Obama overrasker positivt

april 4, 2009


Jeg var skeptisk til Obama før valget. Han fremsto litt for mye som en jesusfigur og en frelser. Mye på grunn av tilhengere som behandlet han slik, men jeg var uansett skeptisk. Og overfladiske skagord som «change» og «yes, we can» gjør meg bare enda mer skeptisk, ettersom slikt ikke betyr noe som helst. Det som har betydning er verdier, standpunkt og løsninger.

Nå begynner Obama å snakke om verdier, standpunkt og løsninger. Han har uttalt hvor viktig det er å fortsette å jobbe mot Al-qaida og mot terror. Han snakker om hvor viktig det er at Europa bidrar til denne kampen. Og han snakker om hvorfor, fordi terrorismen på lang sikt ødelegger for økonomi og internasjonal handel og samarbeid. Terrorismen ødelegger rett og slett det internasjonale samfunnet, og det rammer oss alle.

Så er det selvsagt å håpe at dette ikke bare er tomt snakk, men vil bli fulgt opp i praksis. Men det har jeg ingen grunn til å tvile på det at det vil.

Obama har lært mye av de feilene Bush har gjort. Det er helt tydelig. Det er ikke mye forskjell på den politikken Obama fører og den politikken Bush førte. Men der Bush ble angrepet fra alle kanter, så blir Obama hyllet.

Det Obama har lært er at skal man ikke missforståes, så må man være meget nøye med hvordan man velger sine ord. Jeg vet av erfaring etter mange år som debatant på nett, og etter å ha observert den politiske debatten, at folk missforstår i verste mening konstant. Alt kan tolkes i verste mening dersom man går inn for det, og å gå inn for dette virker det som om veldig mange gjør dersom de i utgansgpunktet ikke deler meninger og sympatier. Enhver setning kan ved behov rives ut av sin sammenheng og brukes mot en person. Dette forsto ikke Bush, men dette forstår tydeligvis Obama.

Min frykt når Obama ble valgt var at alt arbeidet Bush hadde gjort skulle være bortkastet ved at Obama ukritisk trak tilbake styrker, og ikke forsto hvor ødeleggende for verdenssamfunnet terrorismen og undertrykkende regimer er. Så langt har han gjort min frykt til skamme, han har bedt om mer innsats og soldater fra Europa, han har gjort det klart at internasjonal terrorisme må bekjempes, og han gjør det på en måte som høster ros der Bush bare fikk kritikk.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: