Skatter gir ikke verdiskapning

juli 24, 2009


Skatter gir ikke mer penger eller verdier til samfunnet. Alt skatter gjør er å omfordele verdier. Dersom omfordelingen ikke er av en art som støtter verdiskapning på et annet område, så betyr det et verditap for samfunnet. Dette betyr igjen at skattegrunnlaget minsker, og at det blir mindre å beskatte senere.

Det er derfor en løgn når det påstås at velferdsstaten er bygget på rettferdig fordeling. Velferdsstaten er bygget på verdiskapning, og verdiskapning må støttes for å kunne bevare velferdsstaten i fremtiden.

De som gjør vellykkede investeringer er ikke resten av samfunnets fiender, selv om de selv blir rike. Men dessverre blir de i enkelte politikeres retorikk fremstilt slik. Økonomisk vellykkethet blir ikke verdsatt som det positive bidraget til samfunnet det er, men heller uglesett som noen som forsyner seg for grådig av samfunnskaka på bekostning av andre.

Nå har altså Stein Erik Hagen valgt å flagge ut (VG, TV2, Dagbladet) på grunn av skattepolitikken til de rødgrønne. Han sier selv at han ikke har noe imot å betale skatter, men det går en grense for de fleste hvor langt deres ansvarsfølelse for hjemlandet går, når det koster direkte av egen pengepung å ha dette ansvaret.

Jeg er for et system med inntektsskatt. Det kan forsvares prinsipielt ved at man betaler for å delta og tjene penger i det systemet som staten/samfunnet organiseres. Formueskatt har jeg derimot lite til overs for. Dette er direkte grafsing i andre menneskers private verdier og eiendom. Det tærer unødvendig på verdier som allerede er beskattet ved inntjening. Og det medfører ikke verdiskapning. Formueskatt er direkte umoralsk grådighet.

Kristin Halvorsen sitt kommentar til saken lyser av selvgodhet og arroganse:

– Jeg synes det er trist at Svein Erik Hagen ikke kjenner glede ved å bidra i det spleiselaget som velferdssamfunnet vårt er. Jeg beklager at han flytter, for jeg mener Norge er et godt land å bo i, også for de rike, sier Halvorsen.

Hva i all verden vet Halvorsen om Hagens glede ved å bidra? Hagen har bidratt med langt mer enn de aller fleste, først ved den verdiskapning som han har bidratt med, selve grunnlaget for arbeid og skatter, og så ved selv å betale store mengder skatt. I tillegg til frivillige bidrag til veldedighet.

Her er det totalt fravær av innsikt og refleksjon, men i stedet et direkte angrep på Stein Erik Hagen som person, med grunnløse og ufine beskyldninger.

Å tenke at fordi Hagen er rik, så kan vi andre forsyne oss litt ekstra av hans verdier og eiendom, er umoralsk egoisme. Det hjelper ikke å skjule seg bak at «de må bidra til fellesskapet». Hagen har bidratt masse til fellesskapet. Men på et tidspunkt er ikke det moro lenger, spesielt ikke når det allikevel ikke verdsettes av slike som Halvorsen og hennes tilhengere. Å hjemme seg bak fellesskapet fremstår som bortforklaring og rasjonalisering for å unnskylde egen grådighet. Av mennesker som tror at samfunnskaka har en fast størrelse, og derfor mener at at rike og vellykkede skylder dem å dele av sin eiendom.

Lykke til videre Hagen. Gjør det du mener er best. Fint om du blir i Norge og fortsetter å bidra til verdiskapning og arbeidsplasser, men velger du å flagge ut så vil i hvertfall ikke jeg mene at du skylder meg noe som helst.

Reklamer

8 Responses to “Skatter gir ikke verdiskapning”

 1. ukorrigert Says:

  – Vi tilbyr oss å betale flybilletten ut av landet. Vi synes det helt greit, og klarer oss uten den egoisme og sytekulturen Hagen har bidratt med. Det er ikke han som skaper verdier: det er det arbeidsfolkene i bedriftene som gjør, sier Tronsmoen.

  Og ungdommen viser sin uforstand. En bedrift trenger både ledelse og finansiering. Arbeiderne er like avhengig av investorene, som investorene er avhengig av arbeiderne.

  Arbeidsplasser blir ikke bare til av seg selv, noe utallige arbeidsledige mennesker i fattige land kan bevitne.

 2. Ropert Says:

  Fint innlegg, men jeg er uenig i overskriften din.

  Se til Amerika og spesiellt California så ser du hva mangel av skatteinntekter vil føre til. California trykker opp monopolpenger nå.

  Jeg er tilhenger av flat skatt for alle. 28% og staten vil få inn mer i samlet skatteinntekt enn det de gjør idag. Så bør selvsagt investeringsavgiften fjernes. Få ned risikoen slik at langt fler grûndere får slippe til.

  Den rødgrønne regjeringen er en katastrofe for et næringsliv vi så sårt er avhengige av. Gullkortet som Halvorsen delte ut til noske banker har kun en bank benyttet seg av. Mao; feil medisin grunnet gal diagonose.

  • ukorrigert Says:

   Poenget med overskriften er at skatter i seg selv ikke bidrar til økte verdier i samfunnet. Det bare forflytter penger fra ett sted til et annet.

   Man kan selvsagt flytte verdiene til et sted der de bidrar til verdiskapning, men det er altså ikke skatteleggingen i seg selv. Og den vanlige grunnen til skattelegging er forøvrig ikke for å kunne investere pengene, men for å vedlikeholde velferdsstaten.

   Ellers er jeg helt enig med deg. Det viktigste vi kan gjøre for samfunnet og for å sikre fremtidige skatteinntekter er å tilrettelegging for investering og innovasjon.

 3. K Says:

  Og SU mener arbeiderne i bedriftene er de som fortjener honnør. Men hvem skaper disse arbeidsplassene? Viser hvor fantastisk korttenkt SV og AP gjerne er.

  Jeg har ikke sansen for Hagen, men han har bidratt langt mer til dette landet enn meg. Både igjennom skatter, donasjoner og arbeidsplasser. Derfor holder jeg kjeft.

 4. antisosialist Says:

  Hagen er fornuftig som flytter. Jeg kommer til å følge i hans fotspor. Rømme fra dette sosialisthelvete.

  Og til de dustene som sier at det er det norske systemet som har gitt Hagen muligheten til å bli milliardær, dere burde sjekke premissene deres. Det er da ikke det norske systemet som har gjort han rik. Hvordan i helvete kan dere logisk resonnere dere frem til det? Vennligst forklar! Faktum er at Hagen har blitt rik, TIL TROSS, for det norske sosialistiske systemet. Hadde systemet vært mer fritt hadde han garantert vært enda rikere og flere andre hadde også vært rike. Men det norske sosialistiske system setter så mange kjepper i hjulene for verdiskapning at det står virkelig respekt av de få som klarer å skape seg en formue til tross for alle hindrene som Halvorsen, Stoltenberg og co lager. Desto mer sosialistisk et land blir desto mer vanskelig blir det for flinke mennesker å skape verdier. Se bare på sovjet. Der var det ingen som ble rike, utenom noen av pampene i kommunistpartiet. I land med høy grad av økonomisk frihet/økt grad av kapitalisme så er det mange flere som skaper verdier. Årsaken til dette er nettopp det at i disse landene holder statens seg unna. De lar folk få være fri til å skape verdier og investere uten å bli skattet i hjel. Slik blomstrer velstand i samfunnet og det gavner alle.

  Sosialistene foretrekker at vi alle blir skattet ned i fattigdom slik at vi alle har det like misarabelt ,fremfor at noen blir rike og løfter samfunnet fremover.

  Fri oss fra sosialismen. Sosialismen er som en kreftsvulst som vokser ved å tære seg på en frisk menneskekropp. Etterhvert som den sosialistiske kreftsvulsten vokser seg større og større er det til slutt ikke mer frisk kropp igjen å spise av for kreftsvulsten og da dør både mennesket OG krefsvulsten. For svulster og parasitter kan ikke leve uten å ha en frisk, verdiskapende vertsorganisme å snylte på… Akkurat slikt det sosialistiske samfunnet ikke kan overleve uten produktive slaver som de kan snylte og skattlegge. Bekjemp slaveriet. Bekjemp sosialismen med absolutt ALLE midler!!!

  • ukorrigert Says:

   Jeg er åpenbart ingen sosialist, men vi må ikke glemme at mye er bra med vårt samfunn også. Det kan ikke tilskrives sosialisme spesielt, men de lover og regler og det ordnede samfunn som vi også har i sosialisme gir rammer og trygghet som muliggjør investering og næringsvirksomhet.

   Jeg er tilhenger av en friere økonomi enn vi har idag. Fordi jeg anser den frie konkurransen som en meget god drivkraft for økonomien og verdiskapning. Men samtidig ser at et fritt marked har noen svakheter og feller, slik at det er behov for en viss grad av regulering for å sikre at konkurransen får virke best mulig.

   Utfordringen er å finne balansen.

 5. zildete Says:

  Hei, antisosialist, du trengte å vrenge deg nå? Manns minne er ikke rare tida. Skatten har da vitterlig ikke økt særlig mye siden Willochs dager. Så vidt jeg har forstått, har også Norge relativt gunstige skattesatser hva angår aksjer, formue, boligbeskatning og arveavgift. Og personskatten er ikke fryktinngytende høy i forhold til land det er naturlig å sammenligne seg med.

  Men det bør selvfølgelig alltid være en diskusjon om effektivisering og fordeling av skatteinntekter, og denne foregår i og mellom alle partier, fra det sosialdemokratiske FrP til det sosialdemokratiske SV.


 6. […] godt norsk avledningsmanøver, for å føre debatten vekk fra hva dette egentlig burde handle om: det norske skattenivået generelt og formueskatt […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: