Kriterier for statsstøtte

juli 13, 2009


Hvilke kriterier eksisterer i dag for at organisasjoner får statsstøtte?

Frps innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen mener at Islamsk råd ikke bør få slik støtte, fordi de bl.a ikke tar avstand fra dødsstraff for homofile.

For noen dager siden var det litt bråk rundt Hege Storhaug og Human Rights Service, og da var det Lars Sponheim som uttalte at «- Var det opp til meg, ville de ikke fått støtte».

Personlig har jeg et ambivalent forhold til dette. På den ene siden mener jeg ytringsfrihet og meningsfrihet står veldig sterkt. Å strupe en organisasjon økonomisk (relativt til andre organisasjoner), er et angrep på meningsfriheten.

På den andre siden er jeg sterkt kritisk til organisert religion generelt og islam spesielt. Og jeg synes ikke noen religioner burde få støtte.

Summen av disse to standpunktene må bli at religiøse samfunn bør få støtte på lik linje med ikke-religiøse organisasjoner. Verken Islamsk råd eller kristne organisasjoner bør få mer i støtte per medlem enn den lokale idrettsforeningen. (I hvertfall bør det prinsipiellt være slik. I praksis kan det være på sin plass med noen flere kriterier.)

Men hvor er de prinsipielle standpunktene hos våre politikere? Sponheim og Amundsen viser i hvertfall ingen tegn på noen som helst form for prinsipiell holdning til spørsmålet. Her går det tydeligvis utelukkende på sympatier og hvor mye man liker/misliker organisasjonenes meninger.

10 Responses to “Kriterier for statsstøtte”

 1. potet Says:

  vi HAR allerede land som tar livet av homofile akkurat på det grunnlag. blir litt dumt å akseptere at det jobbes FOR noe slikt her til lands også?

  • ukorrigert Says:

   Vi har også allere land som ikke akseptere menings- og ytrings-frihet. Det er ikke land jeg ser som forbilder.

   Det viktige med ytringsfrihet og meningsfrihet er å beskytte også det vi missliker. Kanskje er vi selv på den siden med upopulære meninger en dag.

 2. Islamske råd Says:

  Frps forslag om å sende asylsøkere til Afrika er et positivt. Dette forslaget åpner for nye muligheter. Jeg ser for meg at denne tanken kan utvides til kjøp og salg av flyktningkvoter de nordiske landene i mellom, noe som på sikt kan gi Norge økonomiske gevinster. Jeg vil i tilegg foreslå at ordningen får tilbakevirkende kraft, slik at de som enda ikke har fått innvilget sin søknad om oppholdstillatelse blir de første som drar til Afrika. Det er samtidig viktig at dette forslaget ikke markedsføres for mye, da det kan bidra til at færre asylsøkere kommer til Norge, noe som igjen vil påføre den norske stat store tap.

 3. Islamske råd Says:

  Spennende dette her

 4. tyggegummikongen Says:

  Kudos!

 5. Abe Lincoln Says:

  Jeg støtter «islamske råd» når det gjelder kjøp og salg av flyktningekvoter.

  På tide med kjøp og salg av negre igjen!

 6. Frpsossis Says:

  Flott med asymottak i Afrika også, så slipper de hardt økonomisk pressede svartingene å fly opp hit for å søke asyl.

  Regner med det er ett tiltak for å raskere skaffe billig arbeidskraft til landet i form av økte asylsøknader når den økonomiske blokaden en flybillett er for de fleste afrikanere blir borte.

  Ett fantastisk forslag!

 7. Doffen Says:

  Poenget med utspillet er jo at staten ikke skal finansiere krefter som motarbeider toleranse i samfunnet. Skjønner ikke helt referansen til HRS her, de jobber jo tvert om for mer toleranse. Et sterkere vern av kvinners rettigheter kontra intoleranse mot homofile – det er en diametral motsetning her, Ukorrigert.

  • ukorrigert Says:

   Noen mener HRS motarbeider toleranse i samfunnet, og derfor mener de ikke bør få støtte.

   Men i et demokratisk samfunn så er det meningsfrihet og ytringsfrihet, også for antidemokratiske krefter. Dette er et viktig prinsipp som rangerer høyere enn hvor godt vi liker de meningene demokratiet beskytter.

   Det handler om rettferdighet og det handler om beskyttelse mot maktovergrep.

 8. Doffen Says:

  Vel, det er riktig at det finnes de som ikke mener HRS bør få statlig støtte, men problemet er nok ikke at HRS skal være antidemokratisk (lik Islamsk Råd tidvis virker å være) eller fordi de angivelig motarbeider toleranse i samfunnet, men heller fordi HRS anses som politisk ukorrekt av mange meningsdannere.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: