Eldreomsorgen, ekko fra 80-tallet

mai 22, 2009


Det var på sent 80-tall, tidlig 90-tall jeg begynte å bli politisk bevisst. På den tiden gikk min ene bestemor fra å være en selvstendig person til et skall av et menneske uten livsgnist, i regi av norsk eldreomsorg. Det var forferderlig tragisk å se hvordan helsevesent tilbød medisiner og helt grunnleggende vask og stell, og knapt noe mer enn det. Stappet full av medisiner ble bestemor bare sløvere og sløvere og livsgnisten forsvant totalt. Til slutt var hun sengeliggende mesteparten av døgnet. Det var rett og slett grusomt.

I Aftenposten i dag leste jeg noe som lød som ekko av debatten om eldreomsorg som foregikk på den tiden.

Oslo Aps leder Jan Bøhler mener Siv Jensen førte både velgerne og hennes eget landsmøte bak lyset da hun hevdet at eldre har svakere rettigheter enn kriminelle.

–Det er ille og vulgær at Siv Jensen lager et skremselsbilde om situasjonen for eldre. Det er helt uriktig å si at eldre og syke ikke har rettigheter. Vi har pasientrettighetsloven og kommunehelsetjenesteloven som sikrer rett til behandling og sykepleie, sier Bøhler.

Det var på akkurat samme måte FrP ble angrepet den gangen, med beskyldninger om overdrivelser og krisemaksimering. Mens jeg hørte de arrogante politikerne komme med bortforklaringer og beskyldinger, så jeg virkeligheten med egne øyne.

–I tillegg er det en egen kvalitetsforskrift for eldreomsorgen, som stiller strenge krav til trygghet, den enkeltes behov, kvaliteten på tjenesten, ernæringskrav, sier Bøhler.

Jeg mener vi trenger et sterkere lovverk, som sikrer at for eksempel Frp i Oslo sørger for å bedre eldreomsorg, sier Bøhler.

Bøhler later til å tro at omsorgstjenestene kan vedtas å være bra. Bare vi har nok forskrifter og regler å følge så blir alt bra av seg selv?

Man får ikke gode strukturer ved å pålegge det gjennom forskrifter. Man får ikke god behandling ved å påellge institusjonene eller kommunene dette. God behandling og gode tjenester forutsetter at det legges til rette for det. Det må legges til rette for at institusjonene kan fokusere ressursene der de trengs. Det må lages insentiver som gjør at institusjonene strekker seg for å tilfredstille den enkelte klients individuelle behov.

Et stort problem med dagens struktur er at kommunen styrer alt. Kommunen utfører tjenestene, kommunen kontrollerer seg selv. Og skal man klage på tjenestene så er det kommunen man må klage på, kommunen som vurderer klagen og kommunen som eventuellt pålegger seg selv å ordne opp, dersom kommunen ikke finner ut at du er en krangelfant som ikke har krav på mer enn det du allerede får. All makt samlet på ett sted kommer det aldri noe godt ut av.

Eldreomsorgen trenger ikke flere regler, forskrifter og reguleringer for å bli bra, den trenger en grundig omorganisering og nytenkning.

Mitt forslag er en tredeling:
1. Staten sørger for finanseringen
2. Drift gjøres av private bedrifter, som må konkurrere om å levere best mulig tjenester og trekke klienter til seg for å få betalt
3. Kommunene er klage og kontrollinstans som sørger for at klientene blir hørt og får de tjenester de har krav på

En slik tredeling vil gjøre det mye lettere å faktisk nå igjennom med krav, det vil gi større diversitet i tilbudet og mer mulighet for å få et tilpasset tilbud og det vil gi de som utfører tjenestene insentiv til å skape best mulig tjenester.

Det er dette vi trenger, ikke Bøhler og AP som tror alt blir bedre bare vi får noen flere regler og forskrifter som sier at det skal bli bedre.

Reklamer

2 Responses to “Eldreomsorgen, ekko fra 80-tallet”

    • ukorrigert Says:

      Som du sikkert vet (siden du er så hyggelig å gjøre meg oppmerksom på denne saken) så har jeg vært innom bloggen til Bjørn Jarle Røberg-Larsen et par ganger og kommentert, og den mannen er en av de minst redelige bloggerne jeg har vært borti. Han vrir og vrenger på alt av fakta, og er det ikke noe han vrenge på, så dikter han i stedet. Han har vel etter hvert fått vett nok til å ikke bryte loven, men noen ærlig og redelig mann er han ikke blitt.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: