Privatisering av tjenester kunne hjulpet Anita

mai 7, 2009


Her er en ny modell:

Tredel omsorgen:

 1. Staten betaler
 2. Private bedrifter utfører
 3. Kommunene kontrollerer, følger opp forbrukernes rettigheter og hjelper dem å orientere seg i tilbudene

Den største fordelen med dette er at man skiller bukk og havresekk. I dagens system er det kommune som har ansvaret for alle deler. De som skal kontrollere er de samme som utfører, og er de samme som man skal klage på om jobben ikke blir godt nok gjort. Det sier seg selv at et slikt system har store svakheter.

En annen fordel med et slikt system er økt diversitet i omsorgstjenestene. Forbrukerne (pasientene) har forskjellig behov. Forskjellige private bedrifter kan spesialisere seg på ulike behov på en helt annen måte enn det et kommunalt system evner å gjøre.

En tredje fordel er at dette fører til at dårlige tjenester blir valgt bort, og bedriftene som tilbye dårlige tjenester må enten skjerpe seg eller miste kunder og inntjening.

Relevant eksempel: Anita Bjørklund (17) som ikke får hjelp av kommunen til å komme utendørs gjevnlig.

Ifølge kommunen er ikke det en rettighet man har så lenge man bor hjemme og ikke er permanent invalidisert.

Dette har selv strafffanger krav på. Men viktigere, dette ville ikke vært noe problem med overstående modell. For det første hadde Anita sluppet å klage til kommunen på at kommunen ikke gjorde jobben sin. Når det er kommunen som vurderer seg selv, og ikke er lydhør for andre enn eget synspunkt, da kommer man ikke langt. For det andre kunne Anita byttet tilbyder til noen som var samarbeidsvillige i den hensikt å få flere klienter staten belønner dem for.

Det er på tide å kaste av seg frykten for at private bidrar til å bedre omsorgstjenestene. Det er ikke en negativ at noen tjener penger på å hjelpe andre. Det er derimot en win-win situasjon vi bburde etterstrebe på så mange områder i samfunnet.

Jo mer samfunnet klarer å legge til rette for at bedrifter kan profitere på å gjøre positive ting for samfunnet, desto bedre er det.

Reklamer

5 Responses to “Privatisering av tjenester kunne hjulpet Anita”


 1. […] det gjelder andre saker, la meg få foreslå omorganisering av omsorgspolitikken og min tredelte modell. Jeg vet at den ikke er helt ulik det både Høyre og FrP allerede har i sine partiprogrammer. (Det […]

 2. Odd Says:

  Du må ikke tro at privatisering gjør saken bedre.
  Det er punkt 3 i ditt forslag som ikke vil fungere.
  Når private overtar, fordufter kommunen.
  Når kommunen drifter, har man et apparat som følger opp i kommunen.
  Akkurat dette tilfellet er veldig spesielt. Som vi så i artikkelen mener leger at jenta sitter i rullestol pga. psykiske årsaker.
  Min mening som lekmann er lite verdt i forhold til legenes, men hvem kan påstå at medisinen har alle svar?
  Det er i grunnen helt uinteressant *hvorfor* jenta sitter i rullestol.

  • ukorrigert Says:

   Hei Odd,

   du skriver ikke hvorfor kommunen vil fordufte. Hvis kommunen har det som en pålagt oppgave og det bygges opp et apparat for dette i alle kommuner, så ser jeg ikke hvorfor de ikke skal kunne klare å utføre den oppgaven.

   Det ville vært interessant med en utdyping.

 3. Odd Says:

  Kommunen har det som en pålagt oppgave allerede.
  De gidder ikke. De sniker seg unna av den enkle grunn at det koster dem penger. De skadelidende må ut i media hele tiden å klage. Nytter ikke å klage til kommunen selv. Det kommer man ingen vei med.

  • ukorrigert Says:

   Problemet her er at kommunen står til ansvar for seg selv, og eventuelle korrekser og krav om å gjøre en bedre jobb er til seg selv, og kostnadene ved å gjøre en bedre jobb må kommunen også ta selv.

   Nettopp derfor bør man lage det skillet jeg nevner i min modell, der kommunen ikke skal følge opp først og fremst seg selv, men en ekstern leverandør i form av f.eks en privat bedrift. I tillegg er det ikke kommunen selv som må betale for bedre tjenester, her skal kommunen sørge for å følge opp at staten kommer med de midler som skal til.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: