Overvåkingssamfunnet er en dårlig løsning!

juli 1, 2009


Et overvåkingssamfunn har mange negative konsekvenser. Ikke bare har det med personvern og dermed individets rettigheter å gjøre, men det har med folks forhold og respekt til samfunnet og staten å gjøre. For mye overvåking vil føre til at mennesker føler seg fanget, føler misstrivsel og kommer i opposisjon til de som står for overvåkingen.

Når folk først begynner å komme i opposisjon til samfunnet får dette også konsekvenser på andre måter. Når man ikke føler at samfunnet er på lag, men en slags fiende, så hvorfor skal man betale skatt? Hvorfor skal man respektere fascist-politiet og dere arbeid? Osv.

Man kan unnskylde hvert enkelt tilfelle av overvåking med at det har et godt formål. «Selvsagt må vi ha flere fartsmålere på veiene. Selvsagt må vi ha gjennomsnittsmåling» osv. Og noen er så umodne at de beskylder andre for å være ubarmhjertige om de ikke er enig i at dette er beste typen tiltak!

Hvert tilfelle av overvåking alene er noe vi kan leve med. Men etter hvert blir det veldig mange gode formål, og mange små bekker kan til slutt bli en elv. 1984-samfunnet er fortsatt langt unna, la oss holde det på avstand så lenge det går.

Staten anno 2984?

Staten anno 2984?

Jeg liker å dele politiske tiltak i positive og negative tiltak. Et positivt tiltak er et som tilrettelegger for positiv adferd. Man tar hensyn til menneskets natur og lager ordninger som belønner positiv adferd. Negative tiltak forsøker å bekjempe mennesket. Man overvåker, innfører forbud og påbud og avgifter for å regulere adferd.

Negative tiltak kan ikke unngås. Men man bør så langt man kan forsøke, og heller prøve å være mer kreative og gjøre en ekstra innsats for å finne positive løsninger først. Når det ikke nytter, når man ikke klarer å være positiv, da kan man vurdere å «gi opp» og heller gå inn for nok et adferdsregulerende tiltak.

Når det gjelder trafikkulykker er jeg for at vi må oppgradere standarden på veiene og bygge langt flere midtdelere (kombinert med forbikjøringssoner). Vi må ha fartsgrenser som gjenspeiler veiens standard, slik at bilistene føler at fartsgrensene er riktige. Dette er positive tiltak som tar hensyn til mennesket.

Tanken her er at mennesker skal føle fartsgrensene er noe man kan stole på, og at de er riktige. Hvis fartsgrensene føles feil mange steder, så får man for vane å bryte dem. Man mister respekten for grensene. Dette sprer seg til de steder der fartsgrensene er reelle, og man bryter fartsgrensene der også.

Jeg er samtidig for bøter, men lave bøter for små fartsovertredelser. Og så sterkt eskalerende for grove fartsovetredelser. Her er tanken at det skal være lov å ikke være perfekt. Man skal slippe å måtte følge med på fartsmåleren konstant, men heller være opptatt av trafikken. Oppmerksomhet er en begrenset ressurs. Og det vi i hovedsak bør komme til livs er grisekjøringen.

Det jeg altså vil frem til her er holdningsskapende arbeid gjennom tilrettlegging. Man skaper respekt for fartsgrensene ved å ikke gjøre dem urimelige. Man viser borgerne respekt ved å ikke være urimelige når det gjelder bøter. Folk føler seg ikke overvåket og regulert, men blir derimot vist respekt og tiltro. Samtidig kan vi straffe de som begår grove overtramp hardt.

Dette tror jeg er en langt bedre tilnærming til problemet en stadig mer overvåking.

Reklamer

9 Responses to “Overvåkingssamfunnet er en dårlig løsning!”

 1. Rune Says:

  dette var veldig bra skrevet og jeg tror mange trafikkanter kan si seg enig i dette.

  • ukorrigert Says:

   Tusen takk.

   Jeg ser på forumet til Aftenposten-artikkelen at mange tenker i liknende baner og er skeptiske til effekten av for mange fotobokser. Og det er bra.

   Men hvis AP kommer i regjering igjen, så hjelper det vel desvere lite.

 2. Bjørn Says:

  Godt skrevet.

  Men det er fremdeles alt for mange som kjører som idioter.
  Plombèr bilers hastighet til 120km/t, da får man iallefall bukt med de som leker formel-1 sjåfør.

  Videre, er jeg helt enig i at økt mengde midt-delere og heving av veistandarden er bra da dette vil redusere mengden front-mot-front ulykker.

  • ukorrigert Says:

   Jeg er i prinsippet imot slike tiltak som plombering, så det er noe jeg ønsker å unngå så lenge som mulig. Slikt er siste utvei for meg,

 3. Bjørn Says:

  Gi meg èn god (nok) grunn til å kjøre fortere enn fartsgrensen.
  Faktum er at man ikke bare setter eget liv på spill, men også andres.

  Det er å utvise en enormt uansvarlig holdning å kjøre som en gærning, noe vi dessverre ser bevis på om og om igjen.

  • ukorrigert Says:

   Bjørn, folk kjører fortere enn fartsgrensen. Det er et faktum vi må innse og forholde oss til.


 4. […] Tiltak som skal få ned skader og dødsfall må derfor ta hensyn til og utgangspunkt i menneskets natur. Jeg har noen tanker om dette i posten Overvåkingssamfunnet er en dårlig løsning!. […]

 5. laserlasse Says:

  «Man skal slippe å måtte følge med på fartsmåleren konstant, men heller være opptatt av trafikken. Oppmerksomhet er en begrenset ressurs. Og det vi i hovedsak bør komme til livs er grisekjøringen.»

  Hvis du ikke kjenner bilen din godt nok til å vite når du ligger i de ulike fartsgrensene, har du ikke noe bak rattet å gjøre. De færreste som har kjørt bil en stund trenger å se kontinuerlig på fartsmåleren for å vite farten sin. Dette argumentet holder ikke.

  • ukorrigert Says:

   Det skal ikke mye til før man glir litt over, for eksempel over en bakketopp. Hvis du sitter og følger med på det, ja da mrker du det. Men hvis man følger med på trafikken, så er man ikke nødvendigvis bevisst på det.

   Som sagt, oppmerksomhet er en begrenset ressurs. Er du konsentrert om en ting, så er du mindre oppmerksom på andre ting.

   Dette er grunnleggende psykologi.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: