Landbruket bør dereguleres

april 28, 2009


Tollmurer og proteksjonisme eksisterer for å beskytte egne vareprodusenter mot billigere varer utenfra. Alt som krever menneskelig arbeidskraft er dyrt å produsere i Norge. Årsaken er et meget høyt lønnsnivå. Når det gjelder f.eks jordbruksvarer kan dette produserer langt billigere i land på andre siden av kloden, så mye billigere at det kan kompensere for fraktkostnadene.

Fordelen med lokal produksjon er åpenbar, man sparer ressurser til frakt, og man sparer miljøet. Lang avstand mellom produsent og konsument har ingen direkte fordeler. Men indirekte har det fordelen at det øker mulighet for å utnytte stordriftsfordeler, noe som også kan være ressurssparende. Å frakta mat halve kloden rundt, fra f.eks Søramerika eller Afrika, har ingen slike fordeler.

For å kunne opprettholde lokal produksjon i Norge, altså nasjonal produksjon, så trenger vi de nevnte tollmurene. Men tollmurene har en negativ effekt, de opprettholder kostnadsforskjellene mellom inn- og ut-land. De hindrer en utgjevning av kostnader, og dermed er tollmurene med på opprettholde behovet for tollmurer.

Fra et egoistisk synspunkt er nok tollmurer det beste for Norge. Men for land i utvikling og med svak økonomi er det som i hovedsak holder dem nede mangel på innpass i vestlige markeder. Tollmurer beskytter vår egen økonomi på bekostning av økonomien til utvilingsland. Dette er rett og slett økonomisk undertrykkelse i praksis.

Slik økonomisk undertrykkelse har flere negative effekter. Det fremmer konflikter mellom nasjoner, det hindrer økonomisk og sosial utvikling, det fremmer dermed befolkningsvekst og det er med på å gi grobunn for terrorisme og tilsvarende aktiviteter som piratvirksomheten utenfor Somalia.

Å droppe tollmurene over natten vil selvsagt ikke kunne gjøres, men målet bør på sikt være med på å gjevne ut de nasjonale forskjellene og løfte utviklingslandene opp økonomisk. Å være for eller mot regulering av landbruket blir dermed litt for snevert. (Dessuten skulle det å presentere konklusjoner fra statistiske undersøkelser, uten å si noe om spørsmålene som er stillt, være straffet med utestengelse fra journalistisk arbeid i tre måneder.) Vi trenger en regulering i dag, men bør ta sikte på en langsiktig deregulering. Og selvsagt gjøre det vi kan for å påvirke EU til å være med på det samme, det er desverre lite vi kan gjøre alene.

Reklame

5 Responses to “Landbruket bør dereguleres”


 1. […] av å redusere proteksjonismen og hjelpe ulandenes økonomi gjennom økt handel. En politikk jeg er enig i, også fordi uhjelp ser ut til å fungere […]

 2. Don Johan Says:

  Er ikke uenig med hva du skriver her, men hva gjelder matvarer kan det anses som nødvendig å opprettholde en viss hjemlig produksjon for å kunne holde oss i størst mulig grad selvforsynt hvis en matkrise skulle oppstå i forbindelse med krig, pandemier, naturkatastrofer, osv.

 3. ukorrigert Says:

  Det er bl.a derfor jeg mener vi trenger en langsiktig og gradvis nedbygging av tollmurene.

  På lang sikt ønsker jeg de land som i dag har veldig lave produksjonskostnader opp i levestandard. Da vil kostnadene deres bli høyere og det blir vanskeligere for dem å utkonkurere det lokale landbruket på pris.

  Gradvis kan man da gjevne ut forskjellene.

  Ulempen er at dette er ikke noe Norge kan gjøre alene. Men litt i forkant kan vi være, og kanskje dra EU og USA med oss.

  Per i dag er det USA som ligger i forkant, og EU som holder igjen.


 4. […] uhjelp virker. Samtidig er det slik at ulandene selv ønsker en helt annen type hjelpe, tilgang på vestlige markeder for å selge sine varer og på den måten styrke sin økonomi. Dette er FrP for, men her holder […]

 5. Are Karlsen Says:

  Hei!

  Jeg er interessert i temaet lokal produksjon, og har opprettet en blogg i forsøk på å samle litt informasjon. Bloggen heter ganske enkelt Lokal Produksjon.

  Jeg tenker ikke bare på lokal produksjon for å spare det norske landbruket som næring, men mer i termer av miljøvern, livskvalitet, etc. Og heller ikke bare landbruksprodukter, men produksjon av varer og tjenester i stort.

  Det jeg er ute etter er kunnskap om hva som kan bidra til å gjøre lokal produksjon konkurransedyktig. Verden har vært igjennom en globalisering. Når vil denne trenden snu til en «lokalisering»?


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: