Fornuftig å kutte i arbeidsgiveravgiften

mai 4, 2009


Høyre vil kutte drastisk i arbeidsgiveravgiften. Det kan ikke kalles annet enn svært fornuftig og godt på tide.

Alt for ofte er retorikken at mindre skatter vil gi mindre velferd, og bare mer penger til de rike. Det som glemmes da er at verdiskapning er grunnlaget for all skatt og dermed grunnlaget for velferdssamfunnet.

Noen typer skatter og avgifter går ut over verdiskapningen. Konsekvensen av dette er ikke mer penger til velferd, men mindre å skatte av. Økt skatt kan minske skattegrunnlaget, mens mindre skatt kan ha motsatt virkning, større skattegrunnlag og mer velferd. Det er altså for enkelt å tenke bare høyere og lavere avgifter/skatter, man må også tenke på hvordan de virker i samfunnet. Skatter som rammer verdiskapning vil ikke gi bedre offentlige velferdstjenester.Høyere arbeidsledighet gir også større belastning på velferdssystemet. Så det å kvele bedrifter med skatter kan føre til færre ansatte per bedrift og flere konkurser. Dette gir økt behov for penger til velferd, og da får man en ond sirkel der man må ta enda fler skatter ut for å dekke det økte behovet.

Å senke arbeidsgiveravgiften gjør det mulig for bedrifter å ansette flere folk, og kan således være med på å motvirke den økte arbeidsledigheten som er i ferd med å oppstå under dagens regjering.

Men fordelene stopper ikke der heller. Lavere arbeidsgiveravgift gir mindre risiko for å ansette, og det kan føre til at fler tør ansette innvandrere, og det kan føre til at flere innvandrere får jobb og blir en del av samfunnet. Det er med andre ord godt integreringstiltak også.

At folk er i arbeid er positivt for samfunnet. Avgift på å ansette folk er dermed en smule merkelig konstruksjon.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: