Vedens mest grådige stat?

juli 24, 2009


Jeg har ikke kjennskap nok til andre lands skatteregler til å besvare det spørsmålet. Men fra hva jeg leser har de fleste andre sammenliknbare land kvittet seg med formueskatten.

Men Norge, som er ett av verdens desidert rikeste land, som har netto formue der de fleste andre nasjoner har netto gjeld, som har store naturressurser og tjener grovt på olje, klarer selvsagt ikke å finansiere en offentlig sektor på dette og inntektsskatt alene. Nei, Norge må grafse til seg litt av folks private eiendom i tillegg. Her er en tanke: Hvis regjeringen ikke klarer å finansiere sin politikk uten å kreve formueskatt på toppen av alt annet, kanskje vi skal få oss en regjering med litt mer bærekraftig politikk?

Argumentet for grådigheten er at «alle må være med på spleiselaget». Men når fungerte et spleiselag slik at en gjeng går sammen og tvinger andre til å gi fra seg penga sine til «fellesskapets beste»? I hvilken annen situasjon er dette akseptabel oppførsel? I hvilen annen situasjon kan man forsyne seg litt av andres eiendom med unnskyldningen «slutt å syt, du har råd til det»? I hvilken annen situasjon kan dette forsvares etisk?

Nei, dette har ikke noe med spleiselag å gjøre, dette likner mer på å tvinge noen til å betale beskyttelsespenger for å fortsatt få lov til å drive butikken i fred. «Du har det så fint og trygt når vi passer på deg, så det er bare rett og rimelig at du betaler oss litt ekstra for det.»

Privat eiendom er allerede grundig beskattet når den er ervervet. Det holder lenge. Verdiene forsvinner heller ikke ut av samfunnet om de ikke beskattes. De saltes ikke ned heller. De blir værende og er med på å finansiere nye geskjefter som kan skape verdier og arbeidsplasser.

Slutt å grafse i andres verdier. Å forsyne seg av andres eiendom kan ikke unnskyldes ved å kalle det «spleiselag» og «fellesskap». På tide å fjerne formueskatten. Norge klarer seg godt på inntektsskatten og alle de andre inntektene nasjonen har.

Ref: Dagbladet

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: