LO avfolker utkantstrøkene

juli 22, 2009


Det er veldig dyrt med ansatte i dette landet. Både på grunn av alle rettigheter og krav den enkelte ansatte har, og på grunn av et meget høyt lønnsnivå. Dette er et resultat av LOs evige kamp om mer rettigheter og penger til arbeidstakere, samt proteksjonisme som hindrer utjevning av pris og lønnsnivå i forhold til omverdenen.

Resultatet av disse kunstige økonomiske forholdene er at marginene for å drive med profitt på bensinstasjoner, butikker og andre bedrifter som har behov for menneskelige ressurser blir stadig mindre.

Det kreves en viss befolkningsmengde for å opprettholde nødvendig kundemasse. Når bedrifter i utkantstrøk så opplever at kundegrunnlaget ikke er stort nok, så legges butikker, bensinstasjoner og andre lokale bedrifter ned. Når lokale arbeidsplasser forsvinner og de lokale tilbudene blir dårligere, så flytter enda flere vekk. Eller rettere sagt, lar være å flytte tilbake etter studiene.

Men vi ser resultatene i storbyene også hvis vi sammenligner med noen årtier siden. Vi har underbemannede legevakter, og hjemmebesøk fra legen eksisterer knapt lenger. Man får hale ræva si på legevakta selv, og skrive seg på venteliste i den ubemannede skranken (opplevd det selv). T-banestasjoner er blitt ubemannede, postkontor leges ned, kiosker forsvinner og alle nærbutikker drives av hardtarbeidende innvandrere som ikke er så kravstore som norske arbeidstakere. Det er lite politi å se i gatene, og få som rydder og holder orden i gatene, og steller i parkene. I mange fattigere land enn Norge er det mye ryddigere og penere i byene enn det er her.

Dette er prisen vi må betale for LOs evige kamp for mer penger og goder til de ansatte og en økonomi der den største kostnaden er blitt å ha folk ansatt. Men også det at så godt som alle i dag er universitetsutdannet og derfor føler at de er bør ha en kontorrottejobb i stedet for manuelt arbeid, er en viktig faktor.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: