Allmektige NAV

juni 15, 2009


Saken med Ivar H. Larsen, der Larsen endte opp på gata pga. en feil fra NAV demonstrerer godt hvor galt det kan gå når all makt i en situasjon samles på en enkelt offentlig innstans.

NAV har i denne saken opptredd som anklager, dommer og bøddel, og Ivar ble fratatt livsgrunnlaget uten gode bevis for at han har gjort noe galt, og uten at man trengte å innvolvere noen eksterne som kunne fungere som kvalitetssikring og kontroll.

Det er desverre alt for liten bevissthet rundt denne problemstillingen, en problemstilling som ikke bare gjelder NAV men i alle situasjoner der det er tett samvirke mellom alle instanser som skal vurdere enkeltmenneskers situasjon. Offentlige instanser har ofte nært samarbeid og intern kommunikasjon mellom personer som kjenner hverandre, og utenfor står klienten alene med lua i hånda og kan bare krysse fingrene for en rettferdig behandling.

Det jeg vil oppfordre til å tenke på er at NAV regjeres neppe av mennesker som er dummere eller slemmere enn andre. Det er systemet som legger opp til at det blir som det blir. Det er de som har designet systemet som ikke har forstått konsekvensen av det de har laget når de har samlet for mye makt og saksbehandling på et for lite og internt system. I et land som elsker offentlige løsninger og ansvar, så er det skremmende lite bevissthet og debatt rundt dette.

Reklamer

3 Responses to “Allmektige NAV”

 1. Keia Says:

  Jeg har stor sympati med denne mannen og hans følelser i denne saken. Det som er tragisk er at for hver uskyldige person som blir rammet av beskyldninger om trygdesvindel, så finnes det en håndfull som dessverre er skyldig. Jeg mener at denne mannen burde ha oppsøkt sosialkontoret for bistand i denne situasjonen. Han sier at han hadde rett på sin trygd og at han nektet å oppsøke sosialkontoret. Hvordan skal man ellers angripe en situasjon der det er mistanke om svindel? Burde man fortsatt å utbetale trygd til saken var opp og avgjort?
  Det jeg forsøker å si er at man er så opptatt av å henge ut alle feilene som blir gjort av NAV, men det er få som kommer med konstruktive forslag til hvordan ting kan gjøres anderledes ?
  En annen ting jeg ønsker å bemerke er at ansatte i NAV er bundet av sin taushetsplikt. Det er mange som har stått frem med påstander i media som er rettet mot NAV å der man ikke har mulighet til å bekrefte eller dementere om beskyldningen er riktig. Håper folk ser at det finnes to sider av en sak å at det ofte handler om at «offeret» har utelatt enkelte opplysninger i sin fremstilling av situasjonen eller problemet som er oppstått med NAV.
  Avsluttningsvis vil jeg si at NAV har problemer. Det er ikke vits å bruke tid på å benekte dette, men det er gått sport i å skylde på at alt er NAV sin skyld å at NAV behandler folk dårlig. Media er ikke villig til å skrive om det som faktisk er bra eller de situasjonene der NAV har gjort en god jobb med brukere. Det kommer til å ta tid før ting er på plass, men folk må huske på at dette er den største reformen i offentlig forvaltning. De ansatte har ikke hatt noe valg i denne saken, annet enn å finne seg ny jobb. Oppfordrer folk til å lese rapporten fra arbeidstilsynet om NAV, og hvilke forhold som er avdekket !!

  • ukorrigert Says:

   >Det jeg forsøker å si er at man er så opptatt av å henge ut alle feilene som blir gjort av NAV, men det er få som kommer med konstruktive forslag til hvordan ting kan gjøres anderledes ?

   Det er en holdning jeg har svært sansen for. Det er alltid lett å kritisere, men ikke alltid lett å finne svar.

   Men jeg har svar! 🙂 (Om det er gode svar får eventuelle lesere gjøre seg opp egen mening om.)

   For det første, som jeg antyder i bloggen, så bør man fordele ansvar og makt på flere instanser. NAV har her opptredd som «anklager, dommer og bøddel», og ingen enslig instans med stor påvirkningskraft på mennesker bør være i en slik siutasjon.

   For det andre, tvilen skal komme tiltalte til gode. Saken bør være avgjort før tiltak og «straff» iverksettes. Og samme prinsippet som gjelder domstoler bør gjelde her, det er bedre at ti skyldige går fri, enn et en uskyldig blir «dømt».

   NAV (og tidligere AETAT) virker veldig opptatt av å kontrollere folk og ta folk for hvert minste feilsteg. Jeg er av den generelle oppfatning at noen få snyltere ødeleger mindre for folk enn et strikt kontrollregime som behandler ærlige folk som barn og potensielle forbrytere.

   Med andre ord:

   Fordele makta over flere instanser
   Mer internkontroll for å hindre feilbehandling
   Vente med reaksjoner til behandling er fullført og «tiltalte» bevist skyldig
   Alvorlige saker må behandles av flere uavhengige institusjoner
   Mindre ivrige med reaksjoner
   Mindre ivrige på å kontrollere folk
   Mindre ivrige på å ta snyltere

 2. Keia Says:

  Jeg er stor tilhenger av at man er uskyldig til det motsatte er bevist å jeg er helt enig med deg i dine uttalelser, og forslag !!
  Sorry altså, men det er noe med denne saken som ikke henger på greip. Jeg har stor sympati med mannen som har disse opplevelsene, men han valgte å IKKE be om sosialhjelp i påvente av at saken ble ryddet opp i. Uførepensjon er en rettighet, men man kan miste denne rettigheten dersom man avdekker at mottaker har en lavere uføregrad eller tjener penger urettmessig. Her har man kansje handlet vel raskt (uten at du/jeg vet noe om dette) men denne mannen valgte å gå sine egne veier å IKKE utnytte seg av sin rettighet ved sosialkontoret. Da blir det vel drøyt at media beskylder NAV for å ha gjort noen bostedsløs. Dette er IKKE korrekt siden denne mannen valgte å avstå fra sine rettigheter. Synes det er direkte urimelig at media bruker slike overskrifter for å få oppmerksomhet.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: