Kontantstøtten

juni 10, 2009


Det finnes et godt argument mot kontantstøtte: integrasjon. Det å få fremmedspråkelige barn i barnehagen for å lære norsk, og det å få kvinner med fremmedkulturell bakgrunn ut i arbeidslivet.

Det finnes flere argument mot:
Utarming av nærmiljøet.
Når alle ungene er i barnehagen, så møtes ikke lenger folk i nærmiljøet hverandre gjennom å være ute og se etter barna sammen. De få som fortsatt ikke synes barnehage er riktig møter få eller ingen, og barna ders blir værende alene. Det argumenteres for at barna lærer å sosialisere med andre barn i barnehagen. Det kunne de tidligere lære i nærmiljøet, når det var slik at det var unger også der.

Mindre valgfrihet.
Når det gis sterke økonomiske insentiver for å gjøre ett bestemt valg, så reduserer man folks mulighet til å velge noe annet. Staten setter en «økonomisk pistol» mot pannen til folk og sier «gjør som vi sier, ellers taper du flere tusen i måneden».

Man må betale for noe man ikke ønsker.
Barnehagene støttes økonomisk av det offentlige, altså skattebetalernes penger. De som ikke ønsker å bruke barnehage må betale dobbelt. Først må de betale for den løsningen de selv bruker. Så må de betale skatt for å bidra til å betale for den løsningen de ikke ønsker. Dette er særdeles usolidarisk.

Jeg synes argumentet for å fjerne kontantstøtten er godt. Men hensikten helliger i dette tilfellet ikke middelet. Det bør ikke være nødvendig å regulerer hele befolkningen fordi det er utfordringer med noen minoriteter.

Anniken Huitfeldt demonstrerer atter en gang regjeringens manglende bevissthet når det gjelder prinsipielle spørsmål, og deres mangel på tiltro til vanlige menneskers dømmekraft. Igjen skal staten gripe inn og regulere privatpersoners privatliv:

Ifølge Ap-politikeren er målet med den nye ordningen å gi foreldre mer tid med barna, men samtidig mer rettferdig fordeling av arbeidsoppgavene i hjemmet.

AP tar altså mål av seg å regulere hvordan man fordeler arbeidsoppgavene i hjemmet! Ingen detaljer i privatpersoners liv er for liten til å reguleres av staten når AP styrer.

Reklamer

9 Responses to “Kontantstøtten”

 1. Rune Says:

  Det blir ikke bare dobbel betaling, det blir tredobbel betaling. I og med at ikke bare må man betale for barnehageplass, man mister også kontantstøtten. Resultatet av at man sender ungene i barnehage er altså at man taper 5-6000 kroner i måneden om ikke mer. Det henger ikke på greip i det hele tatt.

 2. dizi Says:

  hei

  kan ikke vi bestemme selv, dele arbeidoppgaver selv i hjemmet. ønsker de å få innvandre kvinner ut i arbeid så bør de sette inn andre tiltak en å fjerne kontattstøtten de som velger å være hjemme med barn. jeg vil ehller være hjemem med min datter, faren kan jobbe. kunne velge selv ville vært flott. jobbet i mange år men ønsker ikke å sende barnet mitt på 1 år til barnehage. mitt valg. eller for de gjøre bhg tilbudet enda bedre flere ansatte færre barn..

 3. antidetmeste Says:

  Innvandrerne sender da ikke ungene i barnehagen likevel,- de blir bare fattigere og vil ikke ha råd til den barnehagen. Kvinnene går ikke ut i arbeidslivet selv om de blir fattige,- det blir sosialhjelp om krisen er for stor. Det er merkelig med rød politikk,- de skal tvinge folk i jobb ved å øke fattigdommen deres? Det trengs en mye mer helhetlig politikk enn slike grep som fjerning av kontantstøtten. I tillegg må man jo flire litt av den røde optimisme i disse arbeidsledighetstider. Når en deltidsstilling på en butikk gir daglig leder 620 søknader å velge mellom… er det noen som tror innvandrerkvinner som ikke kan norsk og har lite skolegang og aldri har vært ute i yrkeslivet, får jobb? Man har hatt en tendens til å putte asylsøkerkvinner i barnehager her,- men her lærer de seg norsk på den måten, fordi det er flest nordmenn og norske barn der. I Oslo bør ansatte i barnehagene definitivt kunne norsk flytende dersom de samme «hager» skal brukes for å lære innvandrerbarn norsk, så der kan man ikke kjøre inn en haug innvandrerkvinner for å få dem i jobb.

  Et grep kunne vært å gi dem både kontantstøtte og gratis barnehage mot at de går på skole, lærer seg språket og får seg noe grunnleggende utdannelse. Men neida, de skal tvinges lenger ned i fattigdommen, og det uten muligheter til å skaffe seg jobb slik dagens situasjon er. Skal ikke beskylde Anniken H. for å ha Norges høyeste IQ, nei.


 4. Det er merkelig argumenter dere kommer med her. Ja, det er riktig at barnehagene støttes av det offentlige og at noe av skattepengene går dit. Men kjære deg, det meste av skattepengene våre går jo til tiltak en ikke bruker eller ikke ønsker. Kollektiv, sykehus, skole, politi, studieturer for stortingspolitikere for å nevne noe. Mange tjenester der det er egenbetaling og får statsstøtte.

  Jeg betaler mye som jeg ikke bruker, og det gjør det ikke usolidarisk, snarer tvert imot. Jeg ser det som solidaritet.

  Og hvor tror dere støtten til kontatstøtten kommer fra? Ja, helt riktig. Fra deg og meg.

  Slik jeg ser det tjener faktisk samfunnet på barnehageplass. Jeg velger å se at for hver barnehageplass får vi en person ekstra ut i arbeid, som tjener til livets opphold og betaler skatt. Og ja, er sikkert noen som ikke har jobb. Men de har en mulighet til faktisk å få det, eller gå på norskkurs, arbeidstrening eller andre tiltak for å komme ut i arbeidslivet.

  Ellers vil jeg minne om at utgiftene til barnehageplass er inntektsavhengig og at det er andre stønadsordninger som vil slå inn.

  Med en kontantstøtte på 3303 kroner kan selvsagt en familie på tre i værste fall tape 5-6000 kroner, om kona (eller mannen for den saks skyld) sitter på ræva hjemme hele dagen. Men er det ikke det vi vil unngå?

  • ukorrigert Says:

   >Jeg betaler mye som jeg ikke bruker, …

   Det gør vi alle, men det er ikke poenget. Poenget er at her finnes flere barnepassalternativ å velge mellom, og man må betale uansett hva man velger, og får støtte om man velger det staten mener man skal velge.

   De andre tingene du nevner «Kollektiv, sykehus, skole, politi, studieturer for stortingspolitikere osv.» er ikke ett er av flere alternativ privatpersoner har for å organisere egen hverdag, men ting vi betaler for for å ha et sikkerhetsnett, for å ha et utdannelsessystem osv.

   Men du har allikevel rett, det kan trekkes parallell til at man må betale for det offentlige skolesystemet, uansett om man velger å benytte det eller et privat tilbud.

   >Og hvor tror dere støtten til kontatstøtten kommer fra? Ja, helt riktig. Fra deg og meg.

   Selvsagt, og man kan stille spørsmålstegn ved om staten i det hele tatt burde sponse det å få barn på bekostning av de som ikke ønsker å få barn.

   Men gitt at det er det vi ønsker, så burde ikke staten gjøre det umulig å velge annet enn den ene løsningen staten mener er best. Det er ikke sikkert denne løsningen passer for alle, og det er for galt å straffe disse økonomisk dobbelt opp.

   >Med en kontantstøtte på 3303 kroner kan selvsagt en familie på tre i værste fall tape 5-6000 kroner, om kona (eller mannen for den saks skyld) sitter på ræva hjemme hele dagen. Men er det ikke det vi vil unngå?

   Det må være opp til den enkelte å velge på egen hånd. Hvorfor skal vi gå inn å ta fra folk dette valget, hvis noen synes det er verdt det?

  • Ann Says:

   Kjære du! har du barn??? Du har tydeligvis hverken egen erfaring med å ta hånd om barn. Kjenner du noen som har barn???? At du kaller det å være hjemme med barn å sitte på ræva tyder på at du ikke egentlig har så mye å bidra med i denne diskusjonen. Skaff deg erfaring og kom tilbake etter noen bleieskift og våkenetter!!! Du kommer til å få erfare hvor rikt det er å være sammen med barna dine, leke med dem, lære dem ting, lage mat til dem, sette på plaster, trøste…..etc Ja og «sitte på ræva og lese for dem!!!!»
   Lykke til. Staten kan aldri gi deg noe så fantastisk som fornøyde og trygge barn. De fleste mennesker tenker mest på seg og sitt. De har ikke tid til annet. Folk lever under stort press. Tror du at barnehagearbeidere bryr seg mer om ungene enn foreldrene? Hvorfor er det så stor synd for noen at spesielt mødre ønsker å være hjemme om de kan?
   De gjør det av kjærlighet til sine små!

   • ukorrigert Says:

    Bra og viktig poeng Ann.

    Moderne solidaritet ser litt for ofte ut til å gå ut på at vi betaler penger til det offentlige, slik at det offentlige kan bry seg for oss, slik vi slipper å være personlig engasjerte selv.

  • sunny Says:

   …skal love deg at om du har to-tre småbarn du er hjemme med så sitter du iallefall ikkje på ræva hele dagen:)

 5. Stein Are Sellevoll-Klubbenes Says:

  Hei Ann! Så hyggelig at du svarte på kommentaren min på en slik fin og saklig måte.

  Kan forstå at noen reagerer på min «sitte på ræva hele dagen»-kommentaren min. Skulle selvsagt ikke ha stigmatisert kontantstøttebrukerne. Men som jeg, familiemisteren og bloggeier Ukoririgert trekker frem et godt argument mot kontantstøtte: det er mottagere som burde, for sin egen og samfunnets del, kommet ut i arbeidslivet. Jeg kjenner deg ikke Ann, og skal ikke si at du er en av de.

  Du sier at «staten aldri kan gi deg noe så fantastisk som fornøyde og trygge barn». Da må jeg spørre deg:
  Betyr dette at en kommunal barnehage ikke har fornøyde og trygge barn?

  Du sier at «De fleste mennesker tenker mest på seg og sitt. De har ikke tid til annet. Folk lever under stort press. Tror du at barnehagearbeidere bryr seg mer om ungene enn foreldrene?» Mitt svar er: Nei, jeg tror ikke at barnehagearbeidere bryr seg mer om ungene enn foreldrene (untak finnes, og heldigvis har vi barnehvernet, nok en statlig institusjon). Slik blir det aldri, og slik skal det heller ikke være.

  Mitt motspørsmål til deg og dere blir da: Er det slik at du/dere mener at barnehageansatte bare bryr seg om sitt, lever under stort press og ikke bryr seg om barna i barnehagen? Om svaret ditt/deres blir ja på det forstår jeg at dere har liten tiltro til barnehagen. Men jeg vil påstå at dere ikke har et riktig bilde av barnehage.

  Det er ikke noe motsetning å ha et offentlig tilbud og «være personlig engasjert». Spør en foreldre med barn i barnehagen om de er personlig engasjert i barnet sitt og alt det som ligger rundt.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: