På tide å endre åndsverksloven

april 25, 2009


Åndsverksloven hindrer i dag fri kulturdeling mellom private individ. Således griper den inn i det enkelte individs privatliv og bestemer hva personen kan og ikke kan gjøre med lovlig anskaffede eiendeler, slik som CD-plater.

Begrunnelsen for en slik lov er, om vi skal holde oss til musikk, at salg av CD-plater skal være lønnsomt. I et videre perspektiv skal det sikre at det fortsatt vil bli laget ny musikk.

Problemet her er to ting:

 • Det er ikke noen menneskerett at det skal være lønnsomt å selge plater
 • Det er ikke gitt at det er nødvendig at platesalg skal være lønnsomt for at det skal kunne produseres musikk, det finnes andre måter å tjene penger på som konserter, spilling på radio, salg som gir merverdi i forold til kopier, merchandise osv.

Det at en åndsverkslov som regulerer folk i privat sammenheng er nødvendig er en påstand som mangler grunnlag i virkeligheten. Man tror det er slik, men det finnes ingen bevis, ingen forskning som bekrefter påstanden.

Derfor mangler også den ellers oppegående Heidi Grande Røys grunnlag for sitt argument når hun uttaler: at «Samtidig må vi klare å ta vare på dem som skaper åndsverk, ellers har vi ikke noe så dele.» SV og AP skal ha kudos for å ta tak i problemstillingen. (Det er enkelte andre partier jeg savner å høre noe fra.) Men når utgangspunktet er opprettholdelse av selve problemet, loven i sin nåværende form, så er slaget tapt før det i det hele tatt er kommet i gang.

Heller ikke Venstre tar tak i problemstillingen rundt åndsverksloven. Men de hevder at de i det minste ønsker å beskytte folks anonymitet og frihet på nett. Dette vil gjøre at man kan dele kultur uten å bli overvåket av advokater som jobber forunderholdningsbransjen, eller risikerer å bli straffet for å statuere et eksempel, slik Georg Apenes har tatt til orde for.

Det er på tide å endre åndsverksloven fra å gripe inn i folks privatliv til å kun gjelde i komersiell sammenheng.

Reklamer

2 Responses to “På tide å endre åndsverksloven”


 1. Grunnen til at dette ikke ble nevnt i denne uttalelsen er at vi ønsket å fokusere på ett enkelt område. Vi har en fildelingspolitikk allerede som vi vedtok for to år siden som gjelder enda, og vi hadde faktisk et seminar om fildeling og problematikken rundt dette for fem år siden før revidering av åndsverksloven. Her har du uttalelsen vår fra 2007: http://www.venstre.no/artikkel/2780

  • ukorrigert Says:

   Jeg har full forståelse at man tar for seg to forskjellige prinsipielle saker hver for seg, selv om begge er relatert til fildeling.

   Linken din skal jeg lese senere i kveld. 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: