Krekar og handlingslammelsen

juli 18, 2009


Jeg leste en sak i avisa for mange år siden. Det var noen som hadde en nabo som la igjen avføring på trappa deres (en overraskende vanlig syssel). Problemet med situasjonen var at vedkommende som gjentatt ganger gjorde dette var for syk til å være strafferetslig tilregnelig, men ikke syk nok til å sperres inne. Med hanlingslammede myndigheter, og siden selvtekt ikke er verken lovlig eller forsvarlig, så måtte de bare leve med å stadig få trappa tilgriset.

Dette er ikke ulikt det problemet Norge har med Mullah Krekar. Høyesterett har slått fast at han er en fare for rikets sikkerhet. Krekar fortsetter å forsvare terrorisme. Han er (eller her vært) leder for terroristgruppa Ansar al-Islam. Men det er ikke noe vi kan gjøre med det. Han kan ikke sendes hjem. Han kan ikke puttes i forvaring. Og han kan ikke hindres i å tale fritt.

Det vil si, FrP har lovet å gjøre noe med saken dersom de kommer i regjering, bl.a har de foreslått å sette Krekar i forvaring. Noe som iflg. Krekars advokat Brynjar Melling er grunnlovsstridig.

Om forvaring sier Wikipedia bl.a:

Lovbrytere som av en rett anses som tilregnelige, kan bli dømt til forvaring dersom det er stor fare for at lovbryteren kan komme til å gjenta forbrytelsen eller regnes som en fare for samfunnet.

Man skulle tro det var muligheter når høyesterett har slått fast at Krekar er en fare for situasjonen. Stortinget er jo tross alt lovgivende myndighet, og regjeringen har endret loven etter situasjonen før.

Norge kan heller ikke sende Krekar hjem. UD fortsetter å stå på at der er det fare for at Krekar vil bli torturert. (VG, Dagbladet)

Dokumentet er ikke utstedt av sentrale myndigheter i Irak, men tilsynelatende underskrevet av en representant for de regionale myndighetene i Nord-Irak. Dokumentet gir derfor ingen diplomatisk garanti mot mishandling eller for at en eventuell dødsstraff mot Mulla Krekar ikke vil bli gjennomført, og endrer ikke returforutsetningene for Krekar til Irak, skriver UD i en pressemelding.

Det er vanskelig, om ikke umulig, for den vanlige mannen i gata og vurdere realitetene i dette. Er det virkelig komlett umulig å finne grunnlag i loven for å sette Krekar i forvaring? Er det virkelig så stor risk for at Krekar vil bli torturert om han ovelates til Irakiske myndigheter? Har UD søkt å få en garanti mot dette fra sentrale myndigheter?

For meg virker det nærmest som at det nå er gått prestisje i handlingslammelsen. Man ser alle hindringene, og kritiserer alle som utforsker mulighetene.

Krekar er naboen som fortsetter å drite på trappa vår, uten at myndigheten vil gjøre noe som helst med det.

Reklamer

8 Responses to “Krekar og handlingslammelsen”

 1. Flibustier Says:

  Enten er vi nordmenn komplett idioter, eller så er Krekars bliven i landet basert på avtaler mellom PST, CIA eller avtaler mellom militære etterretningsorganer.
  Slike ideer dukker gjerne opp som paranoide konspirasjonsteorier, men i dette tilfellet begynner jeg å tro at det dreier seg om avtaler i større sammenheng enn om Krekar skal få være i landet eller ikke pga fare for dødsstraff eller tortur.

  Om det virkelig er slik at det ikke finnes lovhjemmel for å arrestere/internere en person som Høyesterett har konstatert som en fare for rikets sikkerhet, så må vi alvorlig kritisere våre politikere for unnfallenhet. I enkelte tilfeller er det mulig å lage hastelover, men i dette tilfellet forstår ikke mannen i gata hva eller hvorfor. Jeg er opptatt av at alle norske innbyggere, rike, fattige, tykke tynne, brune, gule, rosa og kritthvite; skal få oppholde seg i et trygt samfunn. Når Høyesterett har forkynt at Krekar er til fare for samfunnet og verken ordensmakt eller politikere klarer å beskytte oss fordi de er mer opptatt av forbryterens rettigheter, så må man si ifra.

  Mitt spørsmål er; Ja, vi har undertegnet avtaler som juridisk sett beskytter Krekar fra å bli sendt tilbake, men 1. er disse til hinder for å arrestere/internere en person som er til fare for rikets sikkerhet? 2. Hva med det norske samfunn og innbyggeres rett til beskyttelse fra terror og/eller forbrytelser? Når politikerne så tydelig viser oss at de heller prioriterer en terrorists beskyttelseskrav fremfor befolkningen, så har de et forklaringsproblem.

  Grunnen til at jeg ender opp med at dette må ha med helt andre avtaler å gjøre, er at verken Erna Solberg eller Stoltenberg har klart å gjøre noe med det. Jeg tror heller ikke at Frp ville gjøre noe med det når de får innsyn i alle lyssky detaljer. Dette har med forholdet til andre makter å gjøre.

 2. Anonym Says:

  Hvor naive går det an å være. Her går TV 2 i spissen. Minner meg om en tidligere nabo som mange ganger sa: det er jo sant, for det står i avisen. Her tror man at et brev av denne typen – overlevert av en journalist – skal være bevis nok for at vilkårene for hjemsendelse er oppfylt. Gud hjelpe meg, jeg er ikke glad i mullaen, men du verden så glad jeg er for å leve i en rettsstat, og med et oppegående admninistrativt myndighetsapparat.

  • ukorrigert Says:

   Ja, dette brevet alene er ikke så mye å basere seg på. Men UD klager jo på at det er feil autoriteter det er snakk om. Men har UD vært i kontakt med rette autoriteter og forsøkt å få en slik garanti?

   Spørsmålet er hvordan en hel nasjon kan være fullstendig maktesløse ovenfor en enkelt person?

  • Flibustier Says:

   Poenget er at man kan diskutere rettstatens eksistens dersom den beskytter enkeltmennesket og kun det, fremfor den allmenne befolkning.
   Hvorfor ikke internere individet som er til fare for samfunnet? Deretter kan man utrede hvorvidt man skal sende han tilbake eller ikke.

 3. Andy Says:

  This Krekar guy is laughing at Norway, now he’s even fucking with you on American TV now 🙂

  Kick the fucker out!

 4. Fredrik Says:

  Den sittende regjeringen er fullstendig ute av stand til å tenke nytt om noe som helst. Når var sist vi fikk et kreativt og proaktivt innspill fra de rødgrønne?

 5. MGL Says:

  Når folket ROPER på handling og de som skal styre sover – hvem skal vi be om hjelp da..?


 6. […] jeg stillte til UD i Krekar og handlingslammelsen, må dermed også stilles til Støre: Hva er faktisk gjort for å få en slik […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: