Softwarepatenter på det åpenbare

juli 2, 2009


GPS-produsenten Tomtom ble for en tid tilbake saksøkt av Microsoft for å benytte FAT-filsystemet. Snarere bestemt utvidelsen som tillater lange navn på filer i tillegg til den originale standarden på åtte pluss tre bokstaver.

Denne utvidelsen er teknisk sett banal, men allikevel har Microsoft altså fått patent på den. Og bruker patenten aktivt for å «plage» andre.

Av dette er det noen ting vi kan lære:

  • Enkelte firmaer er ikke redd for å missbruke makt når de finner det for godt.
  • Softwarepatenter er idiotisk
  • Ligg langt unna proprietære format. Bruk frie format og protokoller.

Standardiserer man på et format som er eid av noen, så risikerer man å før eller siden bli tvunget til å betale eller bli trukket for retten. I verste tilfelle må man rett og slett slutte å bruke formatet, og det kan bety slutten på et produkt og kroken på døra.

I Linuxmiljøet er man nå tvunget til å være kreative for å unngå å rammes av nye innfall av maktmissbruk fra Microsoft. Siste forslag er en endring i støtten av FAT, der man enten lagrer et kort filnavn, eller et langt filnavn, men ikke begge samtidig. Ja, da unngår man patenten som går på måten å lagre på det korte og det lange filnavnet. For å få til dette må man trikse og legge inn noen ulovlige tegn i det korte filnavnet. For da er det per definisjon ikke et filnavn lenger!

Ja så dumt og ressurssløsende kan det faktisk bli, fordi man har dumme patentlover og firma som missbruker dem uten å betenke seg.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: