Konferanse mot rasisme fremmer rasisme

april 19, 2009


Rasisme er et av de mer utvannede begrepene i nyere tid. I gamle dager handlet det om å tro at noen raser er bedre enn andre. Nå er begrepet rase i seg selv erklært utgått, og rasisme omhandler alt mulig rart. Ikke trenger det å handle om rase eller etnisitet lenger, men helt andre typer grupper som religiøse grupper. Og ikke trenger det å handle om å tro at en gruppe er bedre, men all slags forskjellsbehandling av grupper kan i dag bli stemplet som rasisme.

Problemet med slik begrepsutvanning er at man mister evnen på å skille på ting. Når beskyldninger om rasisme skjer hele tiden så vil dette kamuflere når faktisk rasisme er på gang. Selv når det er reell grunn til å påpeke rasisme kan man nå bli beskyldt for å misbruke rasismekortet.

Men det denne posten skulle handle om var den internasjonale FN-konferansen i Géneve i neste uke. Dagbladet melder at USA boikotter denne konferansen. USA er ikke alene om å holde seg unna, foreløpig har også Canada, Israel,  Italia og Sverige meldt at de ikke vil delta. Årsaken er i hovedsak to ting, angrep på ytringsfriheten ved å ønske begrenset mulighet til å kritisere religion (eksempel på at rasismebegrepet er utvidet til å omhandle religion), og fordi forrige konferanse i 2001 resulterte i svært ensidig kjør mot og kritikk av Israel der Israels ønske om egen stat, Zionisme, ble likestillt med rasisme!

Vi kan kanskje si at FN er i ferd med å bli snikislamisert, for ingen er vel i tvil om hvilken religion som ønsker ekstra beskyttelse mot kritikk, eller hvilke religiøse grupper som er ekstra opptatt av å kritisere Israel?

Anti-rasisme-konferansen i 2001 hadde altså den interessante effketen at den fremmet hat mot Israel og Jøder. Nå vil nok noen mene at kritikk av Israel er rettmessig, og ikke eksempel på rasisme. Isolert sett har de rett i det, men når man ser at en gruppe mennesker spesielt blir plukket ut og kritisert mye oftere og hardere enn andre, så avslører dette mye av holdningene som ligger bak. Det er altså ikke det at Israel kritiseres som avslører rasismen, men hvordan kritikken foregår, og hvordan Israel utpekes spesielt. Og man skal være ganske blind for å ikke legge merke til at i kjølvannet av den saklige kritikken mot Israel er det store mengder hat rettet mot jøder generelt. Selv i Norge brukes «jøde» som et skjellsord.

Vi har altså det interessante paradokset at en  konferanse i regi av FN, med formål om å redusre rasisme, er med på å bidra til økt agresjon mot en folkegruppe.

Desverre er jeg ikke overrasket. Antirasistiske grupper har ofte vært sterke fremmere av hat mot andre mennesker. Forskjellen på disse og på rasister er mer hvilke grupper de hater enn noe annet. Og FN, som et demokrati, har samme svakhet som alle andre demokrati, flertallet bestemmer også når flertallet er antidemokratisk.

Reklamer

One Response to “Konferanse mot rasisme fremmer rasisme”


  1. […] på FN’s antirasismekonferanse By ukorrigert Som jeg skrev i går, FN’s antiraismekonferanse ble en arena for å fremme rasisme. Irans president, Ahmadinejad, […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: