.

  • ukorrigert Says:

   Jeg har oppdatert bloggen med tall fra ECDC via Wikipedia. Disse tallene gir 0.6% dødelighet mot normalt 0.1% dødelighet. Men tallene er basert på laboriatoriebekreftede tilfelle, slik at alle som er syke men ikke har fått bekreftet svineinfluensa vil utgjøre mørktall. Og dermed er nok dødeligheten lavere.

   • Anonym Says:

    aldrig stol på det som står på Wikipedia. Finn kilder andre steder.

   • ukorrigert Says:

    Wikipedia er meget bra. Undersøkelser gjort viser at kvaliteten er fullt på høyde med andre seriøse leksikon.

    Wikipedia er også flinke til å benytte referanser i sine artikler, slik at man kan se hvor informasjonen kommer fra.

    Wikipedia har noen styrker og svakheter i forhold til andre informasjonskilden. Disse henger først og fremst med at mange kan redigere. Ulempen er at artikler kan utsettes for manipulasjon. Fordelen er at innhold ikke er avhengig av enkeltpersoner, men korrigeres av flere.

    Men man skal selvsagt alltid være kritisk til kilder, Wikipedia også. Men ikke Wikipedia spesielt.

 7. Per A Says:

  Du ber om dokumentasjon/referanser på at befolkningen mangler immunitet. Med all respekt, det er som å be om dokumentasjon på at Oslo er hovedstaden i Norge. Har du ikke lest aviser de siste månedene? Følger du ikke med på FHI og WHO sine sider?

  Jeg er for at debattanter skal dokumentere påstander i innlegg. Men man må vurdere hvilke man skal dokumentere, og hvilke man ikke trenger å gjøre dette for. Når du ber om dokumentasjon på noe som «alle» vet, så blir det litt for dumt altså.

  Du kan vel google dette på egen hånd om du ikke vet det? Du klarer vel og finne ut hvilke søkeord som kan være aktuelle? Kanskje wikipedia sin artikkel om pandemi inneholder noe (der har du en drøss av kildehenvisninger for videre lesing også).

  I hvertfall nekter jeg blankt og dokumentere dette, slik jeg også nekter å dokumentere at hovedstaden i Norge er Oslo. Noe arbeid forventer jeg at folk gjør selv.

  • ukorrigert Says:

   Hvis dokumentasjon var så lett tilgjengelig som du gir inntrykk av, hvorfor ikke bare legge ved en link i stedet for å komme med slike usaklige angrep?

   >Du ber om dokumentasjon/referanser på at befolkningen mangler immunitet.

   Å mangle immunitet for nye influensatyper er normalen. Det er derfor man må vaksineres hvert år.

   Det jeg etterspør er informasjon om hvordan svineinfluensa skiller seg ut.

   >I hvertfall nekter jeg blankt og dokumentere dette …

   Ganske umoden holdning, dersom du faktisk er i stand til å dokumentere noe.

   • Per A Says:

    http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/health/article6182047.ece (hele artikkelen handler om dette)

    http://en.wikipedia.org/wiki/Influenza_pandemic (2. avsnitt)

    Hele poenget med en pandemi er at den har kunnet utvikle seg fordi vi mangler immunitet. Jeg begynner nærmest og bli forbannet på alle bloggere som roper opp om «hysteri» og lignende. Hysteri-hysteri?

    Jeg har lest svært mange av disse bloggene og foruminnleggene, og INGEN har faglige argumenter for å underbygge påstandene sine.

    Seriøst. Går dere etter magefølelsen deres?

    Liksom at fordi media har en tendens til å hype opp ting (som de har) så er det tilfellet uansett? Nekter dere plent å oppsøke informasjon hos helsemyndigheter nasjonalt og internasjonalt?

    Dette her er seriøst. This is it. Pandemien er her.

    Og vi vet ikke hvordan dette vil utvikle seg. Vi får håpe at det går «bra», dvs. massivt sykefravær og økonomiske kostnader, men med relativt få dødsfall.

    NÅR I ALL VERDEN BLE DØDELIGHETEN til et virus det eneste kriteriet for å virkelig å ta ting seriøst?

    Men dessuten har også influensaviruset potensialet for skremmende mutasjoner. Dette må må man følge nøye med på. Du nevner selv fugleinfluensaen, noen frykter jo en at en hybrid mellom disse to kan oppstå.

    Og slik situasjonen er nå, er jeg ganske sikker på at myndighetene IKKE overvurderer farene når de uttaler seg til media. Tvert i mot tror jeg en del av jobben deres nå er å berolige.

 8. Morten Says:

  Hva med en svineinfluensa fest. Best å bli smittet nå, og bare bli ferdig med det.

 9. ukorrigert Says:

  Ja, nå har jeg gjort skam på navnet mitt, og skrevet om hele hovedinnlegget. 😀

 10. Anonym Says:

  Den nye versjonen er LETT spredbar, det sier litt dersom 36 av 37 personer som var smittet var på en og samme buss, sansynligvis var det bare en av de på bussen som var smittet, og her er det snakk om busstur på ca 3-18 timer for å komme seg til leiren, det er ikkje snakk om at vanlig influensa hadde smittet så fort, for ikkje å snakke om så lett. En annen ting er at dersom folk lider av kronisk sykdom som MS(eller lignendes), så kan symtomene bli betydelig forverret. Smitten er også farlig for folk med lavt immunforsvar, barn, folk med kreft(cellegift eller nokre andre metoder dreper både farlige og ufarlige celler som gjer at imunforsvaret svekkes).

  Hilsen tidligere 4H-gutt, 16 år. 🙂

 11. Tore Gudmestad Says:

  Den nye versjonen er LETT spredbar, det sier litt dersom 36 av 37 personer som var smittet var på en og samme buss, sansynligvis var det bare en av de på bussen som var smittet, og her er det snakk om busstur på ca 3-18 timer for å komme seg til leiren, det er ikkje snakk om at vanlig influensa hadde smittet så fort, for ikkje å snakke om så lett. En annen ting er at dersom folk lider av kronisk sykdom som MS(eller lignendes), så kan symtomene bli betydelig forverret. Smitten er også farlig for folk med lavt immunforsvar, barn, folk med kreft(cellegift eller nokre andre metoder dreper både farlige og ufarlige celler som gjer at imunforsvaret svekkes).

  Hilsen tidligere 4H-gutt, 16 år. 🙂

 12. Kate Says:

  Jeg er i grunn ganske lei av å høre om denne svineinfluensaen. Synes dette tar helt av. Lurer på om det kan ha noe med finanskrisen å gjøre også. Bare i Norge er det bestilt vaksiner for 650 millioner og vi er et lite land. Bare en tanke…..

  Mvh Kate

 13. Farlig hysteri Says:

  Ikke en kjeft her som reflekterer over konsekvensene av å vaksinere en hel nasjon, eller en hel verden for den del. Vaksinen som vil bli brukt, i følge media, inneholder kvikksølv. I tillegg kommer det fram at vaksinen i mer eller mindre grad er ikke er testet.

  Basert på tydelige indisier om at H1N1-influensaen stort sett er ufarlig, kan jeg ikke forstå at folk er villig til å ta sjansen på å utsette seg faren ved å la seg vaksinere av et medikament som ingen kjenner faren til.

  Det ville ikke forundre meg om vaksinen i seg selv skaper større problemer på lang sikt enn selve influensaen.

  NBCs «60 Minutes» gjorde en reportasje som slo huller i propagandaen til det amerikanske helsevesenet. Se selv:

  Del 1: http://www.youtube.com/watch?v=Ro1WL5ketWg
  Del 2: http://www.youtube.com/watch?v=H0aIoa97X5k

  Hele situasjonen har utviklet seg til et farlig hysteri hvor legemiddelprodusentene ler hele veien til banken. I tillegg oppnår media full valuta for å skape en frykt i samfunnet som fører til at folk søker informasjon. Denne informasjonen finner de aller fleste ved å gå til VG.no eller lignende. Dette innebærer et jevnt tilsig av trafikk eller flere solgte aviser, som igjen tiltrekker annonsører.

  Hele greia er absurd.

 14. Intensiv spl. Says:

  Hei,svineinfluensaen er mer farlig enn det som er kommet frem i ulike media. De fleste som er innlagt på sykehus verden over. har ulike grunnlidelser som gjør at de dør eller havner på sykehus og intensiv, slik som kols , astma, diabetes, osv. for de fleste vil influensaen som kommer nå, fortone seg som en vanlig influensa. en er smittsom 8 dager viser den siste rapporten jeg fikk på fredag. De siste dataene jeg har på min jobb er mellom 15-25% av norges befolkning vil antagelig bli syke. VI har ikke imunforsvar mot svineinfluensa. Så Norge med de 49 andre rike land har bestillt inn vaksine til alle beboere. Først ut er de alvorlig syke,, deretter personer som vi trenger regjering, storting, politi, millitær, helsepersonell. så resten av Norge. Det er svært viktig at en tar vaksinen, den vil antagelig bli på 2 eller 3 sprøyter slik som Hepatitt vaksinen. Farligheten med virus er at den muterer, neste gang svineinfluensaen kommer vil den bli mye farligere enn den som kommer nå, Virus gjør alt for selv å bli sterkere og overleve, dette er svart farlig for alle som ikke har imunforsvar mot H1N1 viruset.pga vi har ikke imunforsvar. Derfor er det viktig med vaksine.

  Hilsen en som seg og jobber med dette hver dag

  • ukorrigert Says:

   Hei,

   det blir feil å si at vi ikke har immunforsvar. Vi har immunforsvar, men de færreste har opparbeidet immunitet mot dette viruset fra tidligere, slik at immunforsvaret må begynne fra «grunnen» av.

   Det er er også feil å si at «viruset gjør alt for selv å bli sterkere». Et virus har ikke noe mål for seg selv. Men virus muterer, og de mutasjoner som er godt egnet til å overleve og spre seg videre vil gjøre det i større grad enn andre mutasjoner.

   Nå er det heldigvis ingen direkte link mellom gode overlevelsesegenskaper og det å gjøre verten (oss mennesker) syk. Snarere er det en ulempe om vi blir for syke, for da blir vi isolert og mindre mobile og sprer viruset videre til færre personer.

   Det beste for en mutasjon er om vi hoster og nyser og snørrer, men allikevel er så friske at vi går rundt og gjør dette blant flest mulig andre mennesker.

   Dette er en ganske overfladisk gjengivelse, for virkeligheten er mye mer komplisert. Det er mange måter et virus kan ha en evolusjonsmessig fordel i forhold til sine artsfrender.

   Poenget er at det er feil å tro at et virus har et mål om å mutere i en retning som er mest mulig skadelig for oss mennesker. Et virus har ikke noe mål om noe som helst. Og det som gjør en mutasjon bedre egnet til å bli spredd er ikke nødvendigvis å gjøre livet verst mulig for verten.

   • Tore Gudmestad Says:

    Faktisk så kan virus og som oftes «lære» seg å avvike frå ein «kur» som kroppen kan lage/imunitet mot viruset, det er som oftes då viruset muterer til eit anna virus som er resistens og som ofte er farligere for folk som ikkje har imuniteten mot den tidligere smitten, genrasjon 1. ^^,

   • ukorrigert Says:

    Tore, bare for å presisere, det som skjer er ikke at viruset blir en farligere variant. Det blir en ny variant som man ikke har samme immunitet mot.

 15. Espen Says:

  Når friske, unge mennesker havner i respirator er dette utvilsomt en «lei influensa». Når befolkningen heller ikke har noen opparbeidet immunitet mot H1N1 kan svært mange bli syke på samme tid, hvorav en liten andel (men muligens stort antall i faktiske tilfeller) bli svært svært syke.

  Man kan gå lei av «mediahysteriet» rundt dette, men det er i seg selv ingen grunn til å avskrive farene ved H1N1 som en rent mediaskapt fare. Tror man skal leve livet som normalt jeg, men være mer nøye enn vanlig på håndhygiene, og ikke aktivt oppsøke områder/steder med høy smittefare.

 16. myrthel Says:

  Takk for innlegg. Jeg bor selv i Spania og merker bare hysteriet på avstand. Det er derimot mindre turisme dette året som ser ut til å være påvirket av Finanskrise og Svineinfluensa.


 17. […] var farlig, og jeg var svært lettet da epidemien ble stanset. Svineinfluensa er blåst opp til hysteriske dimensjoner. Man kan spørre seg hvor fornuften er når en 4H-leir med […]

 18. Loo Says:

  Farlig hysteri sa
  «Det ville ikke forundre meg om vaksinen i seg selv skaper større problemer på lang sikt enn selve influensaen.»
  Har vi sett på «I am legend» igjen nå da? 😛

  «Min oppfordring til medier og myndigheter er å la vær å overdrive svineinfluensaen. Det er ingen vits å rope ulv før den egentlige ulven, fugleinfluensaen, eventuelt har mutert til en smittbar versjon.»
  Ulven kommer som bare det den! Trenger ikke være dødelig før man skal passe seg.. Avisene har ofte tendenser til å overdrive, men når det gjelder saker som denne,hvor det går på vår egen helse og enkelte sine liv, mener jeg man bør høre på dem. Jeg sier ikke at alle skal telte utenfor legekontoret til de får vaksine, men å benytte seg av rådene for å prøve å unngå å bli smittet/smitte andre og faktisk ha det litt i bakhodet kan ha veldig mye å si!

 19. Anéa Says:

  Jeg ligger her selv med svineinfluensa, og er i bunn og grunn enig med bloggeieren.

  Svineinfluensaen er noe herk, og det som er skummelt med den er at den i stor grad rammer unge som har opplevd færre influensaer, og derfor har mindre motstand i kroppen – i motsetning til vanlige influensaer hvor det gjerne er eldre og allerede syke som «tar støyten».

  Men for de aller fleste (deriblant meg selv) forløper det seg som en vanlig influensa, med noen dagers ubehag, og så er det over.

  Krisemaksimeringen har sin bakgrunn i at vi ennå vet for lite i forhold til muteringer og utvikling, og det råder derfor en «føre var»-holdning. Noe som i seg selv sikkert ikke er dumt. Men ser man på medienes behandlig av saken får man inntrykk av at det å få svineinfluensaen er ensbetydende med døden. Dette er langt fra tilfelle!

  Det kan derfor være sunt å få nyansert bildet av hva det innebærer å få viruset, og hvilke konsekvenser det har for landet.


 20. Her er en side med mye info om svineinfluensaen.

 21. Meridiana Says:

  Det du ikke vet, er at en spansk turist ble syk med svineinfluensa mens han besøkte de norske fjorder og ble sendt til sykehus Oslo. Han DØDE i Oslo men det har jeg aldri lest om dette tilfelle. hvofor??

 22. Kristina Says:

  Hvorfor hører vi nesten aldri om de som har svineinfluensa eller har hatt den…og hvordan de har opplevd dette? Vi hører bare om de som døde av denne influensaen,og ingenting om alle de som faktisk har den nå.Hvor syke er de? Er det noen med diabetes 2 som har hatt den? I så tilfelle hvor syk var de?


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: