Rotete statistikk i Fædrelandsvennen

mai 12, 2009


Jeg kom via omveier over en artikkel i Fædrelandsvennen som gjengir en spørreundersøkelse om statlig eierskap. Jeg sakser ut de relvante linjer:

28 prosent av de spurte er «helt enig» i at statlig eierskap er riktig. I tillegg er halvparten av de spurte «delvis enig» at det er riktig av staten å være eier i viktige deler av norsk næringsliv. Bare 19 prosent mener det motsatte.

Målingen viser ellers at bare 6 prosent av alle spurte er helt uenig og at bare 13 prosent er delvis uenig i statlig eierskap.

La oss ta tallene først, 28%+19%+6%+13%=66% I tillegg kommer den halvparten som er «delvis enig», og da er vi oppe i 116%. Noe stemmer åpenbart ikke.

Så har vi gruppen som mener det motsatte av de som er «delvis enig». Men hva er det motsatt av «delvis enig», er det «delvis uenig»? Men delvis enig og delvis uenig er jo i praksis det samme, og skilles egentlig bare fordi det er to kategorier der den ene derfor må tolkes som større grad av enighet enn den andre. «Delvis uenig» har dessuten tallene eksplisitt oppgitt.

Dette var bare surr fra Fædrelandsvennen basert på noe som ser ut som en dårlig undersøkelse fra Synovate. Journalister og statistikk er desverre generelt triste greier.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: