Politisering av barneoppdragelsen?

april 27, 2009


Nå som den offisielle politikken er at alle barn skal i barnehage tidligst mulig, så er det interessant når jeg via NTB og forskning.no leser at Barnehagene nedprioriterer likestilling mellom barn.

Syv forskere har samarbeidet og funnet ut at: «Jentene fortalte at de pleide å tegne eller perle, mens guttene sa de bygget med lego og klosser.»
Bra at de ikke forsøkte å skulke unna med bare seks forskere, da er det ikke sikkert at dette villle bli avdekket.

Uansett:

Guttene sa at de noen ganger gjorde de samme aktivitetene som jentene, mens det svært sjelden var omvendt.

Østrem er bekymret over dette. Hun frykter at jenter får dårligere evne til å tenke praktisk matematikk, som utvikling av en praktisk sans for romfølelse, tredimensjonalitet og beregninger.

Men kanskje syv forskere allikevel ikke var nok, siden de med så begrensede ressurser ikke klarte å avdekke om dette faktisk er tilfelle eller ikke.

– Vi fant ut at jentene var usikre på om de ville klare å bygge eller konstruere noe. Denne usikkerheten gjelder i liten grad for guttene, de er gjerne kreative med ark og fargeblyanter i tillegg til å leke med lego, sier Østrem.

Årsaken til at gutter velger lego og jenter velger perler sies det ingen ting om. Er det de ansattes påvirkning eller helt naturlige forskjeller mellom gutter og jenter som står bak?

Dersom det er slik at det rett og slett er naturgitte forskjeller i interesser, så er dette ikke noe problem i det hele tatt. Det blir derimot feil å forsøke å presse barn inn i en rolle som ikke faller dem naturlig, for å oppnå et politisk mål.

Dersom problemet er at jenter kommer ut av barnehagen med manglende ferdigheter av en eller annen type, fokuser i såfall på det som et problem og ikke på forskjell mellom gutter og jenter som er problem i seg selv.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: