Krisepakker virker bedøvende

juni 1, 2009


Et tema jeg har tatt opp ved et par anledninger er hvordan manglende insentiver til å bli bedre og mer effektive i offentlig sektor fører til sløsing og dårligere tjenester.

NHH-professor Trond Bjørnenak mener omtrent det samme, her i sammenheng med krisepakker:

– Effektivitet er hvor mye helse, omsorg eller velferd vi får igjen per krone. Med andre ord hvor mye vi får igjen for ressursbruk i det offentlige, sier Bjørnenak.

I følge professoren er det to store dilemma ved de mange krisepakkene som lanseres i kjølvannet av finanskrisen.

– For det første kan pakkene føre til at det offentlige satser i de virksomheter som ”roper høyest”, og ikke de som faktisk trenger mer ressurser. For det andre kan krisepakkene hindre nødvendig omstilling, påpeker NHH-professoren.

Private bedrifter i en konkurransesituasjon kan ikke sløse. Offentlige instanser som får midler uansett, og hvor arbeidsplassene er sikre uansett, har ikke samme insentivet til å bruke ressursene effektivt. Om de sløser, så får de gjort mindre, det rammer kundene, men det har ikke noe å si for bedriften.

For å bøte på dette må man inn med for eksempel prestasjonsmål, slik Bjørnebak hevder i artikkelen. Men prestasjonsmål er kunstig og har en del negative sider. Det er alltid vanskelig å måle det som i utgangspunktet ikke er målbart, og det å nå målene kan også komme i veien for tilfredse kunder. En konkurransesituasjon er mer organisk, der er det fornøydheten til kundene som styrer.

Konkurranseutsetting er meget effektivt der det passer, men passer ikke i enhver situasjon. Det man trenger er dermed en bevissthet på konkurranseutsettingens fordeler og forutsetninger, for å benytte det mest mulig effektivt der det er hensiktsmessig.

Når det gjelder krisepakkene så ser ikke de ut til å virke godt nok, og arbeidsledigheten er på vei oppover. Det er på tide regjeringen skjønner at det nytter ikke bare å bruke mer penger i offentlig sektor. Private bedrifter må også stimuleres, det er her hoveddelen av samfunnets verdiskapning foregår (om man ser bort fra oljepumpingen).

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: