Tabloid overdramatisering i overvåkingssaken

juni 12, 2009


De siste dagene har våre kjøre tabloider med store overskrifter kunnet fortelle oss sjokkerende nyheter, slik som at Stoltenberg er overvåket, og «Kongen kan også ha vært overvåket».

Det disse vinklingene gir helt feilaktig inntrykk av er at formålet med overvåkningen er å følge med på kommunikasjonen til disse konkrete personene. Mens i virkeligheten er det snakk om å overvåke al trafikk på visse nettverk, nettverk som også konge og statsminister benytter seg av.

Slik tabloid vinkling er en uting, da det gir et helt feilaktig bilde av hva som har skjedd. VG burde klages in for PFU.

Når det gjelder selve saken er det vanskelig å vite hva som egentlig har skjedd. Det går ikke frem i mediene årsaken til at datasikkerhets- avdelingen ved Forsvarets sikkerhetstjeneste har overvåket datatrafikk på militære sambandslinjer, og på hvilken måte denne overvåkningen har fungert.

Dette er ganske relevant, da ethvert viktig nett stort sett alltid overvåkes. Det er flere grunne til dette. En vanlig grunn er å følge med på trafikk og belastning for å oppdage feil og problemer. Dette kan sammenlignes med kamera som kontinuerlig filmer trafikken på viktige bilveier, og i viktige tuneller. En annen grunn til overvåking er å oppdage mistenkelig adferd på nettet, som kan avsløre at noen har hacket seg inn i systemet, eller at et virus har kommet seg inn. Jeg ser det som helt naturlig at millitært samband overvåkes på denne måten.

Et slikt system som overvåker pga. sikkerhet vil ofte også ha kjennskap til steder på nett med tvilsomt innhold, og kunne automatisk si fra om slike steder besøkes.

Jeg kjenner ikke til mer i denne saken enn det som har fremkommet i mediene, men bare påpeker at denne typen overvåking er helt naturlig og noe jeg mer eller mindre forventer i nettverk der sikkerhet er viktig.

Dette bekreftes også av et intervju Dagbladet gjenngir et utsnitt av:

– Her overvåker vi og observerer etterretningstjenester og kriminelle nettverk som forsøker å trenge inn i Forsvarets datasystemer (…). Vår jobb er å sørge for at de ikke lykkes, sa Johnsen til GD i intervjuet.

Så det at nettverk overvåkes, også nettverk som brukes av konge og statsminister, gir i seg selv ikke grunnlag for å fremstille dette som om noen spionerer spesielt på disse statsoverhodene.

Nå kan det se ut som om noen har gått utover sitt mandat i dette tilfellet. Det er vanskelig å si som utenforstående, men etterforskningen vil forhåpentligvis avklare dette, og klarere retningslinjer blir forhåpentligvis utarbeidet for fremtiden.

Reklamer

4 Responses to “Tabloid overdramatisering i overvåkingssaken”

 1. Terje Melkevik Says:

  Det er faen ikke overdramatisering! Vår frihet forsvinner sakte men sikkert. Jeg stemmer Piratpartiet -_-

  • ukorrigert Says:

   Helt enig, men denne saken er ikke et eksempel på det. Dette er, slik det så langt har fremkommet, en sak hvor et nettverk som av sikkerhetsmessige grunner skal bli overvåket har blitt overvåket, men hvor man har hatt uklare retningslinjer på hvem, hva og hvordan.

  • Ultima_Thule Says:

   Terje, er du denne og denne «Terje Melkevik»?

   Hvis ja, så tilhører du feil parti, og du bør heller vurdere å melde deg inn i DLF.

 2. Maynsene Says:

  Departementet er forbannet, de godkjente IKKE dette og er blitt lurt. Selv om den store skaden ikke er skjedd, er det likevel ille.

  Og hva med sikkerheten på dette senteret? Fra bilder her og i avisene kan en jo kartlegge ganske fint var slags systemer som kjøres.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: