Uetisk å ikke trives på innvandrerskoler

juli 6, 2009


Utdanningsnytt kan melde om at «Vestkantungdom i Oslo får legeattest for å slippe å gå på skoler der det er mange elever med innvandrerbakgrunn.»

«Vestkantungdom» som i vestkantungdom generelt, eller som i noen få enkelte ungdom som tilfeldigvis er vestkantungdom?

Når det gjelder omfanget, sier en kilde at det i hvert fall skjer mer enn en gang hvert skoleår ved den skole vedkommende kjenner til.

Da så. Ikke at det betyr så mye, vestkantungdom er jo ikke en undertrykt minoritet, så en beskrivelse som ville vært ansett som grovt generaliserende og stigmatiserende om det gjalt andre minoriteter må vi kunne godta her.

At enkelte venstkantungdom som går på «innvandrerskoler» kanskje blir uglesett pga. slike overskrifter er ikke så viktig. Det er jo tross alt en ressursterk gruppe, og ikke, som sagt, en undertrykt minoritet vi snakker om.

Det det er snakk om er altså et fåtall enkeltelever som ønsker å bytte skole fordi:

– Elevene sier de føler de ikke passer inn på grunn av alle innvandrerne ved skolen, sier kilden til Utdanning.

Men kan vi egentlig stole på hva disse enkeltpersonene føler? Med statistikk til hjelp er det ikke vanskelig å avsløre disse «vestkantungdommene»:

– Ut fra din kjennskap til Oslo-skolen: Er frykten vestkantungdom har for misstrivsel på en innvandrerdominert skole en reell frykt?

– Ifølge elevundersøkelsen til Utdanningsdirektoratet er det svært små forskjeller i trivsel ved de videregående skolene i Oslo. At det kan være enkeltelever som av sosiale årsaker bør få bytte skole, det meiner jeg er både riktig og reelt. Men at norske leger foreskriver skolebytte på bakgrunn av stort antall elever med innvandrerbakgrunn, det sjokkerer meg sterkt, sier Terje Vilno.

Det er altså (uthevet i originalartikkelen) snakk om svært små forskjeller i trivsel. Så det er åpenbart at det ikke er der problemet ligger, det ligger nok hos «vestkantungdommen». Riktignok kan enkeltelever av sosiale årsaker få lov til å bytte skole, men at det er på grunn av «elever med innvandrerbakgrunn» er sjokkerende for Terje Vilno!

Her må det antagelig gjøres noe:

– Dersom det er korrekt at det ved ønske om anna etnisk sammensetning av elevgruppa er skrevet en legeattest med dette som eneste begrunnelse, kan jeg vanskelig se at dette er en medisinsk vurdering. Legeforeningen er opptatt av godt attestarbeid, og har derfor også laget en veileder for legeerklæringer.

– Men det er skolen som tar avgjørelsen i slike saker. Skolen må derfor vurdere hvor mye vekt som skal legges på en slik attest, sier Torunn Janbu.

Vi kan jo ikke ha noe av at «vestkantungdom» misstrives og får lov til å bytte skole av slike uetiske og politisk ukorrekte årsaker.

Saken er også omtalt i VG og Dagbla’.

For en gangs skyld skal Dagbladet ha skryt for å ikke ta den mest tabloide vinklingen. De har tonet ned overskriften i forhold til Utdanningsnytt og VG, og skriver også «Enkelte ungdommer fra Oslos vestkant».

Reklamer

29 Responses to “Uetisk å ikke trives på innvandrerskoler”

 1. Carl-Erik Says:

  overskriften din synes å være ganske langt ut på jordet. det er riktignok uetisk å misbruke attestordningen vår på grunn av antatt mistrivsel på østkanstskoler, men hvordan trivsel kan være lenket opp mot etikk bør du utdype.

  det synes også vanskelig å skille mellom hva du mener og hva som er tilslørt ironi i teksten din. litt for mye apostrofer og retoriske spørsmål som drar i hver sin retning gjør det litt forvirrende å se hva du egentlig mener.

  • ukorrigert Says:

   Anførslestegn antyder sitat. Stort sett snakk om enkeltord. Setninger som er sitat setter jeg som regel i kursiv.

   Forøvrig er det viktigere hva du mener enn hva jeg mener.

   Men jeg kan allikevel si at jeg synes saken er latterlig. Noen få ungdommer fra vestkanten misstrives i et miljø. Det kan være mange grunner til dette. At en av disse grunnene er at miljøet er dominert av innvandrere og fremmed kultur, og at man synes det er vanskelig å få innpass, er helt naturlig.

   Generaliseringen synes jeg er ironisk, når man tenker på hvordan de normalt reageres på denne typen generalisering. Mistenkeliggjøringen av disse enkeltpersonene ved hjelp av statistikk finner jeg usmakelig.

 2. Leikny Himmler Says:

  Dette høres gøy ut. Sånn må jeg skaffe meg 😀

 3. Anti-Paperboy Says:

  Men vi Østkantungdom har ikke noe valg,vi må bare bite tenna sammen og spasere daglig inn på en skole m 20% norske elever og resten innvandrere:(

  Og sier man noe som helst i protest,så er hælvete løst….

  Nazier kommer ofte fra Østkanten,mens Anti-Nazier ofte kommer fra Beste Vestkant – Hykleri,muligens?:/

 4. Yeah! Says:

  Jeg forstår de elevene, det er ikke alltid like lett å gå på skole med MANGE utlendinger. De har en tendens til å gå i grupper og oppføre seg som totalt idioter. Men dette blir også generalisering, alle går ikke i grupper, og langt fra alle oppfører seg som idioter – men om det er slik de vestkant ungdommene har opplevd utlendinger tidligere; da er det en reell frykt for dem, og legeattest er helt greit. Og det kan være en reell frykt for dem og ubegrunnet for andre.

  Selv har jeg ikke noe imot utlendinger, men jeg har noe imot idioter. Og de som ikke er etnisk norske enda, og oppfører seg som idioter – burde vært sendt hjem, slik at andre som har nytte av og som kommer til å oppføre seg lovlydig, kan komme isteden.

 5. Etti Says:

  Dette er alvorlig for disse elevene.
  I USA ble hvite elever tvangsflyttet til svarte bydeler for å gå på skole. Dette måtte de slutte med på grunn av mange elever som ikke klarte dette begikk selvmord. Så ikke ta for lett på dette problemet, der er mange elever som ikke takler den kultur og oppførsel som der er på skoler med flertall av innvandrere. Nå må myndighetene snart ta dette inn over seg å gjøre noe med dette problemet som har fått utvikle seg alt for langt.

 6. Ida 15 år Says:

  «Uetisk å ikke trives på innvandrerskoler»
  Når man i det hele tatt kaller det innvandrerskoler, da har det gått for langt !

 7. apples Says:

  Uetisk å ikke trives? Det er vel mer uetisk for leger å skrive ut attester for noe som ikke er et medisinsk problem…

  Hadde vært interessant å se om man kunne gjøre det motsatte – hva som hadde sjedd om en andregenerasjons innvandrer fikk attest på han ikke ville gå på skole med mange nordmenn…

 8. Oppgitt Says:

  typisk norsk å gjøre dette til en fattig / rik og øst / vest problemstilling…. som Anti Paperboy skriver : «Men vi Østkantungdom har ikke noe valg….»

  Dette har da ingen ting med øst eller vestkant å gjøre. Alle klarer da å skaffe seg en legeerklæring på at man ikke trives…, helt uavhengig av postnummeret sitt.

  Det synliggjør imidlertid det fakturm at enkelte skoler er så dårlige, (miljø / læringssituasjon) at ungdom ikke ønsker å gå på dem, og i benytter «alle midler» for å unngå dette.

  Her er problemstillingen, som også bør være det debatten handler om, men den er vel ikke like politisk korrekt…. og bør feies som så mye annet under teppet… – ute av syn, ute av sinn

 9. Nibiru Says:

  Jeg skjønner godt at man ikke vil gå på en skole der majoriteten av elevene er utlendinger, spesielt når de fleste voldtektene og overfallene blir utført av nettopp utlendinger.

  Ja, det er så synd på utlendingene, for de vet jo ikke bedre stakkars.. det er jo ikke dem som er skyldige, det er kulturen og oppveksten de har opplevd. Så la oss ta vare på dem selv om de gruppe-voldtar de 15 år gamle døtrene våre, og knivstikker de 17 år gamle sønnen våre.

  La oss for all del ikke sende dem til helvete ut av landet når de gjør noe galt mot ett annet menneske, slik man ellers ville gjort med alle andre gjester man har i huset sitt.

  Hvis du synes det er rart at folk faen ikke vil gå på en skole full av utlendinger, så er du enten en idiot, har aldri hatt det samme problemet selv, eller så er du rett og slett en utlending.

  Med andre ord, du har ingen jævla rett til å uttale deg.

 10. Thorbass Says:

  Lurer på hvilke skoler «politikerungdommen» går på..

 11. K Says:

  Østkant/Vestkant preiket blir for dumt. Bor i en kommune med over 70 000 mennesker og opplever det samme her. Unge i begynnelsenav tjueårene vil helst ikke kjøpe seg leilighet i områder med mye innvandrere, og helst ikke gå på skoler med mange innvandrere.

  Kan jo godt forstå det. Jeg gikk på en skole med over 1000 elever og kanskje 50-60 med minoritetsbakgrunn. Opplevde som regel en bølge tyverier i garderobene og nasking i nabobutikken når det kom nye innvandrergutter som elever. De som ble truet med juling av dem synes heller ikke det var så stas.

 12. DontKnow Says:

  HVorfor begynner folk å prate om voldtekter og knivstikkinger??
  Ja greit at noen utlendinger er sånn, men det er LANGTIFRA alle!
  Dere nordmenn gir ikke noen en sjanse en gang, dere er så jævla flinke til å dømme folk uten å kjenne de.
  Jo da, jeg synes heller ikke at det bør være sånn at innvandrerbarna er i flertall i norske skoler, meeen, hvem sin skyld er det at det har blitt sånn?? JO, det er rett og slett de rasistiske, trangsynte og fordomsfulle nordmenn. Det er dee som ikke vil bo på steder med utlendinger, og deet gjør at det blir segrering, og på deen måten blir det aldri noen integrering mellom innvandrere og nordmenn.
  Dere nordmenn forventer at innvandrere skal integrere seg når dere ikke SELV vil det engang! Dere er bare fordomsfulle dere, IKKE alle, men MANGE av dere.

  • Fredrik Says:

   Grunnen til at det er en enorm opphopning av innvandrerbarn på skolene i Oslo er IKKE for at vi hvite er rasister. Det er for at vi er snillister og har hatt en eksplosjon i innvandringen. Så ikke kom med det «rasist» røret en eneste gang igjen. Det ordet er brukt opp og er ikke lenger reelt.

   • Ludvig Holdberg Says:

    Det er det dumeste jeg har hørt, kom med noen skikelig argumenter da.

    Først og fremst har norge ikke hatt noen serlig «ekslposjon» i invandring, og man har sett at østkant omerådene har blitt sakte faset ut til nesten helt brune. Flyktninger, asylsøkere og 2. gen invandrere må ta til takke med dårligere boliger, og dårlige jobber. Noe av det er naturlig fordi de etablerer seg i ett nytt land, og ofte må starte fra bunnen av. Men det ille er at etniske nordmenn segergerer seg i egne getthoer og nekter innpas til invanderer (fargede). Det er ser man klart (har opplevd det selv) hvordan fargede ikke får svar på visninger anbud osv. (Det værste var når jeg skulle studere i bergen, men jeg skal ungå å bruke egne anekdoter).

    Ellers så trenger man bare å ta en titt på debatten rundt saken, og hvordan «invandere» (en mer mangfoldig gruppe en etniske nordmenn) blir generalisert til voldtektsmenn og knivstikkere. Ja innvandrere er overrepresntert, men det er fortsatt snakk om en forsvinende lite andel av «innvandrerbefolkningen».

    Det beste er jo hvordan mange etniske nordmenn erklerer seg selv som ikke rasister, mens de diskrimierer på høytplan og vitser om pakkiser og somaliere og erklærer rasisme begrepet for døt, og samtidig påstår at hvis det finnes ja da er det invanderne i landet (!) som er rasister…

    Denne generelle holdningen gjør det vansklig for invandrere å føle seg integrert. Først var det jøden, så var det samen, så ble det nordleingen og nå er det innvandrere, for ikke å snakke om taterne og sigøynerne.. KJERPINGS!

 13. Richard Says:

  Hvorfor uetisk?
  Skole og utdanning er viktig for resten av en ungdoms liv.
  Mener en at man ikke passer inn et sted pga sosial tilhørighet
  eller dårlig miljø for læring bør man ta ansvar å flytte lærested asap.

 14. Ole Hansen Says:

  Det er ikke veldig kuult å gå på en skole som er plaget av gjengmentalitet. Dessverre er dette et problem på mange skoler med mange innvanderer men slikt nekter man å se i øynene her i landet.

  Hvorfor ikke se dette som et problem og gjøre noe med det? Det er tross alt en grunn til at folk søker seg vekk og flytter vekk fra områder med mange innvandrere.

  Noen som tør å fokusere på HVORFOR folk mistrivies med gjengmentalitet og «du får bank hvis du ser på feil person mentaliteten» og ikke bare skrive at de mistrives blant innvandere?

 15. Per Guttormsen Says:

  Lag asylmottak i hagan tell kristin halvorsen så kan a’ smake sin egen medisin og berike seg med å bli gjengvoldtatt på vei hjem fra byen


 16. […] Ukorrigerte meninger mer tekst enn bilder, mer mening enn religion, langt mer prinsippiell enn regjeringen « Uetisk å ikke trives på innvandrerskoler […]

  • ukorrigert Says:

   Nå går Margaret Westgaard i Utdanningsetaten inn for tiltak mot dette problemet. Regelverket skal strammes inn. Og det fordi «at det i hvert fall skjer mer enn en gang hvert skoleår ved den skole vedkommende kjenner til» tydeligvis er et stort problem.

   Klikk deg til høyre til neste sak på linken på toppen av siden.

 17. Bjørn Olsen Says:

  Trives du ikke på jobben blandt korrupte arbeidskolleger, søker du deg bort fra denne arbeidsplassen. Så enkelt er det. Det er vel ikke verre at skoleelever som opplever at skoler som er dominert av ikke-vestlige bråkmakere ikke ønsker å gå på slike koranskoler. Merkelig at politikerne ikke ser faresignalene.

  Da denne dokumentaren kom skapte det bølger:
  http://video.nettavisen.no/video/9520

 18. Geir Ove Etterstad Says:

  Dette er begynnelsen! Det beste vi kan gjøre er å selge våre leilgheter/rekkehus eller hus (mens vi fremdeles får noe for de) og flytte laaaaaaaaaaaangt ut på bygda!

  Jeg håper mine antakelser om at dette forsøket sosialistene har satt igang ikke går like lukt til helvete som jeg tror, men at de har rett og jeg feil!

  Godt valg!

 19. Hans Says:

  Problemet er og har aldri vært «innvandrere» generelt, men MUSLIMER spesielt. Få det inn i hodene deres, byråkrater med påtatt feil lojalitet. Ikkemuslimske innvandrere hateer muslimdominerte miljøer minst like mye som nordmenn.

 20. Elisabeth Says:

  Når det går såpass langt at enkelte skoler på nettopp østkanten tar undervisninga på urdu (eller hva slags språk muslimer prater) så syns jeg det har gått for langt. Har en samboer som gikk på grunnskole hvor lærerene mente at fordi det var så få nordmenn, så var det like greit å ta undervisninga på det språket flesteparten i klassen snakka..
  DER snakker man feilslått integrering..! Jeg hadde absolutt ikke NOE imot innvandrere før, men etter jeg ble sammen med sambo så har jeg fått opp øynene og sett hvordan ting faktisk er.. Ikke kom å påstå at det er NORDMENN som er fordomsfulle og ødelegger for integreringa. Tror jeg hadde flytta barnet mitt om det hadde gått på en skole med mange innvandrere selv faktisk…

 21. DJ Says:

  I alt for mange år har Norge praktisert en snillisme overfor alle som har søkt om oppholdstillatelse her. Norge, som land, har i alt for stor grad fremstått som et eneste stort mottak for mennesker i nød, både reellt og fiktivt. Resultatet av dette er, helt enkelt, innvandring i for stort antall. Her mener jeg ikke at innvandring i seg selv er galt, men samfunnets-og statens mangel på beredskap og forberedelser. Dersom man venter gjester, så rydder man, eller Vasker. Man forbereder seg. Slike tilfeller viser igjen at landet vårt ikke har forberedt seg tilstrekkelig for å ta i mot hordene. Norge har ikke tatt seg tid til å gjennomføre det viktige forarbeidet. En annen side ved hele denne problemstillingen er at en god del av de som her benevnes som innvandrere er flykninger fra krigsherjede områder o.l. Av egen erfaring, mangler mange av disse kunnskaper og forståelse for normer og regler i vårt land. Prinsipielt burde disse menneskene respektere vårt levesett av den enkle årsak at vi tok i mot dem. Vi var gjestfrie og fortjener at vårt land og vårt lands lover og normer respekteres deretter. Om mitt barn gikk på en slik skole, som debatteres her, hadde nok jeg selv flyttet mitt barn. Det er forferdelig for meg å erfare unge mennesker og barn med norsk etnisitet, som faktisk har aksent som tilsvarer en ikke- etnisk nordmann, og som på toppen av det hele har kopiert væremåte og kroppsspråk fra disse. Da mener jeg at noe er feil og at etnisitetsbalansen er riv ruskende gal på enkelte skoler og i enkelte bydeler av Oslo. Kanskje er konentrasjonen for stor i Oslo også, eller rett og slett det totale antallet på landsbasis. Personlig så kan jeg skjønne de som sterkt ønsker seg til andre skoler på dette grunnlaget. Dette bør riktignok ikke håndteres slik at enkelttilfeller skal behandles strengt, men at helheten i norsk innvandringsspørsmål og integreringsspørsmål gjennomgåes nøye. For at dette overhode skal være mulig, så bør Norge setter en totalstopp for innvandring i noen år for å best ivareta interessene for alle vi som allerede bor her i landet. Landet vårt behøver et pusterom for å komme til topps i problemstillingen, og ikke minst, for å få en fortgang i saksbehandlingen av alle søknader, samt for å få en fortgang i utviselse av de som ikke oppholder seg her i landet legalt. Dette er følsomme temaer og mange har en lei tendens til å beskylde for rassisme og antisemittisme, men innvandrere, uansett bakgrunn, må tåle at Deres tilstedeværelse og økning i antall faktisk debatteres. Nordmenn må alltid tåle at vår behandling av disse debatteres. Skal man vri ennå mer på alt dette og sette det i ennå større perspektiver, så kan man jo komme inn på kostnadene for Norge. Vi har tross alt mange eldre, som for øvrig var med på gjennoppbyggingen av landet etter krigen. Vi burde sørge for at alle her har et akseptabelt liv før vi påtar os ansvar for flere. Alt dette bunner ut i økonomiske spørsmål, og fordelingen av midler vi har tilgjengelig.

  • ukorrigert Says:

   Et godt innlegg jer er mye enig i. Men jeg vil kommentere en ting. Du skriver «En annen side ved hele denne problemstillingen er at en god del av de som her benevnes som innvandrere er flykninger fra krigsherjede områder o.l. Av egen erfaring, mangler mange av disse kunnskaper og forståelse for normer og regler i vårt land. Prinsipielt burde disse menneskene respektere vårt levesett av den enkle årsak at vi tok i mot dem.»

   Helt enig, rent prinsipiellt.

   Men mennesker er mennesker, og formes av sine omgivelser. En tøff og vanskelig bakgrunn former menneskene, og dette må vi erkjenne, ta inn over oss og forholde oss til. Med andre ord, disse personene er en utfordring vi må ta på alvor. Både ved å stille krav til den enkelte, men også ved å tilrettelegge for dem slik at de skal best mulig kunne finne seg en trygg plass i vårt samfunn.

 22. Humanisten Says:

  Jeg har gått på Vestkantskole og på Sogn Videregående Skole.
  på sogn ble jeg ranet etter 14 dager. byttet ikke skole for det. Jeg ville bli kokk. Fikk etter en måneds tid en kompis som jeg da ikke viste var en av oslos mest beryktede gjengledere. Han fikk snusen i at jeg var blitt ranet. Han ryddet opp og jeg fikk igjen de tapte eiendelene pluss plaster på såret. Grunnen til at han hjalp meg var at jeg bare var en venn som tok han på alvor og ikke brydde meg om hans posisjon i sitt miljø. Det satte han veldig pris på!

  Personlig er jeg for segreering av barn og unge i Oslo. Vestkant eller velstående til sine skoler. alle grupper til sitt miljø.
  SOS Rasisme sin talsperson kommer fra et besteborgelig hjem hun har aldri satt sine ben på en skole med ali-bali-kali sitt hat mot vestlige verdier og Norske horer (jenter det kaller de kun sine egne) rene omskårende burka bærende kveg.

  La ungdommen fra vest slippe å se disse tragiske menneskene i den fasen av livet da tryghet faktisk avgjør om du vil få selvtillit eller ikke.

  Vil til slutt si at mange invandrer ungdom nå begynner på privatevideregående ford di vil ungå å bli stigmatisert av radikale islamisme blant sine egne.

  lenge leve sykeerklæringene!


 23. […] Målmannen forstår vestkantungdommen godt ut fra tankegangen om at like barn leker best (huff) og Ukorrigerte meninger mener det må være greit å bytte skole av mistrivselsgrunner. Av de 10 bloggene VG linker til er […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: