Flere kjøretimer, mer holdningsarbeid, ingen effekt

juli 8, 2009


I 2005 ble kjøreopplæringen drastisk endret og antall obligatoriske timer mer enn tredoblet. Likevel viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at ulykkesstatistikken for unge bilførere er stabile

Hele saken kan leses på forskning.no.

Statistisk sett oppfører mennesker seg som mennesker. Vi har en menneskelig natur, med menneskelige egenskaper og menneskelig måte å oppføre oss på. Dette er veldig vanskelig å endre på.

Det betyr at adferden bestemmes av omgivelser og situasjon, mer enn av holdningskampanjer og rasjonell forståelse. Vår rasjonelle del bruker vi når vi setter oss ned og tenker oss om. Vi bruker den i mye mindre grad i situasjoner, da handler vi mer på intuisjon.

Og intuisjonen vår er rimelig upresis når det gjelder å fortelle oss ikke hvor langt unna bilen er fra å slippe taket i veibanen og i stedet slå kolbøtte ut i grøfta. Intuisjonen vår forteller oss derimot at sansynligheten for at det skal skje akkurat meg her og nå er forsvinnende liten. Og det er den også, sansynligheten er liten for hver enkelt person på hver enkelt kjøretur. Men loven om de store tall i statistikken forteller oss at det usynlige skjer stadig vekk, og med rimelig forutsigbar frekvens.

Tiltak som skal få ned skader og dødsfall må derfor ta hensyn til og utgangspunkt i menneskets natur. Jeg har noen tanker om dette i posten Overvåkingssamfunnet er en dårlig løsning!.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: