Professor i brønnpissing

mai 4, 2009


Professor Hylland Eriksen har laget en quiz om innvadring, og mener (ikke bokstavelig) at dersom man ikke får 7 av 10 rette, så må man hjem og pugge før man deltar i innvandringsebatten.

Den mest intelligente kommentaren til det kommer denne gangen overraskende nok fra en SV’er:

– Jeg har egentlig liten sans for denne måten å tenke på. Selv om jeg har veldig respekt for Thomas Hylland Eriksen. Men det strider mot vårt folkestyre at ikke alle skal kunne uttale seg i debatten, så dette kan man ikke ta seriøst, sier Chaudhry.

Se det! Prinsipiell tenking og demonstrasjon av forståelse for demokratiet demonstrert av en SV’er er ikke hverdagskost! Sikker på at du sitter i riktig parti Chaudry?

Det jeg i tillegg reagerer på er at hele greia egentlig bare er kamuflert brønnpissing (forgifte brønnen/poisoning the well). Det Eriksen forsøker er å undergrave autoriteten til motdebatantene, slik at man avviser debatanten og unngår å ta tak i selve argumentene. Dette illustreres godt i artikkelen derAbid Q. Raja ikke er fullt så oppttt av å kamflure angrepet: Frps Per-Willy Amundsen tør ikke ta testen fordi han da ville avslørt sine kunnskapshull, sier Venstre-politiker, Abid Q. Raja. («Der fikk du den Amundsen, din kunnskapsløse taper, du har ikke noe i debatten å gjøre!»)

Spørsmålene Eriksen mener man bør kunne svare på er (alle spørsmål hadde tre alternative svar, som jeg har utelatt her):

 1. Omtrent hvor mange innvandrere og etterkommere av innvandrere bor det i Norge?
 2. Hvor mange av dem har bakgrunn fra Europa?
 3. Hvilket land kommer det flest innvandrere fra, hvis vi regner med både første og annen generasjon?
 4. Omtrent hvor mange personer med muslimsk bakgrunn, inklusive både troende og ikke-troende, lever i Norge?
 5. Hvilken religion tilhører de fleste tamilere?
 6. Hva sier Koranen om henholdsvis kvinnelig og mannlig omskjæring?
 7. Hvor høy er arbeidsledigheten blant innvandrere i Norge?
 8. Har arbeidsledigheten blant innvandrere steget eller sunket de siste 10 år?
 9. Det er totalt ca. 11 000 kommunestyrerepresentanter i Norge. Omtrent hvor mange av dem har ikke-vestlig bakgrunn?
 10. Det er mye snakk om integreringsproblemer blant ungdom med innvandrerforeldre. Omtrent hvor stor andel av denne gruppen mellom 19 og 24 år tar høyere utdannelse? Og hvor stor omtrent er andelen for samme aldersgruppe i befolkningen som helhet?

Det er i hvertfall et par interessante observasjoner her:

 • Veldig mange av spørsmålene går på tallkunnskap. For de som er interessert i konkrete saker er ikke alltid disse tallene like relevante. Flere av tallene er i stadig endring og noen av tallene er basert på definisjoner som er i endring. Det er ikke lenge siden SSB omdefinerte noen begrepr i forbindelse med innvandring.
 • Alle spørsmålene er «ufarlige». Ingen spørsmål dreier seg om det som noe som er kontroversiellt i den politiske debatten, slik som kriminalitet.

Det er også verdt å merke seg, i forbindelse med spørsmålet om omskjæring, at Koranen er langt fra alt som har betydning når det gjelder muslimsk praksis. Her gjelder også Sharia, Fiqh, Hadith og andre ting jeg ikke en gang skal prøve å forklare. Det ville garantert bli feil. Poenget allikevel, Koranen er langt fra eneste lovgiveren for muslimer.

Fakta er viktig i enhver debatt der fakta finnes. Men fakta må bringes inn der de er relevante. En generell kunnskapstest for å avgjøre hvem som kan mest er i beste fall irrelevant, og kan i verste fall brukes både til brønnpissing og appell til autoritet. Argument skal bære seg selv, og støttes av fakta relevant til argumentet. Om man har fler eller færre rette enn andre på en kunnskapstest er ikke relevant, de gjør ikke noe argument verken bedre eller dårligere.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: