Et demokratisk problem

mai 7, 2009


Så er det igjen bekreftet, så godt som ingen journalister stemmer FrP.

Ingen mennesker er objektive. Uansett hvor seriøs, saklig og profesjonell man prøver å være (ikke at jeg skal beskylde norske journalister generelt for å være overdrevet profesjonelle), så er det ikke til å komme fra at hvordan man oppfatter verden henger sterkt sammen med de holdninger man har. Hvordan man forstår ting, hva man legger merke til av detaljer, hva man vektlegger som viktig og hvor fornuftig noe virker, alt blir sterkt påvirket av ens personlighet, mening og holdninger. Slik er det, og det må vi leve med.

Men det er også viktig å være bevisst på dette. Spesielt når noen påstår å være objektive er det grunn til å være på vakt, for det er en påstand som indikerer mangel på selvinnsikt.

Derfor er det er demokratisk problem når journaliststanden er så venstrevridd som den er. Det kan desverre ikke unngå å påvirke hvordan nyheter formidles, og hvilke nyheter som formidles.

Og det er i beste fall. I verste fall pågår det mye aktiv og bevisst nyhetsvinkling med tanke på å ramme enkelte politiske partier og saker hardere enn andre. Etter å ha fulgt med i politikken i noen år, lagt merke til både hva som er sagt og på hva som i ettertid er påstått sagt, så tror jeg desverre det er ganske mye av dette. Siste konkrete eksempel er Monsen-saken og at Monsens uttalse «begynner med handikap» siteres(!) som «blir handikappede». Altså bevisst og konsekvent feilsitering.

Når man vet hvor mye makt til å påvirke oppinionen massemediene har, så vil jeg ikke nøle med å kalle dette et demokratisk problem. Et problem jeg desverre ikke har noen løsning på.

Oppdatering:
Enda større blir problemet hvis det faktisk også er slik at politikerne har gitt opp å sette dagsorden. Da er det ikke overraskene at det er slik jeg ofte hevder at hele den politiske debatten foregår med venstresidens retorikk og med venstresidens politiske målsetninger som premisser.

Reklamer

2 Responses to “Et demokratisk problem”

  1. vegard Says:

    ho har vel skjønt at det er den eneste mulighet til å komme til makta vel….?maktsjuk?


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: