Lue og hijab innendørs?

mai 13, 2009


Da jeg gikk på skolen fikk vi ikke lov til å bruke hodeplagg innendørs. Jeg vet ikke om reglene er annerledes nå, og om elever får bruke lue inne i klasserommene når det er undervisning.

Regnes hijab’en som et religiøst plagg man er tvunget til å gå med i sin religion? Hvis ikke er det ikke noe problem å likestille hijab med andre hodeplagg. Kan man sitte med lue inne, så kan man sitte med hijab. Kan man ikke sitte med lue, så av med hijab’en også. Enkelt og greit.

Dersom hijab er påbudt i enkelte religioner så har vi et større problem og dilemma. Her er det motstående interesser, på ene siden religionsfrihet, og på den andre siden frihet fra religion. Mitt standpunkt er at barn ikke bør underlegges voksnes tvang og krav om religiøs underkastelse, og jeg er derfor av den formening at vi ikke skal etterkomme slike religiøse behov i skolen. Men jeg forstår at dilemmaet har flere aspekter enn som så.

FrP har en litt annen vinkling, de ønsker ikke store synlige religiøse symboler i skolen. Og det er et standpunkt som er forståelig. For noen vil symbol som representerer islam kunne likestilles med symbol som representerer kommunismen eller nazismen. Nå skal jeg ikke påstå at kommunisme og nazisme er religion på samme måte som islam, men islam er i hvertfall på mange måter svært politisk så sammenligningen synes jeg er på sin plass. Men de fleste vil vel kunne være enig i at store og eksplisitte politiske og religiøse symboler er en uting.

Hijab faller allikevel litt utenfor. Det er ikke eksplisitt på samme måte som en hammer og sigd eller et hakekors er. Det er derfor vanskeligere å argumentere for at hijab ikke bør tillates av denne grunn.

Min mening er derfor at man bør ta et skritt tilbake og innse at det er barn vi snakker om og at barn ikke skal være en del av de voksnes politikse og religiøse maktspill. At det er et religiøst behov å gå med hijab er de voksnes pålegg mer enn barnas behov, og bør vektlegges lite. Derfor er jeg av den oppfatning at så lenge man kan be gutter ta av seg caps og lue innendørs så bør det være enkelt å også be jenter ta av seg hodeplagg, inkludert hijab.

Og om det i tillegg kan fremme ro i klasseommet og skape mindre skiller mellom barna i klasserommet, så er det bare positivt.

Reklame

5 Responses to “Lue og hijab innendørs?”

 1. Terje Dahle Says:

  Godt innlegg! Vil si meg enig i hovedkonklusjonene.

  Hijab er ment som et plagg som skal skjule kvinnens seksualitet fra mannens lystne blikk. Og hva slags menn er det som går og sikler på småjenters hår? De bør i så fall sperres inne og gis massiv terapi

  Mange jenter blir pålagt å bruke hijab i en alder hvor de ikke har noen mulighet til å si nei. Å tro at f.eks. en 13-åring selv kan bestemme at hun ikke vil bruke hijab, er å tro på julenissen. Det er mange som vil påvirke henne, både familie og nærmiljø, og da er det ikke rettferdig å si til jenta at «du bestemmer selv», for det gjør hun faktisk ikke.

  Den norske skolen bør være et fristed hvor de kan få være som alle andre barn, fri i lek og undervisning, uten den segregering et slikt klesplagg innebærer. Dersom de har hatt dette fristedet, blir det atskillig mer troverdig når de i moden alder får bestemme om de skal bruke hijab.

 2. Ruben Says:

  Jeg har litt problemer med premisset om at siden religiøse symboler kan sammenlignes med hammer og sigd burde det forbys, all den tid det er fullt lovlig å gå med hammer og sigd fullt synlig overalt. Burde politiske meninger blant barn forbys? Hvis min datter bestemmer seg for å gå med en Che Guevara t-skjorte når hun er 13, burde hun nektes det av skolen? Hvis hun melder seg inn i RU, skal skolen hindre henne i å gå med RU-button? Det høres ut som land vi ikke liker å sammenligne oss med.

  Så poenget om at man ikke må dra barn inn i voksnes religiøse og politiske maktspill: Vel, det er jo nettop det man gjør ved å forby Hijab. Man spiller skole, myndigheter og foreldre opp mot hverandre over hva barna skal ha på seg, man skaper splid mellom de som skulle ha sammarbeidet om barnets beste. Hvordan det skal skape ro og mindre forskjeller i klasserommet at skolen så tydelig tar avstand fra religionen til noen av elevene (eller foreldrene deres, hvis du vil) kan jeg ikke begripe. Grei ut.

  • ukorrigert Says:

   Ruben, det er klart du ikke forstår premisset når du sakser vekk halvparten.

   Det jeg skrev var «Det er ikke eksplisitt på samme måte som en hammer og sigd eller et hakekors er. » Legg merke til at jeg nevner hakekorset, som faktisk ikke blir tillatt.

   Burde hammer og sigd være mer tillatt enn hakekors? Kommunismen, eller forsøk på å oppnå den, har jo drept langt flere mennesker enn det nazismen noen gang har.

   Jeg kan snu på spørsmålene du stiller, burde ikke hakekorset være lovlig/akseptert når RU-button er det?

   Dersom man skal tillate noen symboler med sterk betydningen, men akseptere andre, så får man et problem med hvor man skal trekke grensen. Og det er vi enig i.

   Dette har jeg også tatt opp i bloggposten, og derfor har jeg i min vurdering lagt mer vekt på at ingen skal kunne kreve særtilpasninger (hodeplagg inne) for å tekkes behovet for å gå med streke religiøse og politiske symbol.

   Og da er jeg inne på dette med religiøst og politisk maktspill, hvor du snur virkeligheten på hodet. Nei, dette er IKKE å fortelle noen hva de skal ha på seg. Det er å sette noen begrensninger for hva de kan ha på seg. Og det er noe vi har praktisert så lenge vi har hatt skole. Man kan ikke ha på seg hva man vil, man kan ikke ha på seg hodeplagg inne, man kan ikke ha på seg hakekors, man får ikke sitte i bar overkropp inne i timene, på noen skoler får jentene ikke gå med bar mage osv.

   Og hvordan det å ikke bruke provoserende symboler skal motvirke uro, det burde ikke være nødvendig å greie ut om. Det burde si seg selv.

   Men det er faktisk slik at nazistiske symboler provoserer. Det er slik at jødestrjernen provoserer. Det er slik at kommunistiske symboler provoserer. Det er slik at islamske symboler provoserer. Desverre er dette realiteten.

   Det er også slik at markering av tilhørighet i forskjellige grupper i opposisjon motvirker integrering og skaper forskjeller og avstand mellom folk. Også realitet.

   Da burde det være åpenbart at å fjerne kilder til provoksjon og uro kan skape ro og orden og bedre læringsmiljø. Dette er ikke noe som burde være vanskelig å begripe i det hele tatt.

   Skolen er ikke et sted for politisk og religiøs markering, skolen er et sted der alle skal lære og hvor man skal møtes med dette som formål, og ikke et sted hvor man tar med seg voksnes politiske konflikter og viederefører disse.

   Og bare for å oppklare en ting til du ser ut til å ha missforstått, dette bør selvsagt gjelde alle og være likt for alle, og ikke slik du skriver «noen av elevene».


 3. […] jeg var liten fikk ingen lov til å bruke hodeplagg innendørs i klassesrommene når det var undervisning. Er dette endret? Kan man nå bruke lue, caps og hijab […]

 4. Dahamahood Says:

  Jævla tapere!!!
  Få et liv!!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: