SSB-tall er bare tull

april 16, 2009


I en artikkel i dagbladet i dag følger Steinar Lem opp debatten han har startet angående hans bekymring for at islam skal få for stor makt i Norge i fremtiden.

Nå er det vel egentlig ikke tall fra SSB, det er en ansatt ved SSB som har synset litt. SSB refereres til for å gi påstanden mer tyngde. Men å legge mer vekt på et utsagn fordi det kommer fra en autoritet er en kjent logisk feil kalt apell til autoritet. Det er ikke hvem som fremsetter et argument man skal legge vekt, på men selve argumentet.

Og argumentet feiler, ettersom det er basert på forutsetningen at andelen muslimer blant innvandrere vil holde seg konstant. Ganske interessant at man bruker forutsetningen om konstant andel muslimer for å argumentere for at andelen ikke vil øke i stor grad. Her har SSB (siden SSB brukes for å gi argumentet tyngde, så får SSB også påta seg hele ansvaret) gjort det elegante grepet å bake inn ønsket konklusjon i forutsetningene.

Det tragiske er at ingen ser ut til å reagerer på dette i offentlige debatten.

Reklamer

2 Responses to “SSB-tall er bare tull”

 1. Sverre Bakkland Says:

  Man kan virkelig lure på hvorfra «ukorrigert» henter sin viten om SSBs utregningsmetoder. Dette er proffesjonelle folk og det er ganske utidig å påstå at de bakt inn en ønsket konklusjon. Tallene ligger åpen på SSBs sider, gå inn der, bruk tallmaterialet, bruk statistikkverktøy og se hva svarene forteller. Ta så og legg de ut her. Men det tviler jeg på at du gjør, fordi de ikke samsvarer med dine fobiske forutinntatte meninger.

  • ukorrigert Says:

   Jeg har lest artikkelen jeg linker til. Der går fremgangsmåten for «regnestykket» klart frem.

   Der står:
   Han forklarer at i 2008 var det registrert 84 000 medlemmer av muslimske trossamfunn i Brønnøysundregistrene.

   – Dette kan tolkes som en nedre grense for antall muslimer i Norge. Samtidig var det registrert 163 000 innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre med bakgrunn fra muslimske land.

   Disse tallene utgjorde henholdsvis 18 og 36 prosent av antall innvandrere og deres barn født i Norge.

   – Dersom disse andelene holder seg, vil muslimer i 2060 utgjøre mellom 4 og 11 prosent av folkemengden. Det er langt fra halvparten av folkemengden.
   ———

   Dette er hele regnestykket!

   Om du hadde lest artikkelen hadde du også kanskje fått med deg at «- SSB lager ikke framskrivninger av religion, heller ikke av muslimer, sier Helge Brunborg.»

   Alt man trenger er altså å appelere til en autoritet, så tor folk automatisk at det er kvalitet bak argumentene. Stol aldri på noen i politiske spørsmål bare fordi de referer til en autoritet.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: