Regjeringen vil, men får ikke til

juni 24, 2009


De rødgrønne har en ideologisk tanke. De vil ha en enhetsskole som skal favne alle, som skal ta vare på alle, og som skal gi alle et godt tilbud. Og de vil så gjerne at dette skal fungere. De vil, de vil …

… men får ikke til.

Vakker tanke, fin ideologi, men så mange som en av tre faller utenfor.

Problemet ligger i ideologien. Ideologien omfavner ikke bare ønske om et god resultat, en god skole som skal ta vare på alle. Ideologien omfavner også middelet, det skal skje på den ideologisk korrekte måten, det skal skje via en offentlig enhetsskole.

Og der ligger problemet. Den løsningen man gjerne vile skal fungere gir ikke det ønskede resultatet. Men i stedet for å gi slipp på litt ideologisk prestisje, så tyr man til reformer og tiltak for å bøte på den ikke-fungerende løsningen.

Det er på tide å tenke nytt. Det er på tide å innse at ett klasserom ikke kan gi en flokk unger med vidt forskjellige forutsetninger og læreevner den rette tilnærmingen samtidig. Både unger som er under snittet, og unger som er over snittet har behov for og moralsk krav på undervisning som er tilpasset dem. Det kan ikke dagens modell gi dem, og da faller de utenfor.

Min oppfordring er: Glem ideologien om enhetsskolen. Fokuser på målet, at alle unger skal få god undervisning tilpasset deres behov, og tenk pragamatisk ut ifra dette.

Ikke offre barna på ideologiens alter.

Reklamer

One Response to “Regjeringen vil, men får ikke til”

  1. anon Says:

    Hva med å lese på Sohjell sin blogg? Det står mye der om hvordan han vil at skolen skal favne over flere og fange opp problemer tidligere. Forsøksprosjekt er allerede satt igang.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: