LO mener grunnlaget for fagbevegelsen IKKE er medlemmenes rettigheter

juni 25, 2009


LO-leder Roar Flåthen mener grunnlaget for fagbevegelsen er tariffavtalene.

Og det er altså slik at Frp i sitt program går inn for at lønningene skal bestemmes lokalt, i realiteten direkte mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Jeg kan ikke tolke det annerledes enn at de mener LO er overflødig og at landsomfattende tariffavtaler ikke trengs.

– Vi synes det er greit å få svar på, fordi vi mener en slik politikk vil rokke ved hele grunnlaget for fagbevegelsen.

Jeg har alltid vært av den mening at fagbevegelsens viktigste jobb ikke er lønnskamp, men å kjempe for de individuelle medlemmenes rettigheter, spesielt i konflikt med arbeidsgivere, og å støtte og gi tilbud i vanskelige situasjoner slik som arbeidsledighet.

Men dette er altså ikke LO selv enig i, de ser tariffavtalene som de viktigste.

Fagbevegelsen og LO er ikke overflødig. Men jeg synes LO bør skifte fokus. Mindre makt og lønnskamp, mer fokus på de individuelle medlemmene.

Reklamer

4 Responses to “LO mener grunnlaget for fagbevegelsen IKKE er medlemmenes rettigheter”

 1. Geir Roger Borgedal Says:

  Tariffavtalene innholder lønnsbestemmelser, arbeidstidsbestemmelser, godgjøringer, overtidsbestemmelser, velferdspermisjoner, helligdagsgodtgjørelse, AFP, etc. det meste som trygger medlemmenes lønns og arbeidsvilkår. Hvis Lo er opptatt av medlemmenes rettigheter så er selvsagt tariffavtalene det viktigstes. Hvis ikke avtalene som Hovedavtalen og Tariffavtalen som gir grunnlaget for å ta vare på medlemme ikke skulle være det viktigste for Lo hva skulle det da være. Det også disse avtalene som gir forhandlingsrett på den enkelte arbeidsplass.
  For å ta vare på medlemmene må også deres rettigheter tas vare på…

 2. Uvesentlig Says:

  Geir Roger Borgedal:
  Bråthen sier følgende «Og det er altså slik at Frp i sitt program går inn for at lønningene skal bestemmes lokalt, i realiteten direkte mellom arbeidstaker og arbeidsgiver».
  – Kan ikke se at det står noe om arbeidstidsbestmmelser, godtjøringer, overtidsbestemmelser, velferdspermisjoner, helligdagsgodtgjørelse, AFP etc. Det kan jo fremdeles være en del av en hovedavtale og tariffavtale, selv om lønnen fastsettes lokalt.

  Jeg for min del synes det er helt fornuftig at min lønn avtales mellom arbeidsgiver og meg selv. Hvorfor skulle den ikke det?

  At LO har fått igjennom AFP for sine medlemmer er egentlig en skam. Det betales av samtlige andre, også av de som ikke er så «heldige» at de kan få gå av tidlig på regninga til det offentlige fordi de er «utbrendte», uten å fremlegge en eneste legeerklæring på dette.

  I Norge er det organisasjonsfrihet. I regjeringens egen definisjon av organisasjonsfrihet står det følgende : «I begrepet organisasjonsfrihet på arbeidslivets område ligger at staten hverken juridisk eller faktisk skal søke å påvirke arbeidstakernes og arbeidsgivernes deltakelse i organisasjoner».

  Ved at staten gir fordeler til de som er organiserte, både ved innflytelse i politikken for en organisasjon og gunstige førtidspensjonsregler for andre bryter regjeringen menneskerettighetskommisjonen som gjelder både positiv og negativ organisasjonsfrihet.

  Jeg gleder gleder meg til noen tar saken til menneskerettighetskommisjonen og dømmer staten til å betale AFP for samtlige som velger å gå av tidlig. Samtidig kan de dømme AP, SV og andre som gir LO sterkere innflytelse enn andre organisasasjoner. Det er et brudd innenfor den positive organisasjonsfriheten.

  Samrøre mellom LO og AP vil ta slutt. Det er egentlig bare et spørsmål om når en ikke organsiert, evt. en som er organisert i et annet forbund uten samme innflytelse politisk gidder å føre sak for menneskerettighetsdomstolen.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: