Lysebakken i Kolbergs fotspor

juni 15, 2009


Audun Lysebakken følger i Martin Kolbergs fotspor. Under forrige valgkamp så hadde Kolberg tatt på seg oppgaven å opplyse folk om at FrPs politikk egentlig ikke var den FrP selv sier de står for. Og Kolberg hadde gravd frem utvalgte sitater her og der for å bevise sin sak.

Nå er det Lysebakken sin tur til å fortelle oss at vi ikke skal tro på FrP når FrP fremmer saken om likelønn. Når de borgerlige partiene, inkludert FrP, nå går sammen om en likelønnspott, så er det egentlig ikke det de gjør. Fordi Lysebakken har ikke funnet hjemmel for det i sin gjennomgang. Og da skal vi ikke tro på FrP og hva FrP sier, da skal vi tro på den som kjenner FrP sin politikk bedre enn FrP selv, nemlig Audun Lysebakken. (Fikk jeg frem poenget tydelig nok tro?)

Man skulle kanskje tro at SV ville ønsket mer støtte for likelønnssaken velkommen, at saken var viktigere enn hvem sin sak det er. Men det er det åpenbart ikke. Lysebakken er livredd for at ikke SV skal få æren, og det er åpenbart viktigere enn at det nå er god støtte til selve saken.

Når det gjelder selve saken, likelønn, så er det mange måter den saken kan kjempes. Man kan kjempe for likelønn for kvinner og menn med like bakgrunn og samme jobb. Eller man kan kjempe for at kvinner og menn generelt tjener det samme i løpet av livet, selv om kvinner og menn ikke jobber like mye, og ikke velger de samme yrkene.

Kvinner (samlet) jobber nemlig en god del mindre enn menn, og dette slår ut på statstikken. Så selv om kvinner og menn tjente det samme i samme yrker, så vil kvinner i gjennomsnitt tjene mindre enn menn. Lik lønn for likt arbeid (med lik utdannelse, ansenitet osv.) vil fortsatt bety at kvinner som gruppe tjener mindre enn menn. Det er altså ikke mulig å oppnå likelønn på alle punkter samtidig (med mindre kvinner og menn begynner å jobbe akkurat like mye og velger akkurat de samme karrierene.)

Man må derfor differensiere og finne ut hva slags likelønn skal man etterstrebe. Jeg synes FrP har lagt seg på en god linje her. Det kan illustreres med sitatene Lysebakken har gravd frem (og for anledningen presentert ute av kontekst, slik at hans flokk ikke skal begynne å tenke for mye):

«Det er ikke en offentlig oppgave å utjevne lønnsforskjeller som naturlig oppstår i arbeidsmarkedet».

«Disse medlemmene er av den oppfatning at det er en sterk vektlegging på tiltak for å fremme likestilling. Slike tiltak er unødvendige og vil i en del tilfeller hindre reell likestilling».

Det FrP går inn for i likelønnskampen (NB! Dette er slik jeg tolker det, jeg er ikke medlem av FrP og taler ikke på FrP sine vegne) er at man skal gi et løft til typisk kvinneyrker som også er lavtlønnsyrker.

Det er altså ikke snakk om kvotering og liknende spesialbehandling av kvinner fremfor menn, men å løfte enkelte kvinnedominerte yrkesgrupper som tjener uforholdsmessig dårlig. Ser man på sitatene ovenfor i denne konteksten så burde meningen falle på plass. Og ser men på de forskjellige måtene å snakke om liklønn på, som jeg skisserte lenger opp, så vil det også bli mulig å plasser Frp innenfor dette bildet.

Sv og FrP er altså begge for likelønn. Forskjellen er at SV vil forskjellsbehandle kvinner og menn for å oppnå dette, mens FrP vil minske forskjellene med tiltak som ikke krever slik forskjellsbehandling.

Om Lysebakken innerst inne egentlig forstå det skal jeg ikke spekuleri i. Men enten har han ikke forstått dette, eller så har han forstått det og underslår det for å vinne velgere. I begge tilfelle tror jeg Lysebakken hadde hatt best av å fokusere på SV sin politikk, i stedet for å forsøke å leke mini-Kolberg og late som man vet bedre enn FrP hva FrP-politikk egentlig er.

Reklamer

7 Responses to “Lysebakken i Kolbergs fotspor”

 1. ola j Says:

  Lysebakken ser kanskje hvor det bærer til høsten og ser ingen annen utvei enn å rakke ned på FRP. SV har ingen ting å komme med fra eget program?

 2. Jan Johansen Says:

  Dette føyer seg inn i et mønster fra politikere som driter i folket sitt. Rundt 70 000 medlemmer på facebook gruppen «Send kriminelle innvandrere HJEM» er ikke enige meg SV dustene vertfall!

 3. Sumo Ding Says:

  Det som forundrer meg er at de fleste andre partier en FrP mener forskjellbehandling er likestilling…

  Siv Jensen har grunnleggende rett i at dem som gjør en solid jobb for landet, som sykepleiere etc. Bør får betalt fordi de gjør en krevede og viktig jobb- ikke fordi flesteparten er kvinner. Det vil gi likelønn i form av lik lønn for likt (eller like viktig/ krevende) arbeid. det samme gjelder i politiet selv om det er flest menn.
  Mange leger og de fleste advokater er overbetalte, hva med å bremse grådigheten litt på den fronten.

 4. MIA Says:

  SVs nestleder Audun Lysbakken- selvfolgelig er han medlem i SV – SV duster tabber seg ut AGAIN!

 5. Jonny S Says:

  Er sååååå lei av å lese/høre uttalelser fra landssvikerpartiene på venstresiden.De hater Norge,alt det vi Nordmenn står for.Venstresiden er som en gjeng forvokste fjortisser.De mest naive menneskene i Norge er Lysbakken og toppes av Solheim.

 6. Carl-Ivar Says:

  først LES Frp sitt partiprogram, og så fortell meg at det henger på sammen! Programmet er fullt av selvmotsigelser. Det stemmer heller ikke overens med det FRPpolitikere sier, når de uttaler seg på f eks TV. Nå tror du kanskje jeg skal gi dere noen eksempler ? Det ville vært for lett, jeg oppfordrer dere til å faktisk lese programmet til partiet dere støtter så helhjertet.

  ola j: Å lese og kritisere en politisk motstander er praksis. Partiprogrammet skal liksom være et ordentlig og bindende dokument.

  Jan Johansen:Kriminelle invandrer blir sendt hjem. Snakk om å slå inn åpne dører ! P.s Norge har et rettferdig rettsvesen noe vi skal være glad for. aka ikke som i Russland og Iran!

  Sumo Ding: Med 50 MILLIARDER i skattelette tror du det blir penger igjen til lønnsøkninger i helsevesenet? Greit å snakke, men politikken hennes gjør det ikke mulig å sette pengene til.

  MIA: Lysebakken er ikke min favoritt heller, men å kritisere et annet parti for at det ikke er samsvar mellom det som står i programmet og det de sier er faktisk ikke annet enn seriøst politisk arbeid. Og det burde det faktisk vært mere av, fra alle partier!

  Jonny S: din kommentar gidder jeg ikke kommentere en gang. Oj, der gjorde jeg det visst likevel. 🙂

  • ukorrigert Says:

   Kan du fortelle hva som er selvmotsigelser i FrPs program?

   Hvis ikke er det du kommer med bare tomme påstander med null verdi og interesse.

   >Med 50 MILLIARDER i skattelette tror du det blir penger igjen til lønnsøkninger i helsevesenet?

   Fullstendig overflatisk arugment. Norge har penger nok, det er det ikke tvil om. Spørsmålet er hvordan helsevesenet skal drives, og hvordan vi skal ha en bærekraftig økonomi som kan betale for det på sikt. Politkk handler om mye mer enn å bare fordele skattekroner.

   >… men å kritisere et annet parti for at det ikke er samsvar mellom det som står i programmet og det de sier er faktisk ikke annet enn seriøst politisk arbeid.

   Slik Lysebakken gjør i dette tilfellet er ikke i nærheten av seriøst politisk arbied. Hadde Lysebakken lagt frem forskjellene mellom SV og FrP og argument for hvordan Sv sine løsninger er bedre, så hadde det kunnet ligne noe. Men alt Lysebakken gjør er å benekte at FrP gjør det de faktisk gjør, og trekker noen sitat ut av sin sammenheng for å bevise det.

   At du kaller dette seriøst er bare et eksempel på hvor labert nivå vi har på den politiske debatten i dette landet.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: